Facebook Pixel Ελλάδα - Τσεχία: Και τώρα... φέρτε μας τη Γερμανία - "Ατσάλινη" Ελλαδάρα στο φινάλε - Πήρε το θρίλερ με Τσεχία! (ΒΙΝΤΕΟ)
Μπάσκετ
| 2022-09-11 23:40:00

Και τώρα... φέρτε μας τη Γερμανία - "Ατσάλινη" Ελλαδάρα στο φινάλε - Πήρε το θρίλερ με Τσεχία! (vid)

Και τώρα... φέρτε μας τη Γερμανία - "Ατσάλινη" Ελλαδάρα στο φινάλε - Πήρε το θρίλερ με Τσεχία! (vid)

Σε ένα συγκλονιστικό ματς η χώρα μας κατάφερε παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε να προκριθεί στους 8 του Eurobasket! 

Ελλάδα - Τσεχία: Σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση η Εθνική Ελλάδος κατάφερε και ανέτρεψε τη διαφορά με τους Τσέχους, τους νίκησε με 94-88 και πλέον περιμένει στους 8 τους Γερμανούς, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για ένα μετάλλιο στη φετινή διοργάνωση.

Η «επίσημη αγαπημένη» ζορίστηκε αρκετά για 3 δεκάλεπτα, όμως αφυπνίστηκε στην τέταρτη περίοδο, έτρωγε… σίδερα στην άμυνα και βρήκε ρυθμό επιθετικά με ηγέτη τον Γιάννη. Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι Τσέχοι στο πρώτο μέρος έπαιζαν... τριπλές ζώνες άμυνας τον Γιάννη, με αποτέλεσμα να μείνει στα δύο πρώτα δεκάλεπτα στους 4 πόντους, ωστόσο στο δεύτερο μέρος άλλαξαν τα πάντα.

 

Με μπροστάρη τον Γιάννη και x factor τους Λαρεντζάκη - Παπαπέτρου έγινε η ολική ανατροπή, ενώ ουσιαστικά στην τελευταία περίοδο αγωνίστηκαν κατά βάση οι Λαρεντζάκης, Σλούκας, Παπαπινοκολάου, Παπαπέτρου και Γιάννης, με τον Καλάθη απλά να αλλάζει τον Παπαπέτρου, πριν γίνουν οι τελευταίες αλλαγές όταν κρίθηκε το ματς.

Από την Εθνική μας ξεχώρισε στο πρώτο μέρος ο Νικ Καλάθης που κράταγε την ομάδα στο σκορ, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ξύπνησε για τα καλά ο Γιάννης που τελείωσε τον αγώνα με 27 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ έβαλε 2 τρίποντα... μαχαιριά για τους Τσέχους! Παράλληλα μοίρασε και 5 ασίστ, ενώ ο Καλάθης είχε 14 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ, με τους Παπαπέτρου και Σλούκα να να προσθέτουν 13 και 10 πόντους. 

 

Το ματς

Η Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε την αναμέτρηση με βασική πεντάδα τους Καλάθη, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννη Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη! Θέλησε να εκμεταλλευτεί το δίδυμο των ψηλών, μιας και από πλευράς Τσεχίας ο Μπάλβιν ξεκίνησε στον πάγκο και ο Βέσελι στο 5. Η Εθνική μας ξεκίνησε την αναμέτρηση με όμορφο άλει ουπ του Καλάθη στον Παπαγιάννη, ο οποίος άνοιξε το σκορ και μαζί με τον Βέσελι έβαλαν τους πρώτους 6 πόντους της αναμέτρησης. 

Η Εθνική μας έδειχνε να πατάει καλύτερα και βρέθηκε γρήγορα γρήγορα στο πρώτο τρίλεπτο να κερδίζει με 11-2, χάρη σε 5 ακόμη προσωπικούς πόντους του Παπανικολάου και ένα καλάθι του Γιάννη. Μάλιστα, χάρη σε ένα τρίποντο του Καλάθη και ένα tip in του Γιάννη στα πρώτα 5΄ η Ελλάδα απέκτησε και την πρώτη της διψήφια διαφορά, ωστόσο με ένα καλάθι του Βέσελι και ένα άστοχο τρίποντο του Ντόρσεϊ οι Τσέχοι αναθάρρησαν και ξεκίνησαν να τρέχουν το δικό τους σερί, παίρνοντας το μάξιμουμ από τους Μπάλβιν και Βέσελι παρέα στις θέσεις των ψηλών.

Κάπως έτσι μέσα σε 2 λεπτά το 16-6 έγινε 16-18 με τους Τσέχους να προσπερνούν μπροστά για πρώτη φορά στο 1.58΄ πριν το τέλος της πρώτης περιόδου με τον Βέσελι να είναι σε τρομερή κατάσταση! Η... αιμορραγία σε εκείνο το σημείο τελείωσε χάρη σε ένα εύστοχο ζευγάρι βολών του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε ουσιαστικά με ένα καλάθι του Παπαπέτρου μετά από ασίστ του Γιάννη Αντετοκούνμπο που έκανε το 20-20.

Η μερίδα του λέοντος των επιθέσεων στην αρχή της δεύτερης περιόδου άνηκε στον Καλάθη, με το σκορ να γίνεται 24-24 στο πρώτο δίλεπτο! Το πρώτο μας προβάδισμα στην περίοδο ήρθε χάρη σε τρίποντο του Παπαπέτρου που έδειχνε να πατάει καλύτερα, ωστόσο ο Βέσελι συνέχισε να μην έχει... αντίπαλο! Πάντως ο Καλάθης έβαλε γκολ φάουλ και έκανε το 30-30 ακριβώς στα μισά του πρώτου μέρους.

Ο Ντόρσεϊ έβαλε τρίποντο 4΄ πριν το ημίχρονο και έστειλε τη διαφορά στο +4 για τη χώρα μας, ωστόσο ένα γκολ φάουλ του Άουντα και ένα τρίποντο του Μπόχατσικ έδωσαν νέο προβάδισμα στους Τσέχους, αναγκάζοντας τον Ιτούδη να καλέσει τάιμ άουτ. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με 45-41 υπέρ των Τσέχων χάρη σε 4 προσωπικούς πόντους του Άουντα μετά από ασίστ του εξαιρετικού Σατοράνσκι και ενώ αστόχησαν σε προσπάθειες που πήραν ο Γιάννης και ο Παπανικολαόυ. Το πρόβλημα της εθνικής μας σε εκείνο το σημείο ήταν πως οι Τσέχοι έκλειναν εξαιρετικά τον Γιάννη που τελείωσε το πρώτο μέρος με 4 πόντους και 5 ριμπάουντ. Αυτός που ήταν εξαιρετικός ήταν ο Νικ Καλάθης που τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 4 πόντους!

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα καλάθι του Μπάλβιν, ο οποίος στη συνέχεια έκανε φάουλ για βολές στον Γιάννη! Με 1/2 βολές του Αντετοκούνμπο και ένα τρίποντο του Καλάθη μειώσαμε σε 45-47, ωστόσο οι Τσέχοι συνέχισαν να βρίσκουν λύσεις και έκαναν 7΄ πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου το 45-49.

 

Η πρώτη σημαντική λύση για την Ελλάδα στο δεύτερο μέρος ήρθε με γκολ φάουλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο 6΄ πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και ενώ είχαν πάρει διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ οι Παπανικολάου και Καλάθης. O Γιάννης ξεκίνησε να ζεσταίνεται και με ένα προσωπικό 5-0 έδωσε ξανά προβάδισμα στην Γαλανόλευκη με 50-49, αναγκάζοντας τους Τσέχους να πάρουν time out.

Οι Τσέχοι παρόλα αυτά βρήκαν λύση με νέο τρίποντο του Μπόχατσικ, ωστόσο οι βολές του Παπανικολάου έκαναν το σκορ 55-56 3.32΄ πριν το τέλος της τρίτης περίοδο, ενώ στη συνέχεια ο Χρούμπαν απάντησε με νέο δίποντο, όντας η πιο σταθερή απειλή των Τσέχων. Η Εθνική μας είδε τους Τσέχους να βρίσκουν συνέχεια λύσεις σε κάθε προσπάθεια αντεπίθεσης, ωστόσο η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το 67-63 των Τσέχων χάρη σε ένα προσωπικό 4-0 του Κίζλινγκ με μια βολή και ένα εύστοχο τρίποντο. Με την έναρξη της τλεευταίας περιόδου η Εθνική μας παρέταξε ως βασική πεντάδα τους Λαρεντζάκη, Σλούκα, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ένα σχήμα που απέδωσε εξαιρετικά! Μάλιστα, ο Παπαπέτρου μπήκε για τα καλά στην εξίσωση του αγώνα και έβαλε τους πρώτους 6 πόντους της Εθνικής μας στην αρχή της τέταρτης περιόδου και ενώ οι Τσέχοι δεν μπορούσαν να σκοράρουν με τίποτα στο πρώτο τρίλεπτο. Η Εθνική μας συνέχισε να βγάζει καλές φάσεις, ωστόσο σε μια συγκεκριμένη φάση, παρά τα τρία επιθετικά μας ριμπάουντ δεν βρήκαμε στόχο και ο Χρούμπαν τιμώρησε την ελληνική άμυνα με νεό τρίποντο για το 69-70, ενώ απέμειναν 7 λεπτά για τη λήξη της αναμέτρησης.

Το συγκεκριμένο καλάθι όχι απλά δεν πτόησε την Ελλάδα, αλλά την οδήγησε να τρέξει και ένα 9-0 σερί, χάρη σε 2 τρίποντα των Σλούκα και Λαρεντάκη και ένα προσωπικό καλάθι του Greek Freak. Tην προσωρινή ανάσα στους Τσέχους την έδωσε ο Μπόχατσικ 4.39΄ πριν το τέλος, ωστόσο ο Άουντα υπέπεσε φάουλ και ο Σλούκας με 2/2 βολές έκανε το 78-72, ενώ ο Ιτούδης κάλεσε τάιμ άουτ μετά από τη μείωση σε 80-74 από τους Τσέχους! Γενικά, οι Λαρεντζάκης και Παπαπέτρου ήταν οι δύο x factor της χώρας μας που ανέτρεψαν πλήρως την εικόνα του ματς.

Ο Ιτούδης διατήρησε το συγκεκριμένο σχήμα με τον Παπαπέτρου στο 4 μέχρι και το 3.41΄, ενώ σε εκείνο το σημείο πέρασε στη θέση του Παπαπέτρου ο Καλάθης, έχοντας λίγο πριν το τέλος του ματς τους Καλάθη, Σλούκα, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου και Γιάννη. Ο Αντετοκούνμπο έδειχνε τελείως αλλαγμένος προς το καλύτερο και έκανε το 83-78 2.50΄ πριν το τέλος της αναμέτρησης. Μάλιστα, φάινεται πως... τελείωσε το ματς με εύστοχο δικό του τρίποντο για το 86-78 (!) 2.24΄ πριν τη λήξη. Σε εκείνο το σημείο έφτασε και τους 23 πόντους!

 

Μετά από εξαιρετική άμυνα του Καλάθη ο Γιάννης έβγαλε ασίστ στον Λαρεντζάκη για το 88-78, πριν μπούμε στο τελευταίο δίλεπτο. Οι Τσέχοι βρήκαν τα... ψυχικά αποθέματα να το κάνουν ντέρμπι μέχρι τέλους, μιας και είδαν τους Μπάλβιν και Βέσελι να κάνουν το 90-85, 1.25΄ πριν τη λήξη. Το ματς ουσιαστικά τελείωσε χάρη σε τρίποντο του Γιάννη που έκανε το 91-83, ενώ έφτασε τους 26 πόντους και τα ριμπάουντ! Ο Βέσελι απάντησε γρήγροα, ωστόσο ο Γιάννης μπήκε ξανά στη γραμμή των βολών. To ματς ολοκληρώθηκε με 94-88 για την Ελλάδα.

Τα στατιστικά του ματς:

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags