Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 75-77: Νωρίς έσπασε το... ρόδι μακριά από το ΟΑΚΑ στη φετινή Euroleague, ο νέος Παναθηναϊκός του Ντέγιαν Ράντονιτς! Οι Πράσινοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, είχαν σε φοβερό βράδυ τον Γκριγκόνις (17π., 3α., 2ρ.), με τους Γκουντάιτις και Πονίτκα να κάνουν τη διαφορά στο τέλος. Ο Πολωνός με κλέψιμο και καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο από ασίστ του Ντέρικ, έκανε σε καθοριστικό σημείο το 75-73 και εκεί ουσιαστικά υπέγραψε  την επικράτηση του Εξάστερου.

Το ματς

Με αρχική πεντάδα τους Λι, Άντριους, Γκριγκόνις, Ντέρικ Ουίλιαμς και Παπαγιάννη ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός, με τον "Big-Papa" να δίνει σκορ στο ματς με ένα σουτ μέσης απόστασης (0-2). Οι γηπεδούχοι απάντησαν με 3/3 διαδοχικά τρίποντα κατά σειρά από Μπέντιλ, Χόλαντ και Λάζιτς, φτάνοντας γρήγορα σε ένα +5 υπέρ τους (11-6).

Οι Πράσινοι αντέδρασαν εξίσου άμεσα με τον Άντριους να μπαίνει στην εξίσωση. Αρχικά ο Αμερικανός σκόραρε με γκολ-φάουλ και στη συνέχεια με τρίποντο, φέρνοντας έτσι το Τριφύλλι σε απόσταση αναπνοής (14-12). Βέβαια, μέχρι τη λήξη του δεκαλέπτου υπήρξε εκ νέου χαλάρωση, ειδικά στην άμυνα με πολλά χαμένα ριμπάουντ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το σκορ να ανέβει για τον Ερυθρό Αστέρα στο 24-18.

Η δεύτερη περίοδος άρχισε με ωραία ασίστ του Πονίτκα, λέι απ του Γιώργου Καλαϊτζάκη (24-20) και με τον Άντριους ξανά με δίποντο, να ρίχνει κι άλλο τη διαφορά (24-22). Μάλιστα ο Ντέρικ Ουίλιαμς έφερε στα ίσια το παιχνίδι, σε ένα σερί που έφτασε στο 6-0 για τον Παναθηναϊκό. Το τρίποντο του Μποχωρίδη αμέσως μετά έβαλε για πρώτη φορά μπροστά την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς στον αγώνα (26-27), όμως και πάλι ένα κενό διάστημα έφερε τους Σέρβους σε θέση οδηγού με 34-29.

Αυτή τη φορά, όμως, ήταν η σειρά του Γκριγκόνις να δηλώσει "παρών". Ο Λιθουανός πέτυχε 8 προσωπικούς πόντους με 2/2 βολές, 1/1 δίποντο και ένα ακόμα εύστοχο σουτ τριών πόντων, για να διαμορφώσει εν τέλει το 38-42 του ημιχρόνου. Ακριβώς πριν είχε ακολουθήσει τρίποντο και του Λι, για έναν Παναθηναϊκό που ειδικά στο δεύτερο δεκάλεπτο εκτελούσε με συνέπεια εντός πεδιάς.

Με την εκκίνηση στο δεύτερο μέρος ο Εξάστερος μπήκε στο παρκέ με τρόπο ιδανικό. Όχι μόνο έφτασε στο +6 με τον Ντέρικ (40-46), αλλά η ομάδα του Ράντονιτς έπαιζε και εξαιρετική άμυνα, αναγκάζοντας χαρακτηριστικά τον Ερυθρό Αστέρα σε 3 λάθη στις πρώτες 4 επιθέσεις του! Οι Σέρβοι είχαν και πάλι ωστόσο αντίδραση, φτάνοντας με το δεύτερο τρίποντο του Μπέντιλ στο -1 (45-46). Ο Γκριγκόνις έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα, με τον Λιθουανό να ανεβάζει τη διαφορά στο +4 με νέο εύστοχο σουτ από τα 6.75 (45-49)!

Βέβαια, οι γηπεδούχοι μόνο διάθεση να παρατήσουν το ματς δεν είχαν και με γκολ-φάουλ του εξαιρετικού Μπεν Μπέντιλ, πέρασαν μπροστά κιόλας στο σκορ έπειτα από ώρα με 51-50. Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με το Τριφύλλι να έχει το ελάχιστο δυνατό προβάδισμα (56-57).

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο ο Πονίτκα πάτησε παρκέ για να κάνει τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Πολωνός με 4 συνεχένους δικούς του πόντους έδωσε αέρα τριών πόντων στους Πράσινους (58-61). Ο Λάζιτς απάντησε με ελεύθερο τρίποντο για το 61-61, σε μία απόδειξη ότι το ροζ φύλλο αγώνα θα κρινόταν στις τελευταίες επιθέσεις.

Ο Ερυθρός Αστέρας στα 6:54 είχε πάρει στα χέρια του τα ηνία του παιχνιδιού με το 66-63. Σε εκείνο το σημείο ο Εξάστερος καλείτο πια να μην αφήσει τους Σέρβους να αποσπαστούν κι άλλο στο σκορ, καθώς σε ένα κλειστό ματς μια διαφορά άνω του ενός καλαθιού, δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί.

Οι Πράσινοι έκαναν το ένα λάθος στην επίθεση μετά το άλλο (σ.σ. τρία λάθη μέσα σε μόλις δύο λεπτά), επιτρέποντας στους γηπεδούχους να φτάσουν στο +5 (68-63) σε ένα πολύ κρίσιμο διάστημα. Ο Γκριγκόνις ωστόσο με νέο τρίποντο έδωσε μεγάλη ανάσα στην ομάδα του (68-66), με τον έτερο Λιθουανό, Αρτούρας Γκουντάιτις, να κρατάει ζωντανούς τους Πράσινους με εντυπωσιακό γκολ-φάουλ (63-71)!

Η νίκη τελικά ήρθε για τον Παναθηναϊκό και έφερε την υπογραφή του Ματέους Πονίτκα! Ο Πολωνός με καθοριστικό κλέψιμο και καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο από ασίστ του Ντέρικ Ουίλιαμς, σφράγισε ουσιαστικά την επικράτηση του Εξάστερου με το τελικό 77-75 στη Χάλα Πιονίρ!

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 38-42, 56-57, 75-77.