Άλμπα Βερολίνου - Παναθηναϊκός: Εμφάνιση-ντροπή για τον Παναθηναϊκό. Μετά το διπλό στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα, το Βερολίνο και η Άλμπα αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια, σε ένα τραγικό επιθετικά βράδυ του Τριφυλλιού ειδικά στην επίθεση. Στάθηκαν κάπως αξιοπρεπώς Άντριους, Γκριγκόνις, Λι, αλλά από εκεί και πέρα το... χάος για τους Πράσινους. Ξανά τεράστια "πληγή" οι βολές (σ.σ. κάτω από 60% το ποσοστό).

Το ματς

Με αρχική πεντάδα Λι, Γ. Καλαϊτζάκη, Γκριγκόνις, Ντέρικ Ουίλιαμς και Παπαγιάννη ξεκίνησε το παιχνίδι στην Mercedes-Benz Arena του Βερολίνου ο Παναθηναϊκός, με τον Ντέρικ να ευστοχεί σε τρίποντο και να δίνει σκορ στο ματς (0-3). Ο Ταμίρ Μπλατ απάντησε με το ίδιο... νόμισμα για την Άλμπα (3-3), σε μία εκκίνηση όπου και οι δύο ομάδες σούταραν πολύ από μακριά.

Στην αρχή ο Ουίλιαμς ήταν το κυριότερο σημείο αναφοράς στην επίθεση του Τριφυλλιού. Οι Γερμανοί πέρασαν μπροστά με νέο τρίποντο του Σίκμα αυτή τη φορά (8-6), με τον Ολίντε αμέσως μετά ξανά από τα 6.75 να ανεβάζει κι άλλο την τιμή της διαφοράς (+5, 11-6). Ο βασικός λόγος που που η Άλμπα είχε φτάσει σε εκείνο το +5, ήταν η δυσκολία του Παναθηναϊκού να βρει σκορ στη δική του επίθεση.

Η Άλμπα εκτελούσε με μεγάλη ευστοχία ευστοχία πια από τα 6.75, κάνοντας με ακόμη ένα τρίποντο του Μπλατ το 14-6. Ο Ντέλοου ολοκλήρωσε το εντυπωσιακό σερί με 4/4 συνεχόμενα τρίποντα των Γερμανών, οι οποίοι για πρώτη φορά στον αγώνα αποσπάστηκαν με διψήφια διαφορά (+11, 17-6)! Ο Παναθηναϊκός ξεκόλλησε μετά από ώρα χάρη στις δύο εύστοχες βολές του Πονίτκα, με τον Πολωνό να δίνει ενέργεια στην ομάδα με την είσοδό του στο παρκέ.

Στη δεύτερη περίοδο ο καλύτερος παίκτης του Εξάστερου στο Βερολίνο, ο Άντριους σκόραρε αρχικά με σουτ μέσης απόστασης για το 17-11, ενώ στην εξίσωση μπήκε και ο Μαντζούκας που με τρίποντο διαμόρφωσε ακολούθως το 19-14. Ο Γκουντάιτις συνέβαλε στο να ακουμπήσουν οι Πράσινοι την μπάλα στο ζωγραφιστό, με τους παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς να πλησιάζουν κι άλλο (-4, 25-21) και πάλι από εκτέλεση του εξαιρετικού Άντριους.

Το πρόβλημα, ωστόσο, ήταν ότι κανείς άλλος πλην του Αμερικανού κόμπο γκαρντ δεν έβρισκε σκορ στην επίθεση. Είναι ενδεικτικό ότι στο ημίχρονο το Τριφύλλι εκτελούσε με το... τρομακτικά χαμηλό 25%(!!!) από το δίποντο, την ίδια ώρα που είχε σπαταλήσει 6 ολόκληρες βολές. Αυτό που τον κρατούσε κοντά στο σκορ, ήταν το 42,9% πίσω από τα 6.75.

Με 4 συνεχόμενους πόντους του Κουμάντζε η Άλμπα έφτασε στο +12 (38-26), όμως ο Άντριους ξανά με τρίποντο και φάουλ μείωσε στους 8 (38-30)! Το πρώτο μέρος έκλεισε με τους Γερμανούς να είναι στο +10 και τους Πράσινους να βρίσκουν τρίποντο στην τελευταία τους επίθεση με τον Γκριγκόνις (43-33).

Με την εκκίνηση στο δεύτερο μέρος ο Εξάστερος μπήκε όχι προβληματικά στην επίθεση, αλλά... τραγικά! Κάτι, που επέτρεψε στους Γερμανούς να φτάσουν τη διαφορά σε... ιλιγγιώδη επίπεδα. Αρχικά, με προσωπικό του σερί 4-0 ο Κουμάντζε ο ανέβασε τη διαφορά στην υψηλότερη μέχρι εκείνη τη στιγμή τιμή της (+14, 47-33). Ο Ζούσμαν στο ανοιχτό γήπεδο έκανε με λέι-απ το 50-33 (+17), για έναν Παναθηναϊκό που δεν υπήρχε κυριολεκτικά στο γήπεδο. 

Τα τρίποντο των Μπλατ και Ζούσμαν εκτόξευσαν την απόσταση των δύο ομάδων στους 23 πόντους (56-33), με τους Πράσινους να εμφανίζουν πρωτοφανή δυσκολία να βάλουν την μπάλα στο καλάθι. Κι όταν φυσικά δεν σκοράρεις καθόλου, θα δέχεσαι τη μία φάση μετά την άλλη στην άμυνα. Το ματς είχε ξεφύγει πλέον για τα καλά, με την Άλμπα να φτάσει στα όρια διαφοράς 30 πόντων με το 60-33!

Λι και Γκριγκόνις έδωσαν κάποιες λύσεις στο σκοράρισμα (60-37), με την αντίδραση του Παναθηναϊκού στο τελευταίο τετράλεπτο (σ.σ. κύριοι εκφραστές Λι και Γκριγκόνις) να ρίχνει τη διαφορά στους 17 (62-45).

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο οι παίκτες του Ράντονιτς καλούνταν ν' ανέβουν ένα κανονικό... βουνό, αν ήθελαν να μπουν έστω στη διεκδίκηση του αγώνα. Ενός αγώνα, που ουσιαστικά τον έχασαν στο τρίτο δεκάλεπτο με το επιμέρους 21-12 των Γερμανών. Μπορεί ο Γκριγκόνις με εύστοχο σουτ τριών πόντων να κατέβασε προσωρινά τη διαφορά στους 16 (66-50), ωστόσο λίγο να πατούσε "γκάζι" η Άλμπα το παιχνίδι θα τελείωνε μια και καλή. Έτσι και έγινε στην πράξη, με τον Παναθηναϊκό να φεύγει πολύ βαριά ηττημένος από το Βερολίνο με το τελικό 94-65.

Δείτε εδώ τα στατιστικά του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 17-9, 43-33, 64-45, 94-65.