Παναθηναϊκός - Μονακό: Ο Ντέρικ Ουίλιαμς έκανε ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα (28π.), ο Πονίτκα double-double (12π., 10ρ.), αλλά ο Παναθηναϊκός που επέστρεψε από το -17 της πρώτης περιόδου, λύγισε εν τέλει στο φινάλε από αυτόν τον... υπερπαίκτη που ακούει στο όνομα Μάικ Τζέιμς (27π.).

Το ματς

Με αρχική πεντάδα Λι, Π. Καλαϊτζάκη, Γκριγκόνις, Ντέρικ Ουίλιαμς και Γκουντάιτις ξεκίνησε το παιχνίδι με τη Μονακό στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, που στα πρώτα λεπτά είχε από κοντά την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς και δεν την άφηνε να... ξεμακρύνει στο σκορ. Αυτό όμως κράτησε μόνο για περίπου 5 λεπτά, καθώς από τα μέσα της περιόδου και μετά οι Μονεγάσκοι πάτησαν "γκάζι" και ξέφυγαν για τα καλά.

Συγκεκριμένα με τρίποντο του Μοερμάν οι Γάλλοι έφτασαν για πρώτη φορά στο ματς σε διψήφια διαφορά (+11 με το 21-10), ενώ η απόσταση των δύο αντιπάλων έφτασε στη μέγιστη τιμή της με το 27-10. Επιθετικά, το σύνολο του Ντέγιαν Ράντονιτς κυριολεκτικά δεν υπήρχε στο γήπεδο, μη μπορώντας να σκοράρει κατά βάση αν δεν έβρισκε... βολές. Μοιραία, λοιπόν, οι Πράσινοι τελείωσαν το πρώτο δεκάλεπτο στο εκκωφαντικό -16 (13-29)!

Μακράν καλύτερη ήταν ωστόσο η δεύτερη περίοδος για τον Εξάστερο. Αρχικά οι Πράσινοι έτρεξαν ένα γρήγορο 5-0 με τρίποντο του Άντριους από τη γωνία και καλάθι του Γκουντάιτις (18-19), ενώ λίγο μετά νέο εύστοχο σουτ τριών πόντων του Γκριγκόνις έριξε τη διαφορά μετά από ώρα στους 10 (21-31). Ο Παναθηναϊκός θα είχε πλησιάσει και νωρίτερα τη Μονακό, αν δεν έκανε τόσα πολλά και αβίαστα λάθη στις κατοχές του. Συγκεκριμένα οι παίκτες του Ράντονιτς μετρούσαν 9 λάθη στο 15' και 12 με τη λήξη του ημιχρόνου!

Παρ' όλα αυτά, πάντως, η άμυνα και η σταδιακή άνοδος στην επίθεση είχαν απτό αποτέλεσμα. Ο Λι από τα 6.75 έκανε το 21-35, με τον Ντέρικ Ουίλιαμς να μπαίνει κι αυτός στην εξίσωση και να ευστοχεί σε ζευγάρι βολών για το 32-39. Ο Αμερικανός ήταν ο πρωταγωνιστής και της τελευταίας φάσης του πρώτου μέρους, καθώς με buzzer beater κάρφωμα στην εκπνοή διαμόρφωσε το 34-40 της ανάπαυλας για το -4 του Τριφυλλιού στον αγώνα!

Με την επανεκκίνηση στο δεύτερο ημίχρονο η Μονακό βρήκε πρώτη σκορ με δύσκολο καλάθι του Μπράουν (34-42), ο Ντέρικ όμως απάντησε με τρίποντο για το 37-42. Μάλιστα ο Ουίλιαμς ευστόχησε σε δεύτερο συνεχόμενο σουτ τριών πόντων για να φέρει τον Παναθηναϊκό σε απόσταση διπόντου (40-42)! Στην επόμενη φάση, βέβαια, ο Ντιάλο πέτυχε γκολ-φάουλ για το 40-45 και την άμεση αντίδραση των Μονεγάσκων.

Ο Ουίλιαμς ήταν από άλλο... πλανήτη αυτό το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Αφού ευστόχησε σε νέο σουτ τριών πόντων για το 45-48, εν συνεχεία πέτυχε απίθανο τετράποντο(!) με τρίποντο (το πέμπτο του μέχρι εκείνη τη στιγμή) και φάουλ για το 49-50 στο ματς! Μάλιστα από βολή του Ντέρικ ΞΑΝΑ ο Παναθηναϊκός έφερε μετά από ώρα το παιχνίδι στην απόλυτη ισορροπία (50-50). Κάπου εκεί ήταν η ώρα του Μάικ Τζέιμς να εμφανιστεί, με τον Αμερικανό "μπομπέρ" να κάνει προσωπικό σερί 6-0 για το εκ νέου προσπέρασμα της Μονακό (50-56). Το Τριφύλλι δεν... μάσησε παρ' όλα αυτά και ΠΑΛΙ με τον ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Ντέρικ Ουίλιαμς πέρασε ακόμα και μπροστά με 59-58, για να κλείσει εν τέλει το τρίτο δεκάλεπτο με το σκορ στο οριακό 59-60!

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός θα έδινε την τελική του μάχη, για να φτάσει σε μία νίκη τεράστιας σημασίας (για πολλούς λόγους πέραν του βαθμολογικού). Ο Πονίτκα στην πρώτη επίθεση του δεκαλέπτου είχε 2/2 βολές για το Πράσινο προσπέρασμα (61-60), αλλά η Μονακό χάρη σε καλάθια των Λόιντ και Οκόμπο ανέκτησε τα ηνία (61-66).

Ο Πονίτκα ήταν ο πλέον καθοριστικός παικτής των Πράσινων σε άμυνα κι επίθεση, με τον Πολωνό να προσθέτει άλλους 4 πόντους, φέρνοντας έτσι την ομάδα του στον πόντο (64-66). Η ισοφάριση ήρθε δια χειρός για Γκουντάιτις, για έναν Παναθηναϊκό που κατέθετε ό,τι είχε στο παρκέ! Ο Μάικ Τζέιμς, ωστόσο, είχε άλλη άποψη. Με μεγάλα καλάθια του Αμερικανού η Μονακό αποσπάστηκε όσο έπρεπε, για να υπερασπιστεί μέχρι το φινάλε την επικράτησή της. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης με εύστοχο τρόποντο 3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη έφτασε τον Παναθηναϊκό στο δίποντο (80-82), όμως μία βολή του Τζέιμς ακολούθως αρκούσε, με τον Αμερικανό να διαμορφώνει το τελικό 83-30 στο ΟΑΚΑ.

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

Τα δεκάλεπτα: 13-29, 34-40, 59-60, 80-83.