Τον Σεπτέμβριο του 2014, ένας νεαρός Βόσνιος φόργουορντ άρχιζε σιγά - σιγά να φτιάχνει το όνομά του και ήταν στη λίστα με τους next best thing του μπάσκετ. Το όνομά του 15χρονου ήταν Ντζάναν Μούσα. Ο ύψους 2,02μ. προπονήθηκε με τον Ολυμπιακό, φόρεσε τη φανέλα της προπόνησης και πόζαρε με καμάρι στον φακό του κινητού του τηλεφώνου.

«Έκανα ατομικές προπονήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και ο προπονητής τότε μου είπε ότι θα με υπέγραφαν. Πήγα στα αποδυτήρια και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είδα κρεμασμένες τις φανέλες των Σπανούλη και Πρίντεζη και δεν πίστευα που βρισκόμουν! Στη συνέχεια, έβγαλα μία φωτογραφία με τη φανέλα του Ολυμπιακού και πήγα στο ξενοδοχείο. Ήμουν 15 ετών τότε. Τότε ήρθε στο δωμάτιο ο προπονητής Σέγιο Μπούκβα και μου είπε να σβήσω τη φωτογραφία γιατί ήταν ενάντια στους κανονισμούς», είπε ο Μούσα.

Οι προπονήσεις με Μπαρτζώκα και Σπανούλη

Τότε ο Μούσα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη και είχε ως όνειρό να παίξει στην ομάδα του Πειραιά δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη, άλλωστε τότε αγωνιζόταν στην KK Koς και θα έδειχνε το πλούσιο ταλέντο του στο Ευρωμπάσκετ Κ-16 που διοργανώθηκε στη Λετονία και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

«Όταν πήγα στον Ολυμπιακό είχα κάνει ατομικές προπονήσεις με τον Μπαρτζώκα ήταν μεγάλη μου τιμή, διότι ήμουν μόλις 15 ετών. Ο coach ήταν πολύ ευγενικός και με βοήθησε πολύ, μου είπε ότι έχω πολύ ταλέντο και ότι εάν συνεχίσω να δουλεύω θα πάω μπροστά. Είμαι ευγνώμων που ένας τέτοιος προπονητής πίστευε σε εμένα, έμαθα πολλά από αυτόν. Ο στόχος μου ήταν να αγωνιστώ στην αντρική ομάδα του Ολυμπιακού, ωστόσο εκείνοι είχαν άλλα πλάνα για εμένα και έτσι αποφάσισα να υπογράψω με την Τσεντεβίτα όπου μου υποσχέθηκαν ότι θα έπαιρνα χρόνο συμμετοχής και στην Ευρωλίγκα», είχε δηλώσει στο basketnews ο Μούσα.

Επταετές συμβόλαιο από τον Ολυμπιακό

Η συμφωνία με τον Ολυμπιακό ήταν σχεδόν τελειωμένη και η Ακαδημία του στο Σαράγιεβο θα λάμβανε από τον Ολυμπιακό 80.000 ευρώ σε δόσεις διάρκειας τριών χρόνων. Οι Πειραιώτες γνώριζαν τη θησαυρό είχαν στα χέρια τους και πρόσφεραν επταετές συμβόλαιο (τετραετές μέχρι να ενηλικιωθεί και τριετές επαγγελματικό). Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν πως την πρώτη χρονιά η συμφωνία θα εξασφάλιζε στον Μούσα 1.500 ευρώ το μήνα, σχολείο και το σπίτι που θα έμενε.

«Ήδη ετοιμαζόμουν να υπογράψω συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Βασικά ήταν χαρτί μπροστά μου, οπότε σχεδόν υπέγραφα για τον Ολυμπιακό. Βασικά ήταν ήδη ένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο. Ανυπομονούσα να παίξω με τον Σπανούλη. Τον κοίταζα όταν ήμουν νέος παίκτης, προσπαθώντας να αντιγράψω όλα τα σουτ του. Ήταν ένα όνειρο», είπε ο Μούσα χρόνια αργότερα.

Ολα άλλαξαν σε ένα βράδυ χάρη στον Παναθηναϊκό

Τι, όμως, είχε γίνει και σε μια νύχτα όλα άλλαξαν. Ο Ολυμπιακός τον Οκτώβριο του 2014 έχασε από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Ελλάδας και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποτέλεσε παρελθόν, αφού το τριφύλλι είχε στην αποστολή τότε τους πιτσιρικάδες Κόνιαρη, Διαμαντάκο, Λούντζη, Παπαγιάννη και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 68-75 στο 38' για το τελικό 77-76.

Ο αποκλεισμός στο Κύπελλο τρικυμίες στον Πειραιά και ο Μπαρτζώκας που είχε ξεχωρίσει τον Μούσα αποχώρησε μετά τα όσα συνέβησαν στο πάρκινγκ του ΣΕΦ με τους οπαδούς του Ολυμπιακού και η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η συνάντηση με τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς και η Τσεντεβίντα

Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς ήταν αυτός που μπήκε ανάμεσά  και τελικά τον έστειλε στην Τσεντεβίτα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μούσα στο Podcast Inkubator. Πάντως, φέρεται να κατέληξε στην Τσεντεβίτα για είναι πιο κοντά στο σπίτι του και θα συνέχιζε στην ίδια φιλοσοφία και με την ίδια γλώσσα, ενώ και τα τμήματα υποδομής της ομάδας ήταν καλύτερα από του Ολυμπιακού.

«Μετά τα δοκιμαστικά με τον Ολυμπιακό, ο Μπούκβα με ενημέρωσε ότι θα επιστρέφαμε στο Σαράγεβο, αλλά θα μέναμε για επτά ώρες στο Βελιγράδι, όπου μας περίμενε ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Τον συνάντησα σε ένα εστιατόριο και καθόταν σαν τον... Δον Κορλεόνε. Ήταν σαν ταινία. Δεν πίστευα όταν δώσαμε τα χέρια. Μου είπε κατευθείαν ότι δεν θα ήταν καλή επιλογή να πάω στον Ολυμπιακό, καθώς θα ήμουν στα τμήματα υποδομής για δύο χρόνια και μετά θα βλέπαμε εάν θα έπαιζα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Του είπα ότι θα επιστρέψω στην Ελλάδα για να διευθετήσω την κατάσταση. Την τελευταία ημέρα, ο Ολυμπιακός μου είπε να υπογράψω ή τώρα ή ποτέ. Τότε, με κάλεσε ο Ραζνάτοβιτς και μου είπε ότι είχα πρόταση για ίδιο συμβόλαιο με την Τσεντεβίτα και με καλύτερες συνθήκες. Τώρα, πώς ήταν δυνατό να επιλέξω την Τσεντεβίτα από τον Ολυμπιακό; Μου είπε ότι καλύτερα να έπαιζα στην πρώτη ομάδα της Τσεντεβίτα, παρά σε τμήμα υποδομής. Εκείνη την στιγμή τα ξέχασα όλα. Τον άκουσα και δούλεψα σκληρά.», ανέφερε ο Μούσα που στο Ευρωμπάσκετ U16 είχε μέσο όρο 23 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ ανά παιχνίδι και ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Ντεμπούτο στην Euroleague κόντρα στον Ολυμπιακό

Σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, αφού δεν υπέγραψε στον Ολυμπιακό, έκανε το ντεμπούτο του στην EuroLeague εναντίον του Στις 15 Οκτωβρίου 2015,  σκόραρε 4 πόντους σε 5 λεπτά εκείνο το βράδυ ως βασικός απέναντι στον Ολυμπιακό, όπου μάρκαρε αμέσως το είδωλό του τον Σπανούλη και δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

«Στα 16 μου έπαιξα το πρώτο μου παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου πέτυχα 5 πόντους, σε πέντε λεπτά. Είχα αντίπαλο τον Βασίλη Σπανούλη. Και φυσικά στην πρώτη του επίθεση, του έκανα φάουλ. Μου είχαν πει να μην του επιτρέψω να πάει προς τα δεξιά και είπα ότι δεν θα συμβεί αυτό. Στην πρώτη άμυνα, λοιπόν, βγήκα πολύ... πεινασμένος, πήγα δυνατά, αλλά εκείνος... πέταξε και του έκανα αντιαθλητικό», θυμάται.
 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάει τεράστια επιστροφή στον ΠΑΟ - Μεγαλύτερο… μπαμ και από Χεζόνια - Μπάτζετ 30 εκατ. ο Γιαννακόπουλος!