10/09/12 - 12:54

Ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο σε ένα γραμμάριο επιφάνειας!

Ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο σε ένα γραμμάριο επιφάνειας!
25.062views

Αμερικανοί ερευνητές έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ που αφορά την έκταση της εσωτερικής επιφάνειας...

...που καταλαμβάνει ένα υλικό, δημιουργώντας δύο συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν την μεγαλύτερη εσωτερική επιφάνεια που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern δημιούργησαν τα υλικά NU-109 και NU-110 που έχουν κρυσταλλική νανοδομή και ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μεταλλο-οργανικών» υλικών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν κυρίως για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε οχήματα, για καταλύτες κ.α.

Η ιδιαιτερότητα αυτών των πορωδών υλικών έγκειται στην απίστευτα μεγάλη εσωτερική επιφάνειά τους, που φθάνει τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα ανά γραμμάριο. Έτσι, η εσωτερική επιφάνεια ενός γραμμαρίου του νέου υλικού μπορεί να καλύψει ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ένα κιλό αυτού του υλικού περιέχει μία εσωτερική επιφάνεια που θα μπορούσε να καλύψει επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Τα υλικά αυτά αποκτούν την μεγάλη επιφάνειά τους χάρη στην ύπαρξη των πόρων τους, που παραμένουν ανοιχτοί με μια ειδική τεχνική με βάση το διοξείδιο του άνθρακα. Τα μεταλλο-οργανικά υλικά έχουν μοριακή δομή πλέγματος ή «κλουβιού» και οι αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν την εσωτερική επιφάνειά τους στο μέλλον.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ