Facebook Pixel Ασύνδετες γραμμές και… Χόλτμπι τα αίτια της ήττας
Ποδόσφαιρο
| 2012-09-20 01:05:00

Ασύνδετες γραμμές και… Χόλτμπι τα αίτια της ήττας

Ασύνδετες γραμμές και… Χόλτμπι τα αίτια της ήττας

Ο Ολυμπιακός, για ακόμα μία ευρωπαϊκή πρεμιέρα, ξεκίνησε ανεπιτυχώς και ήδη βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση αναφορικά με την υπόθεση πρόκριση.

Η Σάλκε χωρίς να εντυπωσιάσει πήρε μία σχετικά εύκολη νίκη την ώρα που ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να επιδείξει ένα σαφές τακτικό πλάνο που θα οδηγούσε στην νίκη. Σε επίπεδο προσώπων οι επιλογές των Μανωλά, Μέγιερι, Φουστέρ δεν βγήκαν στον Ζαρντίμ που δέχεται κριτική τόσο για τις εν λόγω επιλογές, όσο και για την απόφαση του να αφήσει τον Ιμπαγάσα στον πάγκο. Από πλευράς Σάλκε ο Χόλτμπι έκανε εξαιρετικό παιχνίδι αποτελώντας τον κυριότερο λόγο της θετικής εικόνας της Σάλκε στο γήπεδο.

Σε καθαρά τακτικό επίπεδο, η κυριότερη διαφορά των δύο ομάδων ήταν η συνοχή των γραμμών που είχε άμεσο αντίκρυσμα στην δυνατότητα μεταφοράς της μπάλας προς την αντίπαλη περιοχή, καθώς και στην εν γένει ανασταλτική λειτουργία.

Τα πλάνα των δύο τεχνικών

Ο Ζαρντίμ παρέταξε τον Ολυμπιακό με ένα, αρκετά συντηρητικό, μειωμένου πλάτους και βάθους 4-2-3-1, με τον Αμπντούν να αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό παίκτη που έδινε πλάτος στην ομάδα. Το πλάνο του Ζαρντίμ αποσκοπούσε:

  • στην κατοχή της μπάλας
  • στον έλεγχο του ρυθμού
  • στην επικράτηση στον χώρο του κέντρου με τον Μασάδο να παίζει ως εσωτερικός αριστερός μέσος
  • στα μειωμένα αγωνιστικά ρίσκα
  • στην εκμετάλλευση του λάθους της αντίπαλης άμυνας

Από την άλλη ο Στέφενς παρέταξε την Σάλκε με ένα μειωμένου αγωνιστικού πλάτους 4-4-2, τοποθετώντας αρκετούς παίκτες πίσω από την μπάλα και δίνοντας σημασία στην κίνηση των παικτών χωρίς την μπάλα αλλά και την γρήγορη εναλλαγή πασών σε μικρό χώρο. Τα παραπάνω αποσκοπούσαν:

  • στην διατήρηση της αμυντικής συνοχής απέναντι στο παιχνίδι από τα πλάγια (που ανέμενε λογικά ο Στέφενς)
  • την αποδιοργάνωση της ανασταλτικής λειτουργίας του Ολυμπιακού με συχνή κίνηση χωρίς την μπάλα
  • δύο επιθετικούς για την δημιουργία κενών χώρων στην άμυνα του Ολυμπιακού που θα επέτρεπαν οι προωθήσεις των πάγιων αμυντικών των ερυθρολεύκων

Ο Χόλτμπι έκανε την διαφορά

Οι χώροι που κινήθηκε ο Χόλτμπι

Την κυριότερη διαφορά στην εκτέλεση των παραπάνω έκανε κυρίως ο Χόλτμπι, συνεπικουρούμενος από την αρκετά κακή ομαδική εμφάνιση των παικτών του Ολυμπιακού. Ο μεσοεπιθετικός της Σάλκε στην ουσία ανέλαβε διττό τακτικό ρόλο:

α) να λειτουργήσει ως περιφερειακό φορ δίπλα στον Χούντελαρ και να εκμεταλλευτεί τους χώρους που δημιουργούσε η κίνηση του Ολλανδού φορ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παίξει κοντά του ενισχύοντας τις συνεργασίες στις άμυνα του Ολυμπιακού

β) να λειτουργήσει ως μεσοεπιθετικός, με στόχο να ενώσει τις παράλληλες αγωνιστικές ζώνες της Σάλκε, αποτελέσει τον επιπλέον παίκτη στην πίεση κατά την φάση της άμυνας και να τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του κατά την φάση της επίθεσης.

Ο Χόλτμπι ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στα παραπάνω σε όλη την διάρκεια του αγώνα με την κίνηση χωρίς την μπάλα αλλά και την ακρίβεια των κοντινών του μεταβιβάσεων να αποτελούν το μεγάλο του ατού. Οι Μοντέστο/Κοντρέρας που έπαιζαν στους χώρους που κινήθηκε ο Χόλτμπι δεν μπόρεσαν να τον αναχαιτίσουν με τον Μανιάτη να καλείται εσπευσμένα να καλύψει επιπλέον χώρους. Η εμφάνιση του Χόλτμπι ήταν σεμιναριακή σε τακτικό επίπεδο.

Ασύνδετες γραμμές… ελέω Ιμπαγάσα

Από την άλλη, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι η ομάδα δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί την απουσία του Ιμπαγάσα από το βασικό σχήμα. Το κοντρόλ tempo του Ζαρντίμ έδωσε την κατοχή που όπως αποδείχθηκε ανούσια ελλείψει Ιμπαγάσα αλλά και την τοποθέτηση του Μοντέστο προς τα αριστερά: μία θέση που μειώνει χρόνο κατοχής της μπάλας από τον Πορτογάλο.

Ο Μοντέστο δεν πήρε μέτρα στο γήπεδο, ο Φουστέρ (ως συνηθίζει) έμεινε ψηλά στο γήπεδο παρά τις γενικά οπισθογραφημένες γραμμές του Ολυμπιακού και ο Μανιάτης κλήθηκε να καλύψει περισσότερους χώρους από ότι του… αναλογούν σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Η μεταφορά της μπάλας στην επίθεση αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση και η αμυντική συνοχή της ομάδας επηρεάστηκε από την γενικότερη προβληματική εφαρμογή των παραπάνω, με τα στημένα να αποτελούν το… κερασάκι στην τούρτα του αμυντικού προβληματισμού.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης από την ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ

Συμπέρασμα

Ο Ζαρντίμ προσπάθησε να επιβάλλει αργό tempo και να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας έχοντας ως βασικό στόχο: να αποδυναμώσει την φημισμένη επιθετικότητας της Σάλκε ευελπιστώντας σε λάθη της αδύναμης ανασταλτικής λειτουργίας των Γερμανών.

Η επιλογή των προσώπων που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το εν λόγω πλάνο, σε συνδυασμό με τις γνωστές και συγκεκριμένες ελλείψεις της ομάδας (αξιόπιστο αριστερό μπακ, αριστερό χαφ, στόπερ) επέτρεψαν στην Σάλκε να επιβάλλει τον ρυθμό της χωρίς να υπερβάλλει. Η εξαιρετική εμφάνιση του Χόλτμπι, η παρουσία του Χούντελαρ και η ταχύτητα/ακρίβεια στην μεταβίβαση της πάσας από πλευράς Σάλκε, επιβεβαίωσε την αγωνιστική της ανωτερότητα.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags