Facebook Pixel Οι Γερμανοί για τον ρόλο Σαββίδη…
| 2012-11-15 21:15:00

Οι Γερμανοί για τον ρόλο Σαββίδη…

Οι Γερμανοί για τον ρόλο Σαββίδη…

Πριν λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε συνέντευξη στην πολύ γνωστή Γερμανική εφημερίδα Zeit. Σήμερα το ίδιο μέρος ενημέρωσης, είχε εκτενές αφιέρωμα στον Σαββίδη και στον ρόλο που διαδραματίζει σε Ελλάδα και Ρωσία...

Η εφημερίδα «Die Zeit» έχει θέμα στην σημερινή της έκδοση με τίτλο: «Οι Ρώσοι πάνε για ψώνια στην Ελλάδα». Μέσα σε αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη.

Αρχικά στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε πρόσφατη επίσκεψη του «Ρώσου ολιγάρχη», όπως τον χαρακτηρίζει, στο γήπεδο της Τούμπς όπου η ομάδα του κέρδισε με 1-0. (Πρόκειται για τν παρουσία του στον αγώνα με την ΑΕΚ, όπου φέρεται να έδωσε και συνέντευξη στο συγκεκριμένο μέσο).

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ περιγράφεται ως ο Ρώσος Ελληνικής καταγωγής, που διαθέτει μεγάλη επιρροή στο Κρεμλίνο και εξελίχθηκε από έναν απλό εργάτη σε εργοστάσιο τσιγάρων κατά την δεκαετία του 80, σε μέλος του Δ.Σ. του γκρουπ Agrokom. Αναφέρεται ότι σήμερα ο Όμιλος ανήκει στην γυναίκα του Σαββίδη και ο ίδιος έχει επικεντρωθεί στην πολιτική και τις δουλειές στο εξωτερικό.

«Γνωρίζει τον Πρόεδρο Πούτιν προσωπικά, αφού αποτελούσε για πολλά χρόνια σημαίνον στέλεχος του κόμματός του Ενωμένη Ρωσία», αναγράφεται και στην εφημερίδα συμπληρώνουν ότι αποτελεί φορέα της άποψης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την «προστασία» της Ρωσίας, μιας και υποστηρίζει ότι η ηγεμονία της Γερμανίας βλάπτει διαχρονικά την Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται στις δουλειές που σκοπεύει να κάνει ο Σαββίδης στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η ανάμειξη πολλών ρώσων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, μια και θεωρούν ότι υπάρχει ευκαιρία για επενδύσεις.

«Για τον Σαββίδη οι δουλειές με την Ελλάδα είναι και ζήτημα ψυχής, αφού οι παρεμβάσεις του δεν αφορούν μόνο στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά δραστηριοποιείται ακόμη και στην ανακαίνιση ορισμένων εκκλησιών. Τι όμως, μπορεί πραγματικά να προσφέρει η Ρωσία στην χώρα μας; «Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πολλά χρήματα», κατά τον Σαββίδη». Έτσι γράφουν οι Γερμανοί…

Επίσης προσθέτουν: «Στο μάτι του, όπως και πολλών άλλων Ρώσων, έχει όμως μπει βασικά η αγορά ενέργειας της Ελλάδας, που είναι, ως γνωστόν, υπό ιδιωτικοποίηση, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την κυβέρνηση να πουλήσει το ποσοστό της στις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ.
Στο παιχνίδι αυτό εισέρχεται και ο κολοσσός, GAZPROM, που ήδη δραστηριοποιείται μέσω της κατασκευής αγωγών αερίου στην Ελλάδα, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο κατά τα τρία τέταρτα. Δεδομένου του τρέχοντος για την GAZPROM κινδύνου να χάσει μερίδιο στην ελληνική αγορά, μιας και οι εισαγωγές από Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αυξηθούν, η αγορά της ΔΕΠΑ θα μπορούσε να συνεισφέρει στην διατήρηση του ελέγχου».

Και συνεχίζουν με άλλα οικονομικά και πολιτικά συμπεράσματα:

«Και εδώ προκύπτει το πρόβλημα της Ευρώπης: Από την μία μεριά η Ε.Ε. και η ΕΚΤ εμμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και από την άλλη φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα παραδώσουν την ελληνική αγορά βιομηχανίας ενέργειας στον ρωσικό έλεγχο και θα συμβάλουν έτσι στην δημιουργία μιας δεύτερης Κύπρου, με την δημιουργία ενός νέου «πάρκου με εταιρείες offshore» από την Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ και καιρό στο κατόπι της GAZPROM, αφού την κατηγορεί για καταχρηστικές πρακτικές στην επέκτασή της στην Μεσοανατολική Ευρώπη. Έτσι, η ρωσική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προχωρά με προσοχή, ώστε να αποφεύγει την επιβολή υψηλών προστίμων. Για τον σκοπό αυτό GAZPROM σχεδιάζει να «μπει» στην ελληνική οικονομία με όχημα Ευρωπαίους εταίρους».

Από εκεί και πέρα η Zeit κάνει λόγο ακόμα για την επένδυση πολλών Ρώσων στις υποδομές του τουρισμού, ιδίως στην Χαλκιδική, αλλά και τις καλές σχέσεις που έχτισε ο νυν Πρωθυπουργός με το Κρεμλίνο κατά την επίσκεψή του στις αρχές του χρόνου, κάτι που δεν συνέβαινε με τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου. Προβλέπει μάλιστα, ότι σύντομα θα λάβει χώρα νέα συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Putin.

Στο τέλος το μεγάλο αυτό κείμενο καταλήγει αναφέροντας ότι ο Σαββίδης μίλησε και πρόσφατα μετά από ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ζητώντας από τους Έλληνες να προσέχουν χώρες όπως η Γερμανία, η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλει περικοπές στην Ελλάδα.

Το παράξενο σε όλο αυτό το θέμα είναι ότι: Ο Σαββίδης παραχώρησε συνέντευξη στην συγκεκριμένη μεγάλη εφημερίδα, η οποία βγήκε με ένα αφιέρωμα, στο οποίο δεν υπάρχουν δηλώσεις του και αντ’ αυτού προκύπτουν  επικριτικές αναφορές για το πρόσωπό του και τον ρόλο στα κοινά της Ελλάδας.

Πηγή: paok24.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags