Facebook Pixel Η κληρονομιά για το Europa
Ποδόσφαιρο
| 2012-11-22 11:36:00

Η κληρονομιά για το Europa

Η κληρονομιά για το Europa

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για το νέο ταξίδι των "ερυθρόλευκων" και για τον κορυφαίο Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Η πρώτη ανάγνωση αφήνει μια πικρή γεύση στα χείλη. Η ήττα από τη Σάλκε στη "Veltins Arena" και ταυτόχρονα ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τους 16 του Champions League, όταν μάλιστα έρχεται με ένα φτηνό γκολ, κάθεται βαριά στο στομάχι. Από την άλλη, όμως, τα κέρδη που κουβαλούν στις βαλίτσες τους οι "ερυθρόλευκοι" για το ταξίδι στο Europa League είναι πολλά και σημαντικά.

Ο Ολυμπιακός δεν έμεινε εκτός συνέχειας στο Champions League, επειδή ο Κάρολ έκανε κακή εκτίμηση της φάση στο 77΄. Ναι, ο Βορειοϊρλανδός τερματοφύλακας δεν υπολόγισε σωστά στο μακρινό σουτ του Φουχς και φέρει ευθύνη για το τέρμα που δέχτηκε. Ναι, ο Ολυμπιακός πλήρωσε ακριβά αυτή τη στιγμή αδράνεια, αφού θα μπορούσε να είναι ακόμα στο παιχνίδι της πρόκρισης. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν εκτός διοργάνωσης, κυρίως διότι επανέλαβαν το λάθος της περασμένης περιόδου. Και αυτό ήταν η ήττα στην πρεμιέρα (από τους Γερμανούς) στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης».

Δεν έπραξαν το αυτονόητο, το οποίο είναι ότι σε αυτό το «μίνι πρωτάθλημα» πρέπει να εκμεταλλευτείς την έδρα σου. Πόσο μάλλον στο ξεκίνημα (κι αν δεν πάρεις τη νίκη, έστω να μην χάσεις…) και αυτό πλήρωσαν, καθώς αναγκάστηκαν να κυνηγούν παίζοντας συνεχώς με την πλάτη στον τοίχο.

Διάβασε σωστά ο Ζαρντίμ...

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ και οι ποδοσφαιριστές το πάλεψαν στο Γκελζεκίρχεν, αλλά ο Ολυμπιακός λύγισε τελικά στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, μετά την πίεση και την άνοδο της έντασης από πλευράς Σάλκε.

Ο Πορτογάλος προπονητής διάβασε σωστά τη γερμανική ομάδα, έστησε καλά τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, εφήρμοσε τη στρατηγική των εκτός έδρας αγώνων με την Άρσεναλ και τη Μονπελιέ, αλλά ο Ολυμπιακός τούτη τη φορά δεν ήταν αποτελεσματικός στην επίθεση, δεν σκόραρε και μοιραία επέστρεψε στη βάση του με άδεια χέρια. Οι «ερυθρόλευκοι», σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο, δεν κατάφεραν στο δεύτερο να κρατήσουν τη μπάλα, να την κυκλοφορήσουν σωστά, έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, έκαναν αρκετά λάθη, επέτρεψαν στους «μπλε» να κερδίσουν μέτρα στο γήπεδο και επιπλέον επιθέσεις και αυτό είχε ως συνέπεια να ηττηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα κέρδη από την παρουσία του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Champions League και ενώ απομένει ο αγώνας με την Άρσεναλ στο Φάληρο, είναι πολλά και σημαντικά.

Τα νέα πρόσωπα και το μειωμένο κόστος...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, την αφετηρία από την οποία ξεκίνησε ο Ολυμπιακός την τρέχουσα περίοδο η οποία ήταν πολύ διαφορετική από αυτή της περασμένης σεζόν. Ο Ζαρντίμ πήρε στα χέρια του μια ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα (και με μειωμένο το κόστος στο ρόστερ), στην οποία θα έπρεπε αφενός να δουλέψει με τέτοιο τρόπο ώστε καλύψει με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα κενά που άφησαν μετά την αποχώρησή τους το καλοκαίρι σημαντικοί ποδοσφαιριστές (όπως οι Μιραλάς, Μέλμπεργκ, Ορμπαϊθ, Μαρκάνο και Μακούν) αφετέρου να περάσει τη δική του φιλοσοφία. Και όλα αυτά να τα συνδυάσει με νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Πορτογάλος προπονητής μάλιστα κατάφερε (ουσιαστικά από την τέταρτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων) να εξασφαλίσει ότι και ο προκάτοχός του στον πάγκο του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε, δηλαδή, την πρόκριση, όπως και πέρυσι, στους 32 του Europa League. Και προσπάθησε να πετύχει την υπέρβαση στο Champions League.

Όμως, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Ολυμπιακός τερματίζει τρίτος στον 2ο όμιλο, αφήνοντας τελευταία την πρωταθλήτρια Γαλλίας. Η Μονπελιέ σίγουρα δεν έχει το ειδικό βάρος της Μαρσέιγ, της Λιόν ή της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά διαθέτει πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και ότι την κέρδισαν οι Πειραιώτες και στα δύο παιχνίδια αποτελεί παράσημο στο στήθος.

Τι άλλο κρατούν οι «ερυθρόλευκοι» από την περιπέτειά τους στο Champions League;

Το γεγονός ότι ο Ζαρντίμ έχει αρχίσει και βάζει τη δική του σφραγίδα, περνώντας τη φιλοσοφία του στους ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην ενθουσιάζει με τον τρόπο παιχνιδιού του, να μην είναι τόσο πιεστικός και επιθετικός όσο πέρυσι με τον Βαλβέρδε, ωστόσο, είναι το ίδιο αποτελεσματικός. Ο Πορτογάλος, με εξαίρεση το ματς της πρεμιέρας, έχει διαχειριστεί σωστά τα υπόλοιπα παιχνίδια, έχει τον δικό του τρόπο και αυτόν θα ακολουθήσει και στους νοκ άουτ αγώνες του Europa League στις αρχές του 2013.

Οι εμπειρίες και οι Έλληνες...

Όφελος είναι και οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι νεαροί ποδοσφαιριστές από τόσο υψηλού επιπέδου παιχνίδια. Όπως, για παράδειγμα, ο Μανωλάς και ο Σιόβας οι οποίοι αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο στους δύο τελευταίους αγώνες κόντρα στη Μονπελιέ και τη Σάλκε στο Champions League και τα πήγαν περίφημα.

Αξίζει ακόμη να σταθεί κανείς και στην παρουσία των έξι Ελλήνων ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα (ξεκίνησαν οι Τοροσίδης, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέμπας, Μανιάτης και Μήτρογλου στη “Veltins Arena»). Ο Ζαρντίμ υλοποιεί με αυτό τον τρόπο τις επιθυμίες και το πλάνο της διοίκησης, με τον Ολυμπιακό μάλιστα να συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Η κληρονομιά του Champions League, λοιπόν, αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τον Ολυμπιακό στο ταξίδι που έχει μπροστά του στο Europa League. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν σοβαρές πιθανότητες διάκρισης, αφού διαθέτουν την εμπειρία –από την περασμένη περίοδο- και ξέρουν πώς να διαχειριστούν πλέον την κατάσταση, επίσης έχουν έναν προπονητή στον πάγκο που γνωρίζει καλύτερα τη διοργάνωση (από την περυσινή του θητεία με τη Μπράγκα), ενώ θα επιστρέψει και ο «βράχος» της άμυνας Αβραάμ Παπαδόπουλος. Και πιθανότητα θα υπάρξουν μία-δύο προσθήκες στο ρόστερ…

Υ.Γ.: Ο Ολυμπιακός έχει τον «κορμό», ποιότητα χρειάζεται και όχι ποσότητα. Αυτό που φαίνεται να λείπει περισσότερο τούτη την ώρα είναι ένας νεαρός και γρήγορος κεντρικός χαφ, ο οποίος να μπορεί να οργανώσει σωστά το παιχνίδι, να περάσει κάθετες πάσες, να δώσει τον ρυθμό και να έχει τα ηγετικά χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα του Ιμπαγάσα.

Υ.Γ. 2: Το γεγονός ότι ο Χούντελαρ δεν σκόραρε για πρώτη φορά μέσα στην περίοδο σε αγώνα του Champions League και γενικά δεν φάνηκε τόσο πολύ στο ματς, οφείλεται κυρίως στην σπουδαία απόδοση του Κώστα Μανωλά (αλλά και η καλή συνεργασία που είχαν με τον Σιόβα).

Υ.Γ. 3: Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι, αν όχι ο καλύτερος, ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στην Ευρώπη στην ηλικία του…

Πηγή: contra.gr


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags