Facebook Pixel Λίνεν: "Κάποιοι πλούτιζαν από τις μεταγραφές στην ΑΕΚ"!
| 2013-04-19 14:20:00

Λίνεν: "Κάποιοι πλούτιζαν από τις μεταγραφές στην ΑΕΚ"!

Λίνεν: "Κάποιοι πλούτιζαν από τις μεταγραφές στην ΑΕΚ"!

Μεγάλη συνέντευξη με "βόμβες" από τον Γερμανό!

Αναλυτικά η συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit":

Είστε χαρούμενος που ξεφύγατε από την κόλαση της ΑΕΚ ή λυπάστε για τον υποβιβασμό της πρώην ομάδας σας;
 
«Φυσικά ευχόμουν η ΑΕΚ να μείνει στην πρώτη κατηγορία. Γι' αυτό δούλεψα εντέλει πολύ σκληρά για μισό χρόνο. Ναι μεν δεν απολύθηκα ποτέ έως τώρα υπό τέτοιες παρανοϊκές συνθήκες, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για συμπαθητικό κλαμπ με πολλούς ικανούς συνεργάτες. Κυρίως νευριάζω γιατί δεν επέμεινα σε εγγυήσεις, σε περίπτωση που η ομάδα μου δεν μπορεί να πληρώσει τον μισθό μου, κάτι που συνέβη ήδη μετά από μερικές εβδομάδες».
 
Τι ήταν αυτό που σας έλκυε στην ΑΕΚ;
 
«Είχα πάνω από έναν χρόνο να δουλέψω ως προπονητής και η ΑΕΚ είναι ένα παραδοσιακό κλαμπ με πολλή ουσία, που για πρώτη φορά στην ιστορία του είχε καταντήσει να κινδυνεύει με υποβιβασμό. Είδα μια ρεαλιστική πιθανότητα να το οδηγήσω πίσω στην εθνική κορυφή».
 
Τι συναντήσατε;
 
«Μια υπερβολικά νεαρή και άπειρη ομάδα. Από το δυναμικό της προηγούμενης χρονιάς υπήρχαν μόνο τέσσερις, πέντε αναπληρωματικοί που είχαν παραμείνει. Η ΑΕΚ είχε καταρρεύσει οικονομικά. Ένας πρώην πρόεδρος, ο Ψωμιάδης, βρίσκεται στο εξωτερικό, στη φυλακή. Ο σύλλογος έγινε συστηματικά εδώ και χρόνια αντικείμενο εκμετάλλευσης από πρώην υπευθύνους. Μόνο ο Ψωμιάδης φέρεται να χρωστάει στον σύλλογο 70 εκ. ευρώ».
 
Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς αυτή την «λεηλασία»;
 
«Φυσικά δεν διαθέτω αποδείξεις για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά υπήρχαν πάντα ισχυρές ενδείξεις, ότι υπεύθυνοι έχουν πλουτίσει από τις μεταγραφές. Σε μια περίπτωση φέρονται να εξαφανίστηκαν χρήματα στην τσέπη ενός υπευθύνου που προορίζονταν για την ανάπτυξη της υποδομής, χωρίς να μπει ούτε μία πέτρα. Οι φόροι ούτως ή άλλως δεν πληρώνονταν κατά κανόνα. Η κρίση του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει τις ίδιες αιτίες όπως η οικονομική κρίση ολόκληρου του κράτους. Αυτή η χώρα προδόθηκε από τους πολύ πλούσιους και από τους πολιτικούς, που το επέτρεψαν και επωφελήθηκαν από αυτό. Ήδη πριν από εννέα χρόνια σε μερικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους διαγράφηκε το 90% των δυσθεώρητων φορολογικών τους χρεών. Το κράτος έχασε μόνο από την περίπτωση της ΑΕΚ πάνω από 100 εκ. ευρώ».
 
Πόσα χρέη έχει τώρα η ΑΕΚ;
 
«Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά πολλοί μιλούν για φορολογικά χρέη ύψους 18 εκ. ευρώ, που, από όσα ξέρω, πρέπει να καταβληθούν εντός δύο ετών, και πέντε έως επτά εκ. ευρώ περαιτέρω για απλήρωτους λογαριασμούς και μισθούς. Αυτό σημαίνει, ότι η ΑΕΚ πρέπει να πληρώσει εντός του έτους 9 εκ. ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, μιας και τα συνολικά έσοδα από εισιτήρια, διαφημίσεις και τηλεοπτικά δικαιώματα ανέρχονται το πολύ σε επτά εκ. ευρώ. Επομένως, η ΑΕΚ, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αιτήθηκε να της επιτραπεί η καταβολή των χρεών να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς, όμως η τρόικα το απαγόρευσε. Γι' αυτό είναι η οργή των Ελλήνων για την Ευρώπη και ειδικά για την Καγκελάριο Merkel τόσο μεγάλη. Αισθάνονται ότι τους πιάνουν από το λαιμό».
 
Και πώς ζει κανείς όταν τον πιάνουν από τον λαιμό;
 
«Κυριαρχεί η ανέχεια. Η οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπρος, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις και κατανάλωση. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Όλα τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή φορολογικών χρεών, αλλά τα έσοδα δεν φθάνουν ούτε για αυτό. Οι συνεργάτες των εταιρειών δεν πληρώνονται ή απολύονται».
 
Όπως συνέβη και με την ΑΕΚ.
 
«Δεν συνέβη αυτό μόνο με εμένα, αλλά και με τους ποδοσφαιριστές και όλους τους άλλους υπαλλήλους, οι οποίοι για μήνες δεν είδαν ποτέ το χρώμα του χρήματος. Κάθε μέρα έπρεπε να λύσω ένα μεγάλο πρόβλημα εκτός ποδοσφαίρου. Όπως π.χ. παίκτες που κινδύνευαν με έξωση, επειδή ο σύλλογος δεν μπορούσε να πληρώσει το συμφωνημένο ενοίκιο ή παρόμοια πράγματα. Μια μέρα όλα φαίνονταν εντάξει. Πήγα στην εκπρόσωπο τύπου και είπα: «Ε, εσύ, τι συμβαίνει σήμερα; Όλα φαίνονται εντάξει». Τότε, αυτή είπε μόνο: «Μάλλον δεν γνωρίζεις ότι σήμερα συνέλαβαν τον πρόεδρό μας προσωρινά».
 
Των αναλογιών τηρουμένων είχατε σχετικά μεγάλη επιτυχία...
 
«Όταν ήλθα τον Οκτώβριο η ομάδα είχε δύο βαθμούς, κάτι που μόνο θαύμα δεν ήταν, γιατί σχεδόν κανένας παίκτης δεν είχε εμπειρία από την πρώτη εθνική. Μετά την χειμερινή διακοπή καταφέραμε να φθάσουμε στο μέσο της βαθμολογίας, είχαμε μάλιστα και μια περίοδο, που παραμείναμε αήττητοι για έξι παιχνίδια. Αυτή συνέπεσε τυχαία με τον χρόνο, κατά τον οποίο ένας επιχειρηματίας δώρισε 120.000 ευρώ, με τα οποία καταβλήθηκε μέρος των μισθών για τους παίκτες. Αυτό ήταν μεγάλη ανακούφιση. Φανταστείτε ότι οι παίκτες μας είχαν δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα. Το 90% της ομάδας υποφέρει από έλλειψη σιδήρου».
 
Πώς κατέληξε η ομάδα να κινδυνεύει πάλι;
 
«Χάσαμε και πάλι το προβάδισμα των τεσσάρων, πέντε πόντων στις τελευταίες αγωνιστικές, γιατί ξαφνικά οι ομάδες που ήταν πίσω μας στην βαθμολογία, κέρδισαν τους αγώνες τους, κάτι το οποίο βάζει κάποιον σε περίσκεψη».
 
Και η ΑΕΚ δεν μπορούσε να αντέξει ένα τέτοιο σερί νικών;
 
«Με τέτοιες υποθέσεις θα πρέπει να είναι κανείς προσεχτικός. Το γεγονός είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν αποδεδειγμένα στημένα παιχνίδια σε όλες τις κατηγορίες, γεγονός που οδήγησε σε συλλήψεις προέδρων ομάδων».
 
Απειληθήκατε από βίαιους οπαδούς της ΑΕΚ;
 
«Εγώ προσωπικά όχι, αλλά ένας από τους παίκτες μου κυνηγήθηκε και χτυπήθηκε στον αγωνιστικό χώρο, γιατί κατά την προηγούμενη αγωνιστική είχε κάνει μια υποτιμητική κίνηση με το χέρι σε μερικούς οπαδούς, οι οποίοι πριν τον είχαν προσβάλει. Εγώ και άλλοι παίκτες μπήκαμε στη μέση. Ήταν μια αναξιοπρεπής ακραία κατάσταση, που δεν είχα ζήσει ποτέ».
 
- Από πού πηγάζει η βία;
 
«Από την απογοήτευση. Η ΑΕΚ ήταν πάντα μεγάλη ομάδα και έπαιζε συχνά στην Ευρώπη. Και την ΑΕΚ την συνοδεύει μια κοσμοθεωρία στην Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι είναι αριστεροί, κοινωνικά κατατρεγμένοι και βλέπουν το κλαμπ σαν πατρίδα. Πιστεύω ότι ήθελαν μέσω της πίεσης να βελτιώσουν την απόδοση των παικτών και να ταρακουνήσουν τον σύλλογο».
 
- Πώς το έκαναν αυτό;
 
«Η ακραία μορφή ήταν η κατάληψη των γραφείων μας. 50, 60 μέλη της Original, έτσι ονομάζεται η κύρια ομάδα οργανωμένων, μπήκαν μέσα, απαίτησαν απαντήσεις και λύσεις και μερικοί από αυτούς έμειναν για δύο μήνες. Μετά από αυτό οι συνεργάτες δεν ξαναφάνηκαν στη δουλειά. Κανείς δεν τολμούσε να φωνάξει την Αστυνομία».
 
Αυτό αποκαλείται αναρχία.
 
«Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις Αρχές ή σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ έχουν εκλείψει εντελώς. Το προεδρείο εξαφανίστηκε παρομοίως, για εβδομάδες κανείς δεν το είδε. Οι «ορίτζιναλ» έμειναν για πολλές εβδομάδες, αλλάζοντας μέλη και δύναμη».
 
Γιατί δεν δραπετεύσατε απλά;
 
«Ταυτίστηκα με αυτό τον σύλλογο, τους περισσότερους συνεργάτες και τους περισσότερους οπαδούς».
 
Και για ευχαριστώ σας απέλυσαν;
 
«Ναι, αυτό ήταν αστείο. Έβαλα πλάτες για μήνες χωρίς να πληρώνομαι, κράτησα το κλαμπ ενωμένο για εβδομάδες και ακούω: «Για τα δύο τελευταία παιχνίδια θα δοκιμάσουμε κάτι άλλο». Αισθάνθηκα ότι με κακομεταχειρίστηκαν».
 
- Ο διάδοχός σας είναι ο Δέλλας, που ήταν ο λίμπερο του Ρεχάγκελ όταν η Ελλάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
 
«Έζησε κατευθείαν αυτό που του έμελε. Καθόμουν στα γραφεία για να λύσω το συμβόλαιό μου και μπορούσα μέσω του παραθύρου να δω το γήπεδο, όπου ο Δέλλας έκανε την πρώτη του προπόνηση. Ξαφνικά εισέβαλαν 50 οπαδοί στο χορτάρι, απείλησαν τους παίκτες σε περίπτωση ήττας στο επόμενο παιχνίδι και απαίτησαν από τον Δέλλα και τους βοηθούς του να εξαφανιστούν γιατί διατηρούν δήθεν περίεργες επαφές με παλαιά στελέχη».
 
Πώς το καταλαβαίνετε αυτό;
 
«Υπάρχουν πολλές φήμες. Μια από αυτές είναι ότι μερικοί στον σύλλογο θέλουν τον υποβιβασμό και την συνεπαγόμενη χρεοκοπία, ώστε να γλιτώσουν από τα παλαιά χρέη και να γίνει μια καινούργια αρχή».
 
Επομένως, απολυθήκατε για να μην απειληθεί ο υποβιβασμός;
 
«Αυτή είναι προκλητική ερώτηση. Το γεγονός είναι, ότι οι προοπτικές μας στα τελευταία δύο παιχνίδια ήταν καλές. Μία νίκη έφθανε στην ομάδα. Μολαταύτα δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι τώρα τελευταία τρεις παίκτες δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα. Η κριτική μου σε αυτούς εκλήφθηκε από το προεδρείο ως αφορμή να συζητηθεί η θέση μου».
 
Και τα συμβάντα στο πρώτο παιχνίδι μετά την απόλυσή σας προσφέρουν την ευκαιρία για μια προκλητική ερώτηση: Η ομάδα βρέθηκε πίσω στο τέλος του παιχνιδιού μέσω αυτογκόλ και μετά οι οπαδοί προκάλεσαν την διακοπή του παιχνιδιού, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αφαίρεση βαθμών. Όλα σύμπτωση;
 
«Δυστυχώς, στην Ελλάδα ήμουν αναγκασμένος να μάθω ότι πολλά πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά. Αμφισβητώ σε αυτή την περίπτωση κάθε συνειδητό στήσιμο εκ μέρους των οπαδών, γιατί πιστεύω ότι εδώ εκδηλώθηκε απλά η οργή των οπαδών μας».
 
Και η παραίτηση του παρόντος προεδρείου στα μέσα Μαΐου προκλήθηκε επίσης από την οργή των οπαδών;
 
«Κατά τις δικές μου πληροφορίες, ασκήθηκε από την ορίτζιναλ σαφής πίεση στο τρέχον προεδρείο, ώστε να υποβάλλει αμέσως την παραίτησή του».
 
Πότε θα δεχθείτε την επόμενη δουλειά στην Ελλάδα;
 
«Βρίσκομαι, όπως πάντα, με χαρά στην Ελλάδα. Αλλά εκεί δεν πρόκειται ξανά να αποδεχθώ πρόταση για να δουλέψω ως προπονητής».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags