Facebook Pixel
04/05/13 - 11:30

Ο Κιντής θέλει γήπεδο στο ...ΟΑΚΑ!

Ο Κιντής θέλει γήπεδο στο ...ΟΑΚΑ!
34.181views

Την "μπαίνει" στον Μελισσανίδη... 

ΠΑΙΞΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ QUIZ

Το άρθρο του Κιντή στην εφημερίδα "Live Sport" αναφέρει:

"Λόγω της οικονομικής επιφάνειας του Δημήτρη Μελισσανίδη, η πρόσφατη κίνησή του είναι προφανώς η πιο σοβαρή προσπάθεια για την ανέγερση γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως, ένα τόσο σύνθετο σχέδιο δεν απαιτεί μόνο χρήματα, αλλά και προσεκτικό σχεδιασμό για να αποφευχθούν ατοπήματα τύπου Γρανίτσα ή και Βοτανικού.

Τέτοιος δε φαίνεται να υπήρξε το 2005 π.χ., όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίαζε το περίφημο σχέδιο της Αγιάς Σοφιάς των 36.500 θέσεων. Ο αρχιτέκτονας του σχεδίου αυτού δηλώνει σήμερα ότι «το γήπεδο της ΑΕΚ σύμφωνα με τον χώρο που διαθέτει και είναι περίπου 30 στρέμματα, μπορεί να είναι μάξιμουμ 28.000 θέσεων. Ούτε 37.000 που ακούω ούτε πάνω από 30.000». Ελπίζω ότι ο παρορμητισμός του Δημήτρη Μελισσανίδη δε θα τον οδηγήσει να παραβλέψει μια σειρά σοβαρών δυσκολιών του εγχειρήματος.

Η πρώτη είναι βέβαια το θέμα της πολεοδομικής άδειας. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρότι δεν ακύρωσε την άδεια για το γήπεδο που δόθηκε με το άρθρο 11του ν. 3207/2003 (αφού δεν ήταν αντικείμενο της αίτησης ακυρώσεως), εντούτοις περιλαμβάνει ισχυρή επιχειρηματολογία προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί αβεβαιότητα σε τυχόν χρηματοδότες που δεν κινούνται από φίλαθλα αισθήματα, όπως τράπεζες ή/και διαρθρωτικά ταμεία, δεδομένου μάλιστα ότι είναι απίθανο να μη βρεθεί έστω ένας περίοικος που θα προσφύγει στο ΣτΕ.

Πρόβλημα είναι επίσης το parking, σε συνδυασμό με την όχι καλή πρόσβαση που έχει ο χώρος του Νίκος Γκούμας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 16 του Π.Δ. 111/2004 απαιτείται μία θέση στάθμευσης ανά 12 θέσεις θεατών -άρα περισσότερες από 2.000 θέσεις. Ακόμη όμως κι αν δεν υπήρχε η νομική υποχρέωση, ένας τέτοιος (ή και μεγαλύτερος) αριθμός είναι απαραίτητος προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κάτοχοι των ακριβών διαρκείας, που συνεισφέρουν μεγάλο ποσοστό της κερδοφορίας ενός γηπέδου. Το πώς (και πότε) θα φύγουν δύο χιλιάδες αυτοκίνητα μετά από έναν αγώνα παραμένει ερώτημα.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε ταυτόχρονα να εξετασθεί και μια άλλη λύση, για την περίπτωση που αυτά τα προβλήματα αποδειχθούν δυσεπίλυτα: αυτή της μακροχρόνιας μίσθωσης του ΟΑΚΑ. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: πρόκειται για ένα από τα καλύτερα στάδια στην Ευρώπη, με μεγάλη χωρητικότητα και άριστη πρόσβαση. Βρίσκεται επίσης μόλις τέσσερα χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από την παραδοσιακή έδρα της ΑΕΚ.

Οι πρόσφατες περικοπές του προϋπολογισμού του ΟΑΚΑ, σε συνδυασμό και με την αποχώρηση του Παναθηναϊκού που εντείνει την οικονομική πίεση, δημιουργούν κατά τη γνώμη μου μια ιστορική ευκαιρία για την ΑΕΚ να αποκτήσει με ελάχιστο κόστος μια έδρα υψηλών προδιαγραφών.

Το βασικό μειονέκτημα του ΟΑΚΑ, βέβαια, είναι ότι δεν είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Είναι πιθανό όμως να μπορεί να μετατραπεί σε τέτοιο με χαμηλό σχετικά κόστος. Την ιδέα είχε αναφέρει σε μια συνάντηση το 2005 η HOK, ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία διεθνώς σε σχεδιασμό σταδίων. Αυτό θα συνέβαινε με βύθιση του αγωνιστικού χώρου και επέκταση του κάτω διαζώματος, ώστε να προσεγγίσει τον αγωνιστικό χώρο. Η διοργάνωση αγώνων στίβου θα απαιτούσε την τοποθέτηση μιας προκατασκευασμένης πλατφόρμας πάνω στο (βυθισμένο) αγωνιστικό χώρο, ώστε να τον επαναφέρει, όπως και το κάτω διάζωμα, στις αρχικές διαστάσεις.

Η λύση αυτή έχει εφαρμοσθεί στο νέο Wembley και δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ακριβή: το κόστος της πλατφόρμας εκεί ήταν 5 εκ. λίρες, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί το κόστος βύθισης του αγωνιστικoύ χώρου και επέκτασης του κάτω διαζώματος. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό κόστος θα είναι μάλλον πολύ μικρότερο από αυτό της κατασκευής ενός νέου γηπέδου. Μόνο ερωτηματικό είναι το θέμα της οπτικής γωνίας των θεατών του άνω διαζώματος, κάτι που μπορεί να απαντηθεί όμως με μια γρήγορη μελέτη.

Το άλλο πρόβλημα του ΟΑΚΑ, βέβαια, είναι ότι δε βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο πρώτος, όμως, που είχε μιλήσει για γήπεδο εκτός Νέας Φιλαδέλφειας είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, σε μια συνέντευξή του στο Εθνοσπόρ στις 8/9/2003. Έλεγε τότε ότι «το όνειρό μου είναι να δημιουργήσει η ΑΕΚ το δικό της χώρο που θα τον ονομάσουμε ΑΕΚ City» προσθέτοντας ότι «δεν μιλάω απαραίτητα για τον χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια..». Συμπλήρωσε βέβαια αμέσως «αλλά ασ' το τώρα αυτό γιατί θα τα μπλέξουμε…».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ