Facebook Pixel Αυτό το ποτό έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, αλλά εμείς το πίνουμε ακόμα!
Life
| 2016-03-18 10:20:00

Αυτό το ποτό έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, αλλά εμείς το πίνουμε ακόμα!

Αυτό το ποτό έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, αλλά εμείς το πίνουμε ακόμα!

Οι περισσότεροι από εμάς όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι και όταν νιώθουμε μειωμένα επίπεδα ενέργειας, η πρώτη μας κίνηση είναι να πιούμε μία κούπα καφέ. Η άλλη «λύση» για ορισμένους είναι τα ενεργειακά ποτά.

Ένα από τα πλέον δημοφιλή ενεργειακά ποτά, το Red Bull, δημιούργησε ένα ισχυρό διαφημιστικό προφίλ ( – δίνει φτερά) και χρηματοδοτεί αρκετές εκδηλώσεις extreme αθλημάτων – ενώ οι διαφημιστικές καμπάνιες της Red Bull στηρίζονται στην υποστήριξη των τολμηρών ανθρώπων και των καινοτόμων ιδεών.

Βέβαια, δεν αναφέρουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από το ενεργειακό αυτό ποτό.

Το δημοφιλές red bull ενοχοποιείται πλέον για καρδιαγγειακά προβλήματα, για την αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εμφράγματος. Έχει ήδη απαγορευθεί στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ουρουγουάη ενώ η Γαλλία διέκοψε την πώληση του μεταξύ των ετών 1996 και 2008.

Το red bull πήζει το αίμα και παρέχει στον οργανισμό ένα μη-φυσιολογικό επίπεδο διeγερσης. Ο Scott Willoughby, ο κύριος ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου για την Καρδιαγγειακή Υγεία του Βασιλικού Νοσοκομείου της Αδελαϊδας στην Αυστραλία (σ.σ. Cardiovascular Research Center at the Royal Adelaide Hospital in Australia), προειδοποιεί ότι μόλις μία ώρα αφότου καταναλώθηκε μόλις ένα κουτάκι Red Bull, η συνοχή του αίματος των συμμετεχόντων στην έρευνα μετατράπηκε σε μη-ομαλή και προσομοίαζε αυτήν ενός καρδιοπαθή…

Ο Willoughby προειδοποιεί ότι αν συνδυαστεί με το stress και την υψηλή αρτηριακή πίεση, το Red Bull μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για όσους εμφανίζουν προδιάθεση για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα κύρια συστατικά του Red Bull είναι η καφεϊνη και η ζάχαρη.

Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με γλυκαντικές ουσίες δηλαδή την γλυκουρολακτόνη, τη σακχαρόζη και τη γλυκόζη. Περιέχει επίση ςΑσπαρταμη, την τεχνητή γλυκαντική ουσία που έχει συνδεθεί με νευροτοξικές, μεταβολικές, εμβρυικές, αλλεργιογόνες και καρκινογενείς επιδράσεις.

Όπως κάθε καφεινούχο ρόφημα, το Red Bull σας δίδει μία γρήγορη και άμεση ενέργεια. Όμως, αυτή διαρκεί πολύ λίγο και μετατρέπεται σε κόπωση, και έτσι πολύ σύντομα χρειάζεστε ακόμη μία ενεργειακή «ώθηση». Και ακόμη ένα κουτάκι.. Και, έτσι, εισέρχεστε στον φαύλο κύκλο του εθισμού στο Red Bull ή άλλων ενεργειακών ποτών.

Το ιδιαιτέρως ανησυχητικό γεγονός είναι ότι το Red Bull και άλλα ενεργειακά ποτά, προωθούνται διαφημιστικά με κοινό-στόχο (target-group) τους νέους ανθρώπους και τους μαθητές, δημιουργώντας μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων που δεν μπορούν να επανακτήσουν με φυσικό τρόπο τα επιθυμητά επίπεδα ενέργειας τους, και εθίζονται στα ενεργειακά και καφεινούχα ποτά.

Πηγή: pistepseto.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags