Facebook Pixel Ο Τεβεκέλης θυμήθηκε Σπάθα και μίλησε για το μέλλον της διαιτησίας...
| 2017-03-14 18:00:00

Ο Τεβεκέλης θυμήθηκε Σπάθα και μίλησε για το μέλλον της διαιτησίας...

Ο Τεβεκέλης θυμήθηκε Σπάθα και μίλησε για το μέλλον της διαιτησίας...

Ο παλαίμαχος διαιτητής και νυν ειδικός αναλυτής στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ, Μάλαμας Τεβεκέλης, μίλησε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM» για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.

Αναλυτικά:

Για το βράδυ της διαιτησίας του Σπάθα κόντρα στον Άρη: «Ήμουν στη Nova στην κριτική φάσεων κι ήταν από τις χειρότερες βραδιές μου εκείνο το παιχνίδι με τον Σπάθα στο Κλεάνθης Βικελίδης σε εκείνη την εκπομπή. Ήταν η μοναδική φορά πως ό,τι και αν έχει γίνει θα το βγάλουμε.

Ήταν προκλητικός και εξοργιστικός ενώ είναι πάρα πολύ καλός διαιτητής, έχει δυνατότητες και ταλέντο. Και με τη διαιτησία στην Τρίπολη στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έδειξε άλλα πράγματα.

Όσοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι καλοί διαιτητές, δουλεύουν και βελτιώνονται, ενώ αρκετές φορές καλοί διαιτητές χάνονται από άλλα πράγματα. Εξαρτώνται πολλά και από τους μηχανισμούς που υπάρχουν».

Για το αν το ποδόσφαιρο έχει γλιτώσει πλέον από διαιτησίες σαν εκείνο το βράδυ του Σπάθα: «Πιστεύω πως ναι. Όσο θα υπάρχει τουλάχιστον αυτή η κατάσταση και όταν θα πάμε σε εκλογές και θα κερδίσει ο κύριος Γραμμένος ο κόσμος να είναι ήσυχος πως η ομάδα του θα παίρνει ό,τι δικαιούται στον αγωνιστικό χώρο είτε σαν αξία είτε σαν τύχη. Να είναι όλες οι ομάδες ήσυχες για αυτό. Υπάρχουν ακόμα κάποια υπολείμματα, αλλά σιγά σιγά θα χαθούν κι αυτά».

Για τις σημαντικές αλλαγές στη βελτίωση της διαιτησίας: «Τίποτα δεν είναι ίδιο. Όλες οι ομάδες φέρνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Η πολύ μεγάλη ομάδα που δεν έφερνε ούτε ισοπαλία, έχασε πλέον, είχε ισοπαλίες, είχε αποβολή, έχει κίτρινες κάρτες.

Ο ΠΑΟΚ κι ο Παναθηναϊκός είχαν από 5 κίτρινες σε κάθε αγωνιστική, κάρτες δίκαιες που ερχόταν από την αγανάκτηση παικτών στα σφυρίγματα πλέον έχουν πέσει σε 2-3, σε φυσιολογικά επίπεδα. Σταμάτησαν να εξοργίζονται οι διαιτητές. Ο κ. Σπανός όταν κέρδισε ο Ατρόμητος την ΑΕΚ στον ΟΑΚΑ δήλωσε πως πλέον έχουμε κι εμείς ελπίδα στο όνειρο».

Για την απάντηση του σε όσους πιστεύουν πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη: «Τουλάχιστον ό,τι αφορά τον κ. Σαββίδη. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να φτιαχτεί το ποδόσφαιρο γιατί δεν έχει πρόβλημα σε καθαρό ποδόσφαιρο να επενδύσει, να φέρει παίκτες και να κάνει μεγάλη ομάδα. Αρκεί να μην τον ακουμπάνε όπως γινόταν μέχρι χτες».

Για το αν πέθανε η συμμαχία: «Όχι, αν και ίσως κάποιους τους βολεύει αυτό το πράγματα».

Για τη στήριξη των τριών μεγάλων στο πρόσωπο Γραμμένου: «Ναι και το είδαμε και με τις δηλώσεις Μελισσανίδη και Αλαφούζου μετά τον κ. Σαββίδη, τονίζοντας ότι στηρίζουν τον κ. Γραμμένο».

Για τις ενέργειες την επόμενη των εκλογών: «Έχει μπει το νερό σε ένα αυλάκι. Απλά θα υπάρξουν άνθρωποι που πρέπει να διοικήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και να το πάνε πιο ψηλά».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος για συμφωνίες με το βρώμικο παρελθόν από την πλευρά Γραμμένου: «Το είπε και μόνος του ο κ.Γραμμένος ότι δεν υπάρχει περίπτωση στη διοίκηση του να είναι άνθρωπος που οδήγησε σε αυτό το χάλι το ποδόσφαιρο μας. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα άτομα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και των ενώσεων, άνθρωποι με κύρος, προσωπικότητα και ηθικές αξίες που μπορούν να οδηγήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο ψηλά. Από την πλευρά του Ολυμπιακού ψάχνουν άλλα πράγματα γιατί δεν υπάρχει για αυτούς σωτηρία. Θα είναι σωτηρία να φύγουν εντελώς αυτοί από το ποδόσφαιρο».

Για το ενδεχόμενο να υπάρχει αντίπαλο ψηφοδέλτιο στον Γραμμένο: «Αυτή τη στιγμή δεν το πιστεύω, τουλάχιστον όπως διαμορφώνεται η κατάσταση. Νομίζω πως όλοι θα είναι στο πλευρό του κ. Γραμμένου».

Για τη διαιτησία του Παπαπέτρου στο ΟΑΚΑ: «Προσπάθησε και το πέτυχε να κρατήσει αποστάσεις και σε έναν καλό βαθμό το πέτυχε. Έκανε καλή διαχείριση, είχε διαβασμένο το παιχνίδι. Ο διαιτητής πρέπει να μελετά τα παιχνίδια, τους παίκτες που βουτάνε, που αντιδρούν, που συμπεριφέρονται περίεργα.

Τα λάθη των διαιτητών είναι πως πηγαίνουν σε παιχνίδια χωρίς να έχουν διαβάσει. Να ξέρουν πριν μπουν στο γήπεδο τι είναι η κάθε ομάδα, που στηρίζεται, ποιος είναι ο βρώμικος παίκτης. Ποιος διαμαρτύρεται, ποιος θα τον ξεγελάσει, ποιος κάνει την κωλοτούμπα.

Οι διαιτησίες με την Ξάνθη στην Τούμπα και τον Ηρακλή δεν ήταν κακές σε σφυρίγματα, αλλά σε διαχείριση. Δε γίνεται μέχρι το 75 ο Ηρακλής έπαιζε δυνατά, όχι πολύ βρώμικα, ο ΠΑΟΚ έπαιζε μπάλα, εμείς είχαμε δύο κίτρινες κι ο Ηρακλής μία. Στο παιχνίδι με την Ξάνθη έχει κάνει τρεις συστάσεις σε παίκτες της Ξάνθης και στο πρώτο μαρκάρισμα του Βαρέλα δίνει κάρτα. Σε όλους χρωστάς ίδιες παρατηρήσεις. Πρέπει να μην έχεις δύο μέτρα και σταθμά, να κάνεις ό,τι στη μία και στην άλλη πλευρά».

Για τους διαιτητές που έρχονται και τη διαφαινόμενη αλλαγή πινάκων: «Για αυτό πάντα η ΚΕΔ όπως είχα κάνει κ εγώ με τον Μπίκα, βλέπεις σε ποιους μπορείς να στηριχτείς και μετά κόβεις διαιτητές. Αυτή τη στιγμή στους 25 διαιτητές της Super League πρέπει να κόψεις 15, αλλά δεν έχεις 15 νέους να βάλεις. Μέχρι το καλοκαίρι οι αξιολογήσεις γίνονται με βάση ποιος τους ψήφισε. Ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα στην ελληνική διαιτησία και λυπάμαι για τους διαιτητές που ήταν στην επιτροπή δέχτηκαν να κάνουν τα χατίρια των Γκιρτζίκη και Καραμελίδη. Ήταν έγκλημα. Για αυτό φτάσαμε στο χάλι κι ήρθαν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ».

Για το αν έχει εξαλειφθεί βάσει της περιρρέουσας ατμόσφαιρας ο φόβος στον διαιτητή που σφυρίζει: «Ακριβώς έτσι. Μπαίνει κι ελεύθερα πλέον δείχνει τι κι αν αξίζει. Να σφυρίξει αυτό που βλέπει κι όχι αυτό που νόμιζε ότι βλέπει. Εκείνο που έμπαιναν μέσα και δεν ήξεραν τι να κάνουν πιστεύω ότι έχουν τελειώσει».

Αν έχει ταλέντα η ελληνική διαιτησία: «Όλη η ελληνική κοινωνία έχει ταλέντο. Ο Έλληνας έχει ταλέντο. Θα ανεβούν κι άξιοι πλέον, δυστυχώς αυτό δε συνέβη την τελευταία πενταετία. Ανέβαιναν ανάξιοι που είχαν την ανάγκη του Χαλίφη. Οι ενώσεις είναι το φυτώριο της διαιτησίας και υπάρχουν άξιοι άνθρωποι και σε αυτούς θα στηριχτεί ο κ. Γραμμένος να πάνε ψηλά το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη διαιτησία».

Ποιος θα κάνει τις αλλαγές στη διαιτησία: «Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι να εκπαιδεύσουν, να περάσουν πράγματα στους διαιτητές. Υπάρχουν καθηγητές διαιτησίας να δώσουν στους διαιτητές να καταλάβουν. Έχουμε διαιτητές που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι το φάουλ».

Για το αν μπορεί να αναβληθούν οι εκλογές της ΕΠΟ: «Δε νομίζω ότι υπάρχει πλέον τέτοιος φόβος, εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα, πέντε άνθρωποι δεν μπορούν λειτουργήσουν όλο αυτό το σύστημα που υπάρχει. Οι ενώσεις έχουν υποχρεώσεις, είναι πολλά που οι πέντε δεν μπορούν να κάνουν. Πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές, δεν είναι όλοι οι Έλληνες παράγοντες το ίδιο πράγμα».

Για το αν FIFA και UEFA αντιλήφθηκαν με το τι είχαν να κάνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Αφού έφτασαν στο σημείο να έρθουν να μας διοικήσουν πιστεύω ότι κατάλαβαν».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags