Facebook Pixel Sportdog.gr | Η επιστροφή του «προδότη», ο «Καπετάνιος» και το τάκλιν του Μητρόπουλου (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2017-10-19 07:26:00

Η επιστροφή του «προδότη», ο «Καπετάνιος» και το τάκλιν του Μητρόπουλου (ΒΙΝΤΕΟ)

του Βαγγέλη Καράμαλη
Η επιστροφή του «προδότη», ο «Καπετάνιος» και το τάκλιν του Μητρόπουλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πώς ένα βαρετό 0-0 σε «αιώνιο» ντέρμπι έμεινε στην ιστορία.

Σαν σήμερα, πριν από 27 χρόνια, στις 19/10/1990 διεξήχθη ένα από τα χειρότερα από πλευράς θεάματος ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού (0-0), το οποίο όμως έμεινε στην ιστορία, λόγω της πρώτης εμφάνισης του Στράτου Αποστολάκη με τα πράσινα κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο πρώτος αγώνας του Έλληνα αμυντικού απέναντι στην πρώην ομάδα του θα έπρεπε κανονικά να ήταν νωρίτερα, σε άλλη ημερομηνία, ωστόσο ήδη είχε ματαιωθεί το Σούπερ Καπ ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» εξ αιτίας της μεταγραφής του στο Τριφύλλι και τον φόβο επεισοδίων.

Το «μίσος» όμως που υπήρχε στον κόσμο του Ολυμπιακού για τον «προδότη Αποστολάκη» δεν ήταν δυνατόν ούτε να σβήσει ούτε να ξεχαστεί. Το παιχνίδι ορίστηκε Παρασκευή, με την πρόφαση πως ο Ολυμπιακός την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου αντιμετώπιζε την Σαμπντόρια για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ωστόσο όπως αναφέρουν και τα ρεπορτάζ της εποχής, η επιλογή της ημέρας ήταν και απόφαση και της αστυνομίας, που διέθεσε περίπου 2.500 αστυνομικούς (άνδρες των ΜΑΤ είχαν μάλιστα και δικό τους πάγκο δίπλα στον αγωνιστικό χώρο!) για να προφυλάξει τον Αποστολάκη από 30.000 φίλους των Πειραιωτών που μέτραγαν τα λεπτά για να τον υποδεχθούν. Επεισόδια τελικά έγιναν πάντως, κυρίως εκτός γηπέδου, ενώ υπήρχαν και τραυματίες από τις συγκρούσεις οπαδών με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Στο Λιμάνι δεν ήταν πικραμένοι μόνο με την απόφαση του Αποστολάκη να πάει στον αιώνιο αντίπαλο, αλλά ήταν και έξαλλοι με τον τρόπο που έγινε αυτό, αλλά και με τις δηλώσεις που έκανε μόλις φόρεσε το αγαπημένο του τριφύλλι στο στήθος. Από όταν έπαιζε ακόμα στον Παναιτωλικό άλλωστε, ήταν γνωστό πως ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 1985 Ολυμπιακός και ΠΑΟ έδωσαν μάχη σώμα με σώμα προκειμένου να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, με τους «ερυθρόλευκους» να κερδίζουν στο νήμα, λόγω της άρνησης του Αποστολάκη να πάει δανεικός στον ΟΦΗ.

Ο Αποστολάκης έπαιξε από το 1981 μέχρι το 1985 στον Παναιτωλικό, όταν και πήρε μεταγραφή στον Πειραιά, όπου και ανέβασε την καριέρα του παίζοντας αρχικά και ως αριστερός μπακ. Τη σεζόν 1989-90 φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, πανηγυρίζοντας το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Παρότι πριν την έναρξη της προετοιμασίας για την επόμενη σεζόν ο Αποστολάκης είχε συμφωνήσει με τον Αργύρη Σαλιαρέλη για να ανανεώσει το συμβόλαιό του, στην πορεία μπήκε «σφήνα» ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, του προσφέρει περισσότερα και τον πείθει να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, λέγοντας του ότι υπήρχε ένα «νομικό παράθυρο» για να μην υπάρξει πρόβλημα. Αρχικά βέβαια ο Αθλητικός Δικαστής τιμώρησε τόσο τον παίκτη όσο και το Τριφύλλι, ωστόσο ο «Καπετάνιος» αντέδρασε και η μεταγραφή ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα!

«Ήρθα στον Παναθηναϊκό για να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι», ήταν κάποιες από τις ατάκες του Αποστολάκη στην «πρώτη» του Παναθηναϊκού και συμπλήρωσε πως: «Τον Ολυμπιακό δεν τον αγάπησα πραγματικά».

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο… ντέρμπι του Στράτου Αποστολάκη, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 1990. Στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού επικρατούσε η άποψη πως «δεν πρέπει να πειράξουμε τον Στράτο, γιατί όσα χρόνια ήταν εδώ, ήταν άψογος και είναι συμπαίκτης στην Εθνική», ωστόσο η εξέδρα έβραζε. Από νωρίς ακούγονταν αμέτρητα υβριστικά συνθήματα, με τον ίδιο τον παίκτη αργότερα να δηλώνει πως «λύγισα όταν έβριζαν τη μάνα μου», ενώ τα αντικείμενα έπεφταν βροχή.



Το παιχνίδι κύλησε από ήρεμα έως και βαρετά, με το 0-0 να μένει μέχρι το τέλος, χωρίς κάποια μεγάλη φάση μπροστά από τις δύο εστίες. Ωστόσο, οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύρισαν ένα «γκολ»! Ήταν η στιγμή που ο Τάσος Μητρόπουλος με ένα πολύ σκληρό φάουλ από πίσω, σήκωσε στον αέρα τον προδότη Αποστολάκη. Όλο το γήπεδο πετάχτηκε στο πόδι και παρά τη λευκή ισοπαλία, οι περισσότεροι φίλοι των Ερυθρολεύκων λόγω αυτής της κλωτσιάς, έφυγαν ικανοποιημένοι από το Καραϊσκάκη.

Δείτε το τάκλιν του Μητρόπουλου που έμεινε στην ιστορία στο 2.12’:

«Δεν έκανα τίποτε άλλο απ' το να κοιτάξω το συμφέρον μου. Οι εφημερίδες με παρουσίαζαν σαν έναν τιποτένιο, σαν έναν χυδαίο, ένα σκουλήκι», θα δήλωνε αργότερα ο Αποστολάκης, ο οποίος πάντως παραμένει «κόκκινο πανί» για τους παλιούς Ολυμπιακούς. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει τότε και ο Αργύρης Σαλιαρέλης «και λίγα του έκαναν με την απάτη του καλοκαιριού».



**Τα αποκόμματα της εφημερίδας είναι από την εφημερίδα ΦΙΛΑΘΛΟΣ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags