Facebook Pixel Sportdog.gr | Φοβερή μπηχτή για ΠΑΟΚ στη γιορτή της ΑΕΚ – Δεν ξανάγινε τέτοιο καρφί (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-11-14 18:34:00

Φοβερή μπηχτή για ΠΑΟΚ στη γιορτή της ΑΕΚ – Δεν ξανάγινε τέτοιο καρφί (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Φοβερή μπηχτή για ΠΑΟΚ στη γιορτή της ΑΕΚ – Δεν ξανάγινε τέτοιο καρφί (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Sportdog ήταν εκεί και κατέγραψε ό,τι συνέβη.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έγινε στην παρουσίαση της Επιστημονικής Επιτροπής Προσφυγικού Ελληνισμού, του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία λαμπρή εκδήλωση, την Τετάρτη στο Μουσείο Ακρόπολης.

Λίγα μέτρα, κάτω από τον ιερό βράχο, πήρε τον λόγο ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά», αλλά και της ταινίας για την μπασκετική ΑΕΚ, «1968», Τάσος Μπουλμέτης, ο οποίος αποτελεί μέλος της Επιτροπής. Ο άνθρωπος του κινηματογράφου στην ομιλία του υπογράμμισε ένα σημαντικό πρόβλημα του προσφυγικού ελληνισμού. «Οι κοινότητες αναγνωρίζουν το δικό τους τραύμα, αλλά όχι το κοινωνικό, το συνολικό», ανέφερε και έδωσε δύο παραδείγματα.

Το ένα αφορούσε το πανό που ανήρτησαν οι ΠΑΟΚτσήδες στο ματς με την ΑΕΚ, το οποίο ανέφερε «είστε η ντροπή της προσφυγιάς». «Υπήρχε μία ομάδα νεών ανθρώπων, οι οποίοι δεν έζησαν ένα τραύμα, αλλά κληρονόμησν το αφήγημα ενός τραύματος. Το πανό απευθυνόταν σε μία άλλη ομάδα νέων, η οποία και αυτή δεν έζησε το τραύμα, αλλά κληρονόμησε και αυτή το αφήγημα.

Υπήρχε λοιπόν μία κοινότητα ανθρώπων που δήλωνε υπερήφανη για το δικό της τραύμα, αλλά το δικό σου τραύμα το χαρακτήρισαν μιαρό, χωρίς να συνειδητοποιήσουν, χωρίς να υπάρξει η υποδομή, η παιδεία, για να καταλάβουν ότι το τραύμα είναι κοινό», ανέφερε ο Τάσος Μπουλμέτης, ο οποίος στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα τον... αποκλεισμό που έθεσαν οι οπαδοί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη στην ταινία που σκηνοθέτησε για την Ένωση.

«Ένα δεύτερο αρνητικό γεγονός συνέβη με την ταινία 1968. Υπήρξε κοινότητα στην Αθήνα από προσφυγική συνοικία, η οποία επισκέφτηκε τους κινηματογράφους της περιοχής και τους είπε “μη διαννοηθείτε να παίξετε αυτό το έργο, γιατί θα καταστραφεί η περιουσία σας. Αυτά που έκαναν δηλαδή οι Τούρκοι το έκαναν πρόσφυγες σε πρόσφυγες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης.

Ο Μπουλμέτης έριξε καρφί, αλλά δεν αποδοκίμασε τους οπαδούς των δύο άλλων προσφυγικών ομάδων. Ίσα ίσα με την τοποθέτησή του έδειξε μεγάλο επίπεδο, παρουσιάζοντας το μουσείο ως κάτι που θα αγκαλιάζει όλους τους πρόσφυγες ανεξαρτήτου ομάδας.

Δείτε την ομιλία του όπως την κατέγραψε η κάμερα του Sportdog:

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags