20/05/19 - 15:22

"Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ"! Με Ντέμη Νικολαΐδη η παρουσίαση του βιβλίου για τον Μίκη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο παλαίμαχος άσος έδωσε το παρών και τοποθετήθηκε δημόσια.

Sportdog Team
"Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ"! Με Ντέμη Νικολαΐδη η παρουσίαση του βιβλίου για τον Μίκη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
1.044views 0shares

Ο Γιάννης Γεωργάκης παρουσίσε το βιβλίο του Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ ή Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο, από τις εκδ. IANOS, σε μια μεγάλη εκδήλωση που έδωσε το παρών και ο Ντέμης Νικολαΐδης!

Ο Γιάννης Γεωργάκης βασιζόμενος στο μοναδικής αξίας αρχείο του βετεράνου ποδοσφαιριστή Νίκου Μάλλιαρη, γνωστοποιεί στο ελληνικό κοινό το άρρηκτο συναισθηματικό δέσιμο του εμβληματικού Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και, φυσικά, με τον Ολυμπιακό, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.

Τονίζει τις σημαντικές προσπάθειες σύνδεσης του «αθλήματος των αθλημάτων» με τον πολιτισμό και την τέχνη από ποδοσφαιρικούς παράγοντες της χώρα μας ενώ, παράλληλα, θίγει καυτά ζητήματα του παγκόσμιου φαινομένου που λέγεται ποδόσφαιρο, όπως η εμπορευματοποίηση του αθλήματος, η βία και η παραβατικότητα

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης. Η τοποθέτηση του Ντέμη ξεκινά στο 47.50:


Αποσπασμα απο την τοποθετηση του Ντεμη Νικολαιδη:

"Έτυχε να γνωρίσω τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του το 2011-12 και αυτό που σκέφτομαι είναι πως είναι ο σπουδαιότερος Έλληνας εν ζωή και αν τον είχαμε γνωρίσει, αν αυτή η επιτυχία γινόταν 20 χρόνια νωρίτερα και ήταν πιο νέος και πιο ενεργητικός, θα βοηθούσε πολύ ώστε ο χώρος του ποδοσφαίρου να είχε να κάνει με ανθρώπους σαν εσάς και όχι με αυτούς που βρίσκονται εκεί.

Το ποδοσφαιρο είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός, έχει πολλά πράγματα, είναι ζωή. Και όσο και να το λέμε επαγγελματικό, πολλά εκατομμύρια, τυχαίνει είναι το χόμπι μας και πληρώνεται καλά, όμως πάντα θα δείτε συναίσθημα. Κλαίει στην ήττα αυτός που πληρώνεται με 20 εκατομμύρια, κλαίει από συγκίνηση και το είδαμε, έτυχε να δούμε μέσα σε μια εβδομάδα το μεγαλείο παιχνιδιών στο Champions League και το μεγαλείο του δικού μας παιχνιδιού στον τελικό, δηλαδή νομίζω ότι... σόκαρε γιατί ήταν πολύ κοντινά τα γεγονότα.

Όσο και να πληρώνεται, όσο και να λέμε ότι είναι επαγγελματικό, είναι το πιο αξιοκρατικό πράγμα ο αθλητισμός. Δεν παίζεις με μέσο, δεν γίνεται, κάθε Κυριακή υπάρχει. Δεν θέλω να αναφέρω τα κακά, αλλά υπάρχει συναίσθημα, όσα κι αν είναι τα λεφτά. Και υπάρχουν πολλές αρετές που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Fair Play, δικαιοσύνη, ομαδικότητα, πολλά πράγματα". 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιβλίο: "Αυτό το βιβλίο το διάβασα, ήξερα ήδη από τον κύριο Μάλλιαρη πολλά πράγματα. Θέλω να το ξαναδιαβάσω άλλη μια φορά, μου αρέσουν αυτά τα βιωματικά, συγχαρητήρια γι' αυτό που γράψατε. Αυτό ήθελα να πω (για τον Μίκη Θεοδωράκη), τέτοια μεγάλη προσωπικότητα, η μεγαλύτερη... Μου είχε πει μια φορά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος "κι εσύ καλλιτέχνης είσαι". Του λέω "εγώ; Είμαι λογικός άνθρωπος, καμία σχέση δεν έχω!". Μου λέει "είσαι ηλίθιος, αυτό που στρίβεις, κάνεις την ντρίμπλα, σουτάρεις, είναι τέχνη". Πρώτη φορά το άκουσα εκεί.

Μετά έμαθα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Δεν ξέρω αν είναι τέχνη, για να το λένε τόσο σπουδαίοι άνθρωποι μπορεί πράγματι να είναι, εγώ δεν το αντιμετωπίζω έτσι ακόμα. Αλλά δεν γίνεται να κυριαρχούν όχι και τα καλύτερα πρόσωπα στον αθλητισμό, για να το καταλάβετε κι εσείς και πολύς κόσμος πρέπει να το δείτε όχι ως άθλημα, αλλά ως ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό γεγονός παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται εκεί. Κι αν είναι σωστό το ποδόσφαιρο, μόνο θετικά μπορεί να δώσει στην κοινωνία γενικότερα. Ακόμα και στις ακαδημίες ποδοσφαίρου -γιατί η παιδεία δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξει στην Ελλάδα- που τα παιδάκια πηγαίνουν και μαθαίνουν ποδόσφαιρο, το νούμερο ένα πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση, να βγει ένας σωστός άνθρωπος, γιατί ποδοσφαιριστής θα γίνει ένας στους χίλιους. Ακόμα και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει...".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ