Facebook Pixel Μάνος Σταραμόπουλος: Μιλάει στο Sportdog για την ζωή στο ποδόσφαιρο μετά τον κορωνοϊό!
| 2020-04-05 19:05:00

ΣΟΚ: "Αγώνες τον Ιούνιο - Χωρίς κόσμο, στα προπονητήρια - Ζημιά 2 δις - NBA το ποδόσφαιρο"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
ΣΟΚ: "Αγώνες τον Ιούνιο - Χωρίς κόσμο, στα προπονητήρια - Ζημιά 2 δις - NBA το ποδόσφαιρο"

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει σε lockdown όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου. Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 έχουν παγώσει τα πάντα. Πολυεθνικές επιχειρήσεις, οργανισμοί υπακούν στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στον ίδιο παρανομαστή είναι και το ποδόσφαιρο, αφού τα πρωταθλήματα και οι διεθνείς διοργανώσεις έχουν τραβήξει χειρόφρενο.

Πότε θα ξαναδούμε μπάλα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον βασιλιά των σπορ; Το sportdog είχε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάνο Σταραμόπουλο, γύρω από αυτά τα ερωτήματα που προβληματίζουν το φίλαθλο κοινό.

Ο αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων μίλησε για τεράστιες περικοπές σε μπάτζετ και μεταγραφές ακόμα και σε κορυφαίο επίπεδο. «Αυτά τα νούμερα τελείωσαν! Και δεν είναι λάθος. Ακόμα και ο Μέσι δεν αξίζει πάνω από 100 εκατ. ευρώ», αναφέρει και επισημαίνει, ότι η πανδημία είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. «Να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον Έλληνα ποδοσφαιριστή και να αγκαλιάσουμε την Εθνική Ομάδα», είναι το σύνθημα που δίνει και καλεί να αλλάξουμε τις νοοτροπίες μας. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ποια σενάρια υπάρχουν για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων στην Ευρώπη;

«Το πιο αισιόδοξο μιλά για ποδόσφαιρο στα μέσα Μαΐου, κάτι που δεν το βλέπω να συμβαίνει. Το δεύτερο σενάριο αφορά την Πρέμιερ Λιγκ. Μετά τη συνάντηση που είχαν πρόεδροι και ιδιοκτήτες ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, συζητήθηκε να ξεκινήσουν αρχές Ιουνίου. Οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Αφού δεν θα υπάρχει κόσμος σκέφτονται να το κάνουν σε προπονητήρια. Εκεί θα παίξουν τους υπόλοιπους αγώνες οι ομάδες. Έτσι θα ελέγχονται οι ομάδες στο ξενοδοχείο που θα μένουν. Θα υπάρχει πλήρη υγειονομική μέριμνα. Ειδικές ομάδες θα επιφορτιστούν για την προστασία από τον κορωνοϊό. Αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει οδηγό και για άλλα πρωταθλήματα. Γιατί αυτήν τη στιγμή αν δεν ολοκληρωθεί η Πρέμιερ Λιγκ θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα».

Πόσο υπολογίζεται η ζημιά;

«Η ζημιά θα είναι τεράστια θα ξεπεράσει τα 2 δις. Τα εισιτήρια δεν ζημιώνουν τις ομάδες. Τον πρώτο λόγο έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εκεί είναι όλο το θέμα. Οι πιέσεις είναι πάρα πολλές. Η UEFA έχει λαμβάνειν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις 2,5 δις. Αυτή τη στιγμή έχει λάβει γύρω στα 500 με 600 εκατομμύρια. Είναι πολύ μικρό το ποσό αν δεν συνεχιστούν και δεν ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις πόσω μάλλον αν αυτό γίνει στα εγχώρια πρωταθλήματα. Στη Μπουντεσλίγκα η ζημιά θα είναι 850 εκατ. ευρώ. Στην ισπανική La Liga 900 εκατ. ευρώ. Στη Serie A 750 εκατ. ευρώ. Στη Γαλλία θα είναι 700. Τα ποσά είναι τρομερά και οι πιέσεις είναι πάρα πολλές. Γιατί οι ομάδες στηρίζονται σε αυτά τα λεφτά».

Ποια είναι η επόμενη μέρα στα οικονομικά δεδομένα των ομάδων;

«Οι περικοπές θα είναι πολύ μεγάλες. Δεν λέω, ότι οι πλούσιες ομάδες θα έχουν πρόβλημα. Ειδικά οι ποδοσφαιριστές. Το προσωπικό των συλλόγων θα έχει θέμα. Αυτοί δεν παίρνουν τα ίδια λεφτά και περιμένουν από αυτά να ζήσουν. Κατ' επέκταση αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα. Μη γελιόμαστε. Στην Κύπρο για παράδειγμα δεν τα βρίσκουν. Υπάρχει ενιαίο μέτωπο ποδοσφαιριστών και προπονητών. Αλλά η Ομοσπονδία αντιδρά! Θέλει μεγαλύτερες περικοπές στις ομάδες. Μπορεί να προχωρήσουν σε απεργία αν αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα αν δεν λύσουν το θέμα. Μην κοροϊδευόμαστε. Η επόμενη μέρα στη ζωή μας θα είναι εντελώς διαφορετική. Όταν με το καλό τελειώσει το θέμα του κορωνοϊού ο κόσμος θα είναι εντελώς διαφορετικός.

Σε ποιους τομείς θα εστιαστούν οι περικοπές;

«Θα δούμε παντού μειώσεις. Ειδικά στις μεταγραφές. Αυτό που είδαμε το καλοκαίρι του 2017 με τα 222 εκατ. ευρώ που έδωσε η Παρί για να εξαγοράσει τη ρήτρα του Νεϊμάρ και μετά τα 180 που έδωσε στη Μονακό για να πάρει τον Μπαπέ θα τελειώσει. Αυτά τα νούμερα τελείωσαν! Όπως έγραψε και η Marca δεν θα υπάρχουν μεταγραφές πάνω από 100 εκατ. Από μία πλευρά αυτό είναι σωστό. Δεν αξίζει κανένας πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ακόμα και ο Μέσι».

Μου δίνετε την καλύτερη πάσα για την επόμενη ερώτηση. Χρόνια τώρα είχαμε παρατηρήσει, ότι είχαν φουσκώσει πολύ τα νούμερα στις μεταγραφές και τα μπάτζετ των ομάδων. Η La Liga είναι Το 1,37% του ΑΕΠ της Ισπανίας και φτάσαμε στο σημείο να αστειευόμαστε με αυτό. Μήπως αυτή είναι η ώρα να σκάσει η φούσκα;

«Αργά ή γρήγορα πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε ένα Salary cap (σ.σ. το μισθολογικό όριο που τίθεται από τη διοργανώτρια αρχή), όπως υπάρχει στο μπάσκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρω, ότι η UEFA παρακολουθεί τα δρώμενα του μπάσκετ. Πολλές κινήσεις ξεκινούν πρώτα από το μπάσκετ. Βλέπουν αν θα περπατήσουν και μετά υιοθετούνται στο ποδόσφαιρο».

Όπως το VAR δηλαδή; Γιατί όπως γνωρίζουμε στο μπάσκετ είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν την επαναθέαση στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

«Ακριβώς! Τα ποσά που βλέπαμε μέχρι χθες δεν νομίζω να υπάρχουν την επόμενη μέρα. Για μερικές ομάδες σίγουρα θα είναι ευνοϊκότερα τα πράγματα. Για παράδειγμα η Μπάγερν δεν θα έχει πρόβλημα. Έχει πολύ καλά οικονομικά. Αλλά είναι η Μπάγερν. Αυτήν την υγεία δεν την έχει ούτε η Ρεάλ ούτε η Μπαρτσελόνα ούτε καμία άλλη ομάδα. Πιστεύω, ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία. Ο Ινφαντίνο ως νομικός και ως Ελβετοϊταλός βλέπει πιο μακρυά. Είχε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας γιατί έβλεπε, ότι θα φουντώσει το θέμα του κορωνοϊού. Το Σάββατο αυτή η ομάδα εργασίας αναμένεται να δώσει κάποια συμπεράσματα, τα οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν. Πως θα διατεθούν αυτά τα 2,5 δις από τη FIFA σε Ομοσπονδίες, ομάδες και παίκτες. Πριν μερικές ημέρες ο Ινφαντίνο είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συνδικάτου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, Μπόμπι Μπαρνς και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και πρόεδρο της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι. Συζήτησαν για αυτό το θέμα. Είναι γεγονός, ότι και ο πρόεδρος της UEFA, ο Τσεφερίν στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε, στη Gazzeta και στη La Republica, είπε, ότι πρέπει όλοι μαζί να δούμε πως θα είναι η επόμενη μέρα».

Δεν θα πρέπει να υπάρξει και μία εξισορρόπηση κάποιων δεδομένων; Για παράδειγμα στην Ελλάδα αν γίνουν παντού περικοπές δεν θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, ειδικά από τη στιγμή που τα γήπεδά μας δεν είναι σύγχρονα και το θέαμα όχι και το καλύτερο;

«Έχετε δίκιο. Στην Ελλάδα για μένα πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που γίνεται στην Αγγλία. Στα μεγάλα σαλόνια της Super League πρέπει οι ομάδες να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 2000 κόσμου. Αν δεν έχεις 2000 δεν θα ανέβεις! Έτσι δεν είναι; Μην κοροϊδευόμαστε. Το γήπεδο είναι ένα θέατρο. Δεν γίνεται ο ποδοσφαιριστής να παίζει σε άδειες κερκίδες. Έχουμε δει παιχνίδια να πραγματοποιούνται μεταξύ φίλων και συγγενών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Λόγω του κορωνοϊού όμως δεν υπάρχουν και θετικά; Συζητιέται ήδη, ότι ανοίγεται η ευκαιρία επιστροφής στο... εγχώριο προϊόν. Για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές ο λόγος.

«Η υπόθεση Μποσμάν έκανε αρκετά καλά, αλλά από εκεί και πέρα, είδαμε κάποιες φορές, ότι πολλές ελληνικές ομάδες αντί να χρησιμοποιούν ελληνόπουλα έκαναν κατάχρηση εισαγόμενων. Το να πάρεις έναν καλύτερο είναι κάτι αποδεκτό. Να έχεις 8 ελληνόπουλα και 3 καλύτερους ξένους. Δεν αναφέρομαι στις μεγάλες ομάδες που οι προέδροι τους έχουν λεφτά για ξόδεμα. Ο Πανιώνιος όμως για παράδειγμα δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Ξεκίνησε το 2010 με την κρίση με ελληνόπουλα. Ισοφάρισε κάποια στιγμή τα οικονομικά του και μετά άρχισε να παίρνει ξένους. Αυτό εμένα κάπου δεν μου κολλάει. Είναι και άλλες ομάδες».

Μήπως όμως πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του Έλληνα οπαδού;

«Φταίνε και οι γονείς! Έχω πάει σε Ακαδημίες να δω ματς και έχω ακούσει από την εξέδρα να φωνάζουν “φάτον και πάρτου τα πόδια”. Με είχαν βάλει να κάτσω στον πάγκο. Και είπα στον προπονητή, γιατί επιτρέπει αυτά τα πράγματα. Μετά κάλεσα τους γονείς και τους τα είπα. Έσκυψαν το κεφάλι τους. Έτσι δεν πάμε πουθενά. Ο Έλληνας στο μυαλό του, ότι ο γιος του θα γίνει Μέσι ή Ρονάλντο και θα κάνει αυτά που δεν έκανε εκείνος ως παιδί. Δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους οι λέξεις ισοπαλία και ήττα. Η Παιδεία ξεκινά από τα σχολεία και τις Ακαδημίες. Να καταργηθούν οι βαθμολογίες. Κάποιοι γονείς, επειδή φόρεσε το παιδί τους τη φανέλα του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, νομίζουν, ότι θα παίξουν στην πρώτη ομάδα και θα τον πάρει η Μπάγερν. Έχουν ξεφύγει. Πρώτα απ' όλα πρέπει να κοιτάμε να κάνουμε καλούς ανθρώπους. Αυτούς θέλουμε στην κοινωνία. Μετά αν είναι κάποιος καλός θα πάει μπροστά».

Άρα η πανδημία του κορωνοϊού είναι μία ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι ποδοσφαιρικά;

«Μακάρι! Έτσι όμως λέγαμε και για την κρίση, ότι θα προαχθούν οι αξίες, αλλά στη διαδρομή πολύ γρήγορα χάθηκε η μπάλα. Ας ελπίσουμε αυτήν τη φορά να πάνε καλύτερα τα πράγματα. Εγώ πιστεύω, ότι τα πράγματα με το που επανέλθουμε στην κανονικότητα θα είναι χειρότερα από πλευράς οικονομικής κατάστασης. Για όλον τον κόσμο θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Ποιο είναι το επιμύθιο που πρέπει να κρατήσουν οι αναγνώστες;

«Είναι μία ευκαιρία να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Επίσης πρέπει να αγκαλιάσουμε την Εθνική Ομάδα. Αναφέρομαι στους παράγοντες. Οι παίκτες είναι μονιασμένοι μεταξύ τους. Οι πρόεδροι πρέπει να μεριμνήσουν για αυτό. Προς όφελός τους είναι. Ο Μαχλάς για παράδειγμα λόγω της πρόκρισης της Εθνικής στο Μουντιάλ του 1994 με το γκολ που είχε βάλει κόντρα στη Ρωσία πήρε μεταγραφή στη Βίτεσε και μετά στον Άγιαξ και έβγαλε τα λεφτά που έβγαλε. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με κοινή προσπάθεια. Πρέπει επίσης κάποια στιγμή να αποφασίσουμε πόσες ομάδες θέλουμε στη Β' και τη Γ' Εθνική και να δοθεί έμφαση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να αναπτυχθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί στο ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται κάποιος που έχει 100.000 στην τράπεζα να γίνεται πρόεδρος ομάδας Β' Εθνικής και μετά να χρωστά σε όποιον μιλάει ελληνικά. Πως θα ζήσουν οι παίκτες που είναι επαγγελματίες; Χρειάζεται σχέδιο. Λείπουν οι έλεγχοι και οι κανόνες στην Ελλάδα. Οι ομάδες να καθίσουν στο τραπέζι και να δούνε το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι Γερμανοί πριν μερικά χρόνια έκατσαν σε ένα τραπέζι και έβαλαν νόμους. Είδαμε τη Μπάγερν να δανείζει τη Ντόρτμουντ. Αυτό αν γινόταν στη χώρα μας θα λέγαμε κατευθείαν για εξαγορά. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Φέτος τέσσερις ομάδες της Μπουντεσλίγκα που έπαιξαν στο Champions League (Μπάγερν, Λεβερκούζεν, Λειψία, Ντόρτμουντ) αποφάσισαν να δώσουν ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ για να βοηθηθούν οι αδύναμες ομάδες. Ποιός θα το έκανε αυτό στην Ελλάδα;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξέσπασμα Τσιώλη: "Πώς το είχε πει ο Τζόρνταν; - Κόψτε από τον Μέσι - Σε αυτούς δώσε τα 800"

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags