Facebook Pixel ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Τον ήθελε ο Ολυμπιακός, τον "χτυπάει" η ΑΕΚ!
| 2020-04-07 23:12:00

Τον ήθελε ο Ολυμπιακός, τον "χτυπάει" η ΑΕΚ! Παίζει τέσσερις θέσεις - Τρομερή ιστορία

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Τον ήθελε ο Ολυμπιακός, τον "χτυπάει" η ΑΕΚ! Παίζει τέσσερις θέσεις - Τρομερή ιστορία

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι δεινές στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις ελληνικές ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε πιο στενά οικονομικά δεδομένα. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για την επιστροφή στις ελληνικές λύσεις. Ήδη η ΑΕΚ σύμφωνα με ρεπορτάζ έχει στο στόχαστρο της προϊόντα της εγχώριας αγοράς που έχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθούν σε πανάκριβα διαμάντια.

Μια από τις περιπτώσεις που φέρεται να έχει περάσει ακτινογραφία η Ένωση είναι του Γιώργου Λιάβα. Πρόκειται για 19χρονο αμυντικό του Παναιτωλικού, ο οποίος ήταν επαγγελματίας από τα 17 του και από πέρσι είχε πάρει χρόνο συμμετοχής, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του. Από τις 22 εμφανίσεις τη σεζόν 2018-19 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο φέτος έκανε 8 λιγότερες, κάτι που οφείλεται ξεκάθαρα στην παρουσία του Πορτογάλου προπονητή, Λουίς Κάστρο, ο οποίος αφού έκανε 6 στις 6 ήττες αποτέλεσε παρελθόν. Ο Μάκης Χάβος που πήρε την σκυτάλη του έδωσε περισσότερο χρόνο, αν και οι μικροτραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν δεν βοήθησαν τον παίκτη να κάνει πιο γεμάτη σεζόν.

Παρά ταύτα ο μικρός αποδείχτηκε ότι είναι... εργαλείο! Χρειάστηκε να παίξει σε πολλές θέσεις, δεξί-αριστερό μπακ, αμυντικό χαφ μέχρι και στόπερ. Είναι πολυθεσίτης, γιατί βοηθιέται από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια.

Η ιστορία του μικρού είναι πολύ ξεχωριστή! Προέρχεται από το Αρχοντοχώρι (παλαιά ονομασία: Ζάβιτσα) ένα χωριό του Δήμου Ξηρομέρου, Αιτωλοακαρνανίας με πληθυσμό 655 κατοίκων, το οποίο απέχει 53 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Καθημερινά ο παίκτης έπρεπε να κάνει δρομολόγιο 2 ωρών για να πηγαινοέρχεται στην πόλη και να προπονείται αρχικά στις Ακαδημίες των Ελπίδων Αγρινίου και στη συνέχεια στο καμάρι του Νομού που έχει ως έμβλημα τον ήρωα της αρχαιότητας, Τίτορμο τον Αιτωλό.

Ο άνθρωπος που τον έφερε στον Παναιτωλικό ήταν ο Παναγιώτης Τάγκαλος, ο οποίος μίλησε στο sportdog και ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας του ποδοσφαιριστή. «Ήρθε όταν πήγαινε Β' Δημοτικού. Τα πρώτα λόγια του μακαρίτη του πατέρα του ήταν “δείτε τον, γιατί έρχομαι από πολύ μακριά. Αν αξίζει τον κόπο να τον φέρνω στο Αγρίνιο”» θυμάται ο παραγωγός ταλέντων της Αιτωλοακαρνανίας και συνεχίζει:

«Πολλές φορές ερχόταν οικογενειακώς, με τους δύο του γονείς και τις αδελφές του. Στο Αρχοντοχώρι οι δικοί του διατηρούσαν μίνι μάρκετ και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Συμμετείχε και ο Γιώργος σε αυτές τις δουλειές ως παιδί της επαρχίας. Έδειξε ότι είχε προσόντα. Ήταν από τα παιδιά που αμέσως ξεχώρισαν. Γι' αυτό και από την Κ10 τον βάλαμε με τα μεγαλύτερα παιδιά, με αυτά που γεννήθηκαν το 2000, παρέα με τον Φυτόπουλο, τον Καββαδία και αρκετά άλλα παιδιά που είναι επαγγελματίες στον Παναιτωλικό. Πρόκειται για ένα γκρουπ πολύ ποιοτικών παικτών (Καββαδίας, Καλατζής, Ντόβας, Πατίλας, Κοτρώτσος, Θώδης ). Ο Γιώργος όμως ήταν ο μοναδικός γεννηθείς το 2001. Το παιδί όμως δούλεψε, προχώρησε και έφτασε τα άλλα παιδιά».

Ποια είναι τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει; «Είναι δυνατός και τεχνικά σε υψηλό επίπεδο. Στο παιχνίδι του είναι ήρεμος. Ξέρει πού βρίσκεται. Κάνει παραπάνω πράγματα. Ριψοκινδυνεύει πολλές φορές. Δείχνει τσαγανό. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών», απαντά.

Σε ποια θέση παίζει ακριβώς; «Ξεκίνησε στη θέση του στόπερ και του αμυντικού χαφ. Χρησιμοποιούσε και τα δύο πόδια με ευχέρεια. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου εξαροχταριού που πρέπει να έχει ένας καλός ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της άμυνας. Θα πρέπει να καθιερωθεί σε μία θέση. Στον Παναιτωλικό, ελλείψει αρκετών μπακ έπαιζε μία αριστερό μία δεξί και μία στόπερ. Αναγκαστικά ο Γιώργος έπαιζε σε όλες τις θέσεις. Πρέπει να μάθει σε μια θέση και να δουλέψει. Έχει πάρει τα εφόδια για να καθιερωθεί σε μία θέση. Για μένα είναι καθαρά 6 και 8», επισημαίνει.

Είναι σε θέση ο νεαρός αμυντικός να ανεβεί επίπεδο στην καριέρα του; «Σίγουρα αξίζει κάτι παραπάνω. Φέτος ήταν εξαιρετικός. Οι μικροτραυματισμοί τον κράτησαν αρκετά πίσω. Το μέλλον όμως είναι μπροστά του. Είναι από τα παιδιά που μπορούν να κάνουν κάτι πάρα πολύ μεγάλο», ισχυρίζεται.

Ο Παναγιώτης Τάγκαλος αποκαλύπτει στο sportdog κάτι που ίσως ούτε και ο ίδιος ο παίκτης το γνωρίζει. Πριν πάει στον Παναιτωλικό υπήρχαν και άλλες ομάδες που ενδιαφέρονταν να τον αποκτήσουν από τις Ελπίδες.

«Με είχε ενοχλήσει ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ! Και οι δύο οι ομάδες κάλυπταν τα πάντα για την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Ωστόσο ο πατέρας του μου είχε πει, “θα είναι δύσκολο να τον αποχωριστώ”. Δεν μπορούσε να τον αφήσει να φύγει από το σπίτι και να πάει μακριά στην Αθήνα. Ήταν πολύ δεμένοι. Ασχολιόταν και ο Γιώργος με τις δουλειές τις αγροτικές. Η καλύτερη λύση για μένα ήταν να τον πάμε στον Παναιτωλικό. Και έτσι έγινε», εξιστορεί ο ποδοσφαιράνθρωπος και υπογραμμίζει: «ο Παναιτωλικός είναι η μοναδική ομάδα που δίνει τόσες ευκαιρίες στα παιδιά της».

Γκούμας: «Δεν καταλαβαίνει δυσκολία»

Για τον Γιώργο Λιάβα στάζει μέλι η γλώσσα του προπονητή του στην Εθνική Ελπίδων, Γιάννη Γκούμα. «Είναι ο πιο μικρός απ' όλους! Είναι θρασύς. Δεν καταλαβαίνει από δύσκολους αντιπάλους. Στο αμυντικό κομμάτι είναι πάρα πολύ καλός. Δεν υστερεί σε δύναμη. Εγώ περισσότερο τον θεωρώ δεξί μπακ», αναφέρει στο sportdog ο oμοσπονδιακός τεχνικός και προσθέτει:

«Πρέπει να βελτιωθεί στο επιθετικό κομμάτι, όταν βρίσκεται στο μισό γήπεδο του αντιπάλου. Βελτίωση θέλει επίσης η πάσα και η σέντρα του. Το μέλλον του ανήκει. Από τη δουλειά του εξαρτάται η ποδοσφαιρική του καριέρα».

Καταλήγοντας ο Γιάννης Γκούμας επεσήμανε: «Υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα και παίκτες αξιόλογοι που δεν ζηλεύουν τίποτα από παίκτες της ίδιας ηλικίας από το εξωτερικό. Αξίζουν να επιμείνουμε σε αυτά τα παιδιά. Θα το φωνάζω και θα το λέω! Τα παιδιά που αξίζουν και είναι Έλληνες θα τα στηρίζω. Πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμάμε το εθνικό μας προϊόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παιδομάζωμα! Αυτούς θέλει από Ελλάδα η ΑΕΚ - 5 παιχταράδες για 11άδα!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags