Facebook Pixel ΠΑΟΚ - Σταύρος Κόλκας: Την επικαιρότητα στον Δικέφαλο κλήθηκε να σχολιάσει στο sportdog ο γνωστός δημοσιογράφος!
| 2020-04-12 13:30:00

"Οβίδες" Κόλκα στο sportdog: "Είναι... παπάς - Μιλάμε για εγκλήματα - Βλέπω Γκαρσία - Δεν αρχίζει"!

του Λάζαρου Γεωργίδη
"Οβίδες" Κόλκα στο sportdog: "Είναι... παπάς - Μιλάμε για εγκλήματα - Βλέπω Γκαρσία - Δεν αρχίζει"!

ΠΑΟΚ - Σταύρος Κόλκας: Την επικαιρότητα στον Δικέφαλο κλήθηκε να σχολιάσει στο sportdog ο γνωστός δημοσιογράφος! Ο ασπρόμαυρος αρθρογράφος και σχολιαστής του PAOK tv αναφέρθηκε στην παραμονή Φερέιρα, ενώ υποστήριξε, ότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή γύρω από τον τεχνικό διευθυντή και φημολογούμενη αποχώρηση του Μπράνκο! Παράλληλα ο Θεσσαλονικιός μίλησε για τις προσθαφαιρέσεις του ρόστερ και την ανάγκη εξορθολογισμού του μπάτζετ μέσω αξιοποίησης των Ακαδημιών, ενώ δεν άφησε ασχολίαστα όσα λέγονται για τον Βρύζα και τον ρόλο του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτησή του για το θέμα της συνέχισης του πρωταθλήματος. Μάλιστα επιτέθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. «Με αυτόν δεν ξεκινάει το επόμενο πρωτάθλημα», ανέφερε και εξομολογήθηκε πως περνάει τον καιρό του, τώρα που βρίσκεται σε απομόνωση.

Πώς σχολιάζεις την απόφαση που μεταφέρεται ρεπορταζιακά περί παραμονής του Φερέιρα;

«Θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Πώς ανέλαβε ο Φερέιρα; Το να κάνεις μία έρευνα δύο ημερών για να φέρεις έναν προπονητή, νομίζω, ότι δεν είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος για να έχεις αποτέλεσμα και να βρεις τα πατήματα μαζί του και να συμφωνήσεις σε κομβικά θέματα, για να λειτουργήσεις σωστά. Επίσης ο Φερέιρα το καλοκαίρι λόγω της πίεσης του χρόνου που είχε το προηγούμενο καλοκαίρι δεν μπόρεσε να βάλει παίκτες δικούς του που είχε στην εξίσωση. Ο ΠΑΟΚ επί Φερέιρα πήρε μόνο τον Εσίτι και αυτόν υπό πίεση χρόνου. Γενικά δεν είχε τις προϋποθέσεις για να στήσει την ομάδα όπως ήθελε. Άρα σε αυτήν τη λογική, το να του δώσει ο ΠΑΟΚ λίγο χρόνο παραπάνω με άλλα δεδομένα, δηλαδή έχοντας ετοιμάσει περισσότερα δικά του πράγματα, έχει μία λογική. Κατά τη διάρκεια της σεζόν φάνηκαν κάποιες αδυναμίες της λειτουργίας του τιμ που προήλθαν ουσιαστικά από το γεγονός ότι στήθηκε στο πόδι. Το να ανανεώσει ο ΠΑΟΚ τον Φερέιρα είναι κάτι που πρέπει να συνοδευτεί από μία ειλικρινέστατη κουβέντα μαζί του για το τι πήγε και δεν πήγε καλά και να βελτιωθούν κάποιες λειτουργίες. Για παράδειγμα αν κάπου υπερτερούσε έναντι του ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός φέτος, ήταν στα τρεξίματα, στις εντάσεις, στην εκγύμναση. Αν ο ΠΑΟΚ ξεκινήσει τη σεζόν χωρίς να έχει βελτιώσει αυτό το κομμάτι, χωρίς να έχει ενισχύσει το τιμ με γυμναστή, τότε το μόνο που θα καταφέρει η ομάδα είναι να έχει έναν προπονητή μέχρι κάποιο διάστημα και μετά να ψαχτεί για άλλον. Οπότε, αν θέλει ο ΠΑΟΚ να ευδοκιμήσει η συνεργασία με τον Φερέιρα θα πρέπει να βελτιώσει τις αδυναμίες του προπονητικού τιμ. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δεν δούλεψαν καλά. Υπάρχουν κομμάτια του στυλ παιχνιδιού που δεν κόλλησαν με το ρόστερ. Υπάρχει και ένα θέμα με τη διαχείριση της ομάδας, η οποία πρέπει να είναι πιο χειρουργική. Δεν γίνεται να βασίζεσαι με ένα ρόστερ 25 παικτών σε 14-15 παίκτες. Είναι λάθος. Άρα αν ο ΠΑΟΚ κάνει μία ειλικρινή κουβέντα μαζί του για το τι πήγε λάθος και τον βοηθήσει, για να πάει στην επόμενη ημέρα, τότε αυτό είναι θετικό. Αν όχι θα ψάχνει προπονητή σε βάθος τριμήνου».

Με τον Μπράνκο τί ισχύει;

«Κανείς δεν ξέρει τίποτα για το αύριο. Με πόσο θα πάρεις αύριο έναν παίκτη που τώρα κοστίζει 2 εκατομμύρια; Μπορεί να γίνουν 5.000 πράγματα στο άμεσο μέλλον. Έχω ακόμα τον Μπράνκο. Για το τι θα γίνει μεθαύριο, κανείς δεν το ξέρει».

"Ό,τι γράφεται είναι... παπάς"

Υπάρχουν αναφορές πάνω στο θέμα των μεταγραφών και την ανάγκη προσθήκης ορισμένων παικτών σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως για επιθετικό και box to box χαφ. Το ρεπορτάζ σου τί λέει;

«Ό,τι έχει αναφερθεί αυτήν την εποχή, όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, είναι... παπάς. Καμία ομάδα αυτή τη στιγμή δεν ξέρει τα οικονομικά δεδομένα, που βαδίζει η αγορά. Προφανώς υπήρχαν κάποιοι στόχοι να ανανεωθεί το ρόστερ. Υπάρχει ο σκοπός του ΠΑΟΚ για εξορθολογισμό του μπάτζετ γιατί μπήκε μέσα πολλά εκατομμύρια φέτος. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να μάθει η ομάδα τα δεδομένα. Το να θέλω να πουλήσω τον Γιαννούλη με 9 εκατομμύρια πριν ένα μήνα και σε δύο μήνες να τον πουλήσω πέντε είναι κάτι παντελώς άγνωστο. Ο ΠΑΟΚ δεν ψάχνει τον χ και τον ψ αλλά το πως θα λειτουργήσει μετά το τέλος της κρίσης και ποιες συνθήκες θα διαμορφωθούν. Αν θέλουμε να δούμε την ομάδα πριν τη διακοπή, αυτό που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ είναι έναν τερματοφύλακα, έναν καλό στόπερ που θα συμμετέχει στο build up, μία κάλυψη του Γιαννούλη στα αριστερά της άμυνας, ένα χαφ με περισσότερη ένταση από αυτούς που έχει και έναν σέντερ φορ με μεγαλύτερη σταθερότητα. Και σίγουρα χρειάζεται έναν εξτρέμ με μεγαλύτερα νούμερα. Αυτά έψαχνε ο ΠΑΟΚ. Το τι θα γίνει μετά την κρίση είναι άλλη κουβέντα. Υπάρχει και το θέμα τι θέλει ο προπονητής. Αυτός δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα. Αυτά τα λέμε τώρα με βάση τι είδαμε εμείς».

Προφανώς όμως η εξισορρόπηση του μπάτζετ γίνεται για λόγους Financial Fair Play, έτσι δεν είναι;

«Ακόμα και σε αυτό δεν ξέρουμε ποια δεδομένα έχει θέσει η UEFA. Γιατί πάμε σε αναπροσαρμογή προϋποθέσεων λόγω της κρίσης. Σίγουρα θα ελαφρυνθούν κάποια στιγμή. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι πιο άνετος σε αυτό το κομμάτι».

Έχει γραφτεί για αποχώρηση των Πασχαλάκη-Μαουρίτσιο. Είναι σίγουροι;

«Λήγει το συμβόλαιο του Μαουρίτσιο που πολύ δύσκολα θα ανανεωθεί με τα δεδομένα που υπάρχουν. Επέστρεψε μετά τους χιαστούς σε ένα επίπεδο πολύ πιο κάτω από αυτό που ήταν κάποτε. Δεν είναι ώρα όμως για τέτοιες κουβέντες. Εγώ για παράδειγμα είμαι της άποψης, ότι οι παίκτες που απέδωσαν με Λουτσέσκου, με τον Φερέιρα δεν έπιασαν και ίσως αισθάνεται την ανάγκη να έχει δικό του γκρουπ. Ο ΠΑΟΚ θα πάει σε πολλές αλλαγές, για να ρίξει το μέσο όρο ηλικίας αλλά και το μπάτζετ».

"Μιλάμε για εγκλήματα"

Θα κοιτάξει ο ΠΑΟΚ τα δικά του παιδιά;

«Έχει να κάνει με την εταιρική προσέγγιση. Δεν γίνεται να δίνεις 3 εκατ. ευρώ το χρόνο και να μην ανεβάζεις παιδιά από τις Ακαδημίες. Είναι λάθος. Υπήρχαν παιχνίδια του ΠΑΟΚ που σε πάγκο και κερκίδα κάθονται πολλά εκατομμύρια. Πρέπει να χτιστεί η λογική των συμβολαίων τριών τάξεων, τα χαμηλά, τα μεσαία και τα υψηλά. Στα χαμηλά πρέπει να είναι παίκτες Ακαδημιών. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν βγαίνουν αυτά τα λεφτά στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ισχύει όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για όλους. Δεν έχει την πολυτέλεια μία ομάδα να έχει πάγκο 7 εκατομμύρίων. Δεν γίνονται πουθενά αυτά. Μιλάμε για εγκλήματα».

Με Βρύζα ποια είναι τα δεδομένα γιατί έχουν γραφτεί σενάρια περί εξωτερικής συνεργασίας...

«Απολύτως τίποτα. Ο Βρύζας έκανε μία κουβέντα με τον Σαββίδη πριν ένα οχτάμηνο για το αν θα αναλάμβανε τεχνικός διευθυντής. Προτίμησε να ανεξαρτοποιηθεί και να εκπροσωπεί ποδοσφαιριστές. Όλες οι ομάδες έχουν φιλικά προσκείμενους μάνατζερ. Ο Ζήσης είναι παιδί του ΠΑΟΚ. Τα πήγαινε-έλα όμως είναι κουραστικά. Ο ίδιος έχει δίκτυο πολύ δυνατό στην Ευρώπη. Θέλει να το εκμεταλλευτεί. Είναι ποδοσφαιράνθρωπος και ξέρει πως να συνεργάζεται. Έχει περάσει από όλα τα πόστα, τεχνικός διευθυντής, αντιπρόεδρος, πρόεδρος. Και ο Ολυμπιακός λόγω Καρεμπέ και Ισά έχει το δίκτυο του στη γαλλική αγορά. Ο καθένας έχει φίλους και με αυτούς δουλεύει».

"Υπάρχει πιθανότητα για Γκαρσία"

Βλέπεις στο μέλλον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο της πρώτης ομάδας;

«Ο ΠΑΟΚ το κάνει αυτό. Παράδειγμα ήταν ο Ίβιτς. Πέρασε ένα διάστημα στη β' ομάδα, τα πήγε καλά και ανέβηκε στην πρώτη. Δεν μπορώ να αποκλείσω αυτό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όμως δεν έχει δίπλωμα UEFA Pro. Σε κάποια φάση όμως θα αποκτήσει. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θέλει το κλαμπ. Εγώ λέω, ότι υπάρχει ως πιθανότητα».

Με το πρωτάθλημα κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να γίνει; Να συνεχιστεί ή να διακοπεί;

«Εγώ θα προτιμούσα να παίξουμε αύριο, να γλιτώσουμε λεφτά και τα μαγαζιά μας. Έτσι όπως το πάει η Ελλάδα και καλά κάνει, γιατί δεν έχουμε εθνικό σύστημα υγείας, εγώ δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα πάρει το ρίσκο η κυβέρνηση για να ανοίξει τις επιχειρήσεις και τα θεάματα. Το να πιέζει η αγορά είναι λάθος. Δεν μπορείς να βάλεις το χρήμα πάνω από την υγεία. Το ότι κάνουν οι Γερμανοί που επειδή ήταν λίγο πιο λευκοί από τους άλλους σκότωσαν 50 εκατομμύρια κόσμο στον Β'ΠΠ δεν σημαίνει, ότι θα το κάνουμε και εμείς αυτό. Θέλει ψυχραιμία και μηδέν ρίσκο. Δεν είμαστε κοινωνία που μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις. Αν προλάβουμε τις προθεσμίες καλώς έχει να δούμε πρωτάθλημα. Αν όχι, δεν τρέχει και τίποτα να μπει μια παύλα».

"Δεν αρχίζει με Αυγενάκη"

Παύλα εννοείς να ακυρωθεί η σεζόν χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή;

«Βέβαια ακύρωση της σεζόν. Και να πω και κάτι ακόμα. Το επόμενο πρωτάθλημα δεν ξεκινά με Αυγενάκη. Πρέπει να φύγει από τη ζωή μας. Εμείς ως ΠΑΟΚτσήδες δεν θα αποδεχτούμε να αρχίσει πρωτάθλημα με τον συγκεκριμένο πολιτικό υφυπουργό Αθλητισμού. Δεν υπάρχει περίπτωση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τον αλλάξει».

Γιατί σου έκλεισαν το Facebook;

«Με κατέβασαν και άνοιξα άλλο.... Δεν ξέρω τι έγινε».

Πώς είναι η καθημερινότητά σου λόγω κορωνοϊού;

«Είναι φρίκη. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Σε πιάνει ένα μπούκωμα. Ευτυχώς έχω το μικρό μου και με ηρεμεί. Ήρθε ο διάδοχος στην καλύτερη περίοδο της ζωής μου. Με γλιτώνει από την ψυχασθένεια. Υπάρχουν στιγμές που κάνω βόλτες γύρω από το σπίτι. Στέλνω μηνύματα με SMS στο 13033. Ελπίζω ο ιστορικός του μέλλοντος, να μην τα ανοίξει ποτέ αυτά τα μηνύματα. Από εκεί και πέρα είναι μία διαδικασία που πρέπει να την περάσουμε. Εμείς λέγαμε, ότι σαν γενιά δεν περάσαμε πολέμους. Ζήσαμε αυτό. Εγώ δεν βίωσα και σεισμούς. Όταν ήμουν μικρός μεγάλωσα Αθήνα και έγινε ο μεγάλος στη Θεσσαλονίκη και όταν έγινε ο μεγάλος της Αθήνας ήμουν πάνω. Ούτε σεισμό δεν έχω ζήσει. Ουσιαστικά είναι η πρώτη ακραία κατάσταση που ζω. Είναι διαχειρίσιμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρήκαν τον αντι-Σφιντέρσκι στον ΠΑΟΚ - Πιτσιρικάς που σκίζει τα αντίπαλα δίχτυα - Είναι 19 ετών!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags