Facebook Pixel ΠΑΟΚ: Αυτή είναι η εταιρεία-κολοσσός που "μπαίνει" στον ΠΑΟΚ
| 2020-04-26 19:08:00

Αυτή είναι η εταιρεία-κολοσσός που "μπαίνει" στον ΠΑΟΚ - Τι θα κάνει, επένδυση-μαμούθ, αλλάζουν όλα

του Λάζαρου Γεωργίδη
Αυτή είναι η εταιρεία-κολοσσός που "μπαίνει" στον ΠΑΟΚ - Τι θα κάνει, επένδυση-μαμούθ, αλλάζουν όλα

ΠΑΟΚ: Ανήμερα της επετείου της περσινής φιέστας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση κυκλοφόρησε στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ και αφορούσε το θέμα της Νέας Τούμπας. Συγκεκριμένα η ESTA Construction φέρεται έτοιμη να καταθέσει επίσημη πρόταση για το γήπεδο. Βέβαια το όνομα της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία έχει γραφεία σε Μόσχα, Κράσνονταρ, Κωνσταντινούπολη, Ασγκαμπάτ, Ιράκ, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, και Βουδαπέστη, δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε.

Και τον Φεβρουάριο υπήρξαν ανάλογες αναφορές, οι οποίες είχαν προκαλέσει αίσθηση εξαιτίας της εθνικότητας της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία ωστόσο ιδρύθηκε το 2006 στη Μόσχα και έχει αναλάβει μεγάλα έργα στην Ρωσία κατασκευάζοντας από σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, ξενοδοχεία μέχρι συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκινγκ.

Οι πληροφορίες του Sportdog, υποστηρίζουν, ότι βρίσκεται ανάμεσα στις 156 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως. Απασχολεί υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό που εγγυούνται υψηλή ποιότητα κατασκευών.

Ποια είναι τα έργα της εταιρείας που αποτελούν σήματα κατατεθέν της;

Το πρώτο είναι ποδοσφαιρικό και αφορά το γήπεδο της Κράσνονταρ, το οποίο έχει χωρητικότητα 35.074 θεατών και έχει μνημειώδη κατασκευή, που θυμίζει το ρωμαϊκό Κολοσσαίο. Εκτός από την αρχιτεκτονική του έχει κάποια πολύ βαρυσήμαντα τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι το πρώτο στάδιο στη Ρωσική Ομοσπονδία που η οροφή του είναι κατασκευασμένη από μεμβράνη PTFE, η οποία έχει υψηλή αδιαβροχότητα και δεν παρεμποδίζει τον αέρα να εισέρχεται μέσω αυτής στο εσωτερικό του κτιρίου. Επίσης μεταξύ της οροφής και των κερκίδων υπάρχει ένα περιμετρικό σύστημα το οποίο με την εναλλαγή εικόνων δίνει άλλη οπτική στο χώρο.

Το αεροδρόμιο «Γιούρι Γκαγκάριν» στο Σάρατοφ, αναμφισβήτητα είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ESTA Construction. Και αυτό γιατί είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας. Στα 43.147 τετραγωνικά μέτρα του μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες.

Το αεροδρόμιο που φέρει το όνομα του ξακουστού Σοβιετικού κοσμοναύτη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, υποδέχθηκε το πρώτο αεροπλάνο τον Αύγουστο του 2019.

Υπάρχουν όμως και ανολοκλήρωτα έργα που δίνουν μερικά ακόμα μπόνους στην τουρκική εταιρεία για να αναλάβει την κατασκευή της Νέας Τούμπας.

Ένα από αυτά είναι σίγουρα το Εμπορικό Κέντρο του Ροστόφ, όπου ο Ιβάν Σαββίδης έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. To πρότζεκτ είναι υπό κατασκευή και όταν το κτίριο ανοίξει τις πύλες του θα καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αναψυχής, έχοντας στα σπλάχνα του, εκτός από εμπορικά καταστήματα και τετραόροφο σινεμά. Συν τοις άλλοις, η ESTA Construction σε βάθος 18 μηνών θα έχει έτοιμο το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων της Mercedes-Benz στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα τεράστιο εργοτάξιο 100.062 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στo Πονάροβο της Μόσχας.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει διάθεση να επενδύσει για το σπίτι του ΠΑΟΚ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στις επόμενες κινήσεις του ηγέτη των Θεσσαλονικιών συγκαταλέγεται η επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ σε Νέα Τούμπα και Αθλητικό Κέντρο. Αποκάλυψε σε συνεργάτες του αυτήν την επιθυμία.

Η ESTA Construction δεδομένα έχει το Know How για να ανταποκριθεί σε ένα πρότζεκτ υψηλών απαιτήσεων, όπως η κατασκευή της Νέας Τούμπας. Εξάλλου οι Τούρκοι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ανοίξει μπίζνες με τους Ρώσους σε κάθε επίπεδο.

Από τον Ιούλιο του 2019 ξεκίνησε η παράδοση πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, ένας λόγος που οδήγησαν τις ΗΠΑ στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας Stealth, F-35. Μάλιστα τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε στο Bloomberg, ότι η Τουρκία χορήγησε τη βασική άδεια για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού, «Ακούγιου».

Αυτήν την περίοδο όμως που οι κατασκευές έχουν πέσει στην Ελλάδα φαντάζει προκλητικό μία ελληνική ομάδα να δώσει τέτοια δουλειά σε ξένη κατασκευαστική και μάλιστα τουρκική. Πόσω μάλλον, όταν προηγήθηκε ένταση στον Έβρο με τον Ερντογάν να κάνει υβριδικό πόλεμο μέσω των μεταναστών και η αναθεωρητική πολιτική της γειτονικής χώρας να αμφισβητεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα μπροστά σε κολοσσούς! Τρανταχτό παράδειγμα, η «Ερμώνασσα» που κατασκεύασε το γήπεδο της ΑΕΚ πολύ οικονομικά για τα δεδομένα και τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώληση σοκ με ποσό.... ξεφτίλα στην Τούμπα - Θα ξενερώσουν οι ΠΑΟΚτσήδες!

]

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags