Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Γιάννης Ζουγανέλης: Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε στο sportdog
| 2020-05-24 10:00:00

Ξέσπασμα Ζουγανέλη για Θεία Κοινωνία και ΠΑΟ - "Γιατί δεν αφήνουν τη Σολωμού; - Τι κάνει ο Ρόκα"!

του Νίκου Στεργίου
Ξέσπασμα Ζουγανέλη για Θεία Κοινωνία και ΠΑΟ - "Γιατί δεν αφήνουν τη Σολωμού; - Τι κάνει ο Ρόκα"!

Παναθηναϊκός - Γιάννης Ζουγανέλης: Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε ο Γ. Ζουγανέλης. Ο μεγάλος καλλιτέχνης φιλοξενήθηκε στο sportdog όπου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συμπεριφορά που έδειξε η κυβέρνηση στους ανθρώπους του πολιτισμού. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα θετικά και τα αρνητικά της καραντίνας, έκανε τον απολογισμό του και δεν παρέλειψε να σχολιάσει το θέμα των ημερών που αφορά τη Θεία Κοινωνία.

Στο τέλος αναφέρθηκε στον Παναθηναϊκό. Για το Τριφύλλι αναφέρθηκε με καλά λόγια για Δώνη και παίκτες, χωρίς να κρύψει τον προβληματισμό του για το ρόλο του Ρόκα. 

Πώς περάσατε την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας;

«Δημιουργικά. Έκατσα, οργανώθηκα και έγραψα αρκετά τραγούδια, στίχους, σκέψεις. Πάλεψα με τον εαυτό μου. Πάλεψα πολύ με την καθημερινότητα. Είμαι από τους ανθρώπους στη ζωή, στη δημιουργικότητα και στην καθημερινότητα. Για μένα η καθημερινότητα είναι το μέλλον. Τώρα αυτό που γίνεται δεν μπορώ να το συμμεριστώ. Αυτή τη δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορώ να την αποδεχτώ με καμία κυβέρνηση. Διότι δεν είμαι κανονικός άνθρωπος. Ούτε πιστεύω στους κανονικούς, πιστεύω στους ξεχωριστούς. Όταν ήμουν στο Λύκειο την περίοδο της Χούντας είχαν πάρει χαμπάρι στην τελευταία τάξη, ότι ήμουν σαφέστατα αντικαθεστωτικός. Ο Λυκειάρχης ήρθε και μου είπε “Ζουγανέλη θα σε κανονίσω”. Οπότε εμένα δεν μου αρέσουν αυτή η κανονικότητά τους. Γενικά φοβάμαι από την υπακοή, γιατί είναι ωραίο το να σεβόμαστε τον άλλον και να ακούμε, έχουμε πέσει στην υποταγή. Αυτό θα μας κάνει πολύ κακό».

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα θετικά και τα αρνητικά της καραντίνας;

«Πιστεύω ότι μπήκα σε μία διαδικασία ενδοσκόπησης. Κατάλαβα και τα δικά μου λάθη και κυρίως συμπεριφορές απέναντι σε συναδέλφους, αφανείς ήρωες. Για να είμαστε εμείς εμφανείς, υπάρχουν οι αφανείς που είναι από πίσω, τους οποίους έχουμε επιλέξει να μας συνοδεύουν ως μουσικοί. Ένιωσα ότι δεν διεκδίκησα αυτά που έπρεπε. Όταν πηγαίναμε κάπου και τους προσλάμβαναν ως ωρομίσθιους δεν πετάχτηκα μπροστά να πω “όχι”. Το είδα αυτό τώρα που η κυβέρνηση στις πρώτες αναγγελίες για το τι θα γίνει με τα εργασιακά εμάς μας αγνόησε παντελώς. Όταν αγνοείς τον πολιτισμό είσαι απολίτιστος».

Θεωρείτε ότι ο κλάδος σας αδικήθηκε;

«Οι καλλιτέχνες στάθηκαν στο ύψος τους. Οι περισσότεροι εξ ημών μπήκαμε στη διαδικασία της απόλυτης ανιδιοτέλειας. Εγώ προσωπικά έκανα συναυλίες σε πολλές ιστοσελίδες, για να ψυχαγωγήσω τον κόσμο, ο οποίος το ζητούσε. Έκανα πάνω τραγούδια που τα έπαιζα και τα επικοινωνούσα. Ήταν σοβαρό το πράγμα. Μπήκα σε μία διαδικασία να κάνω τον κόσμο να σκεφτεί, να υπολογίσει τι είναι και να αγαπήσει αυτό που μας συμβαίνει. Έκανα τον προσωπικό μου αγώνα. Εκ των υστέρων η Μενδώνη βγαίνει και λέει για επίδομα στους καλλιτέχνες. Πολύ λίγοι πήραν επίδομα από τους καλλιτέχνες. Υπήρχε ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο δεν κατοχύρωνε ποτέ τους καλλιτέχνες. Οι άνθρωποι έμειναν χωρίς τίποτα και αγωνίζονται με αξιοπρέπεια για τον βιοπορισμό τους. Εν πάση περιπτώσει μιλάνε για τουρισμό. Ο τουρισμός ελέω πολιτισμού είναι εδώ, επειδή υπάρχει Ακρόπολη, ο Σκαλκώτας, ο Καλομοίρης, ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, η παραδοσιακή μας μουσική, το θέατρο, η Επίδαυρος. Γι' αυτό έρχονται όλοι. Δεν γίνεται να μας αγνοούνε. Εγώ απολογούμαι και έχω σοβαρή ευθύνη για τον τρόπο που διεκδίκησα το μεροκάματό και την ασφάλεια των καλλιτεχνών».

Πόσο αποφασισμένος είστε να διεκδικήσετε από εδώ και πέρα αυτές τις αξιώσεις;

«Από εδώ και πέρα θα υπερασπίζομαι τους ανθρώπους που είναι αφανείς, τεχνικούς, μουσικούς, ηθοποιούς».

Δεν σας πτοεί το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί; Γιατί ήδη υπάρχουν μηνύματα που κάνουν λόγο για τεράστια οικονομική κρίση παγκοσμίως και θα επηρεαστούν οι πάντες...

«Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να απαντήσουμε δημιουργώντας και να αποσπάσουμε αυτό που μας ανήκει. Πάλι θα μπούμε σε μία διαδικασία να χρωστάμε, πάλι θα παρακαλάμε, πάλι δεν θα μας δίνουν αυτά που μας ανήκουν και πάει λέγοντας. Θα το διεκδικήσουμε και θα δημιουργήσουμε».

Τον τελευταίο καιρό έχουν προκύψει δημόσια στήριξη συναδέλφων στη Θεία Κοινωνία! Ποια είναι η άποψή σας;

«Εγώ σέβομαι τους πάντες. Η πίστη είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Όποιος θέλει να κοινωνήσει να το κάνει. Γιατί να εμποδίσει κάποιος τη Σολωμού να κοινωνήσει; Εγώ έχω σπουδάσει Βυζαντινή Μουσική, από παιδί ήμουν στο ψαλτήρι του Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Σέβομαι πάρα πολύ την Ορθοδοξία. Πιστεύω ότι είναι πολύ ελεύθερο δόγμα. Διότι επειδή είμαι και της Ανεξιθρησκίας, εγώ πρώτη μου φορά από ορθόδοξο παπά άκουσα να μην παραδώσουμε τους Πομάκους, τους μουσουλμάνους τους Έλληνες, στους Τούρκους. Τώρα όμως το θέμα ποιο είναι; Δεν μπορώ τις δογματικές απόψεις, όπως του Αμβρόσιου, ο οποίος αμαυρώνει τον πνευματικό κόσμο. Ο Αρχιεπίσκοπος όμως οφείλω να πω, ότι είναι σεβαστός. Ξέρω το έργο του, το οποίο έχει να κάνει με συμπαράσταση σε αναξιοπαθούντες, σε ανθρώπους με αναπηρία. Ξέρω την ταπεινότητά του. Υπάρχουν δυστυχώς όμως συμπλέγματα. Η Εκκλησία ελέγχεται για τον τρόπο που κυβερνάται».

Φέτος παρακολουθήσατε Παναθηναϊκό;

«Ο Παναθηναϊκός είναι μία μπερδεμένη ομάδα. Ωστόσο πιστεύω στον Γιώργο Δώνη. Φέτος κατάφερα και πήγα στο γήπεδο και είδα με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός με πολύ λιγότερο μπάτζετ έπαιξε επί ίσοις όροις. Μου αρέσουν οι νέοι. Δεν ξέρω ποιος θα μείνει απ' όλους αυτούς. Τα παιδιά μας τα χάνουμε πολύ εύκολα. Γιατί δυστυχώς η ζωή έχει γίνει οικονομία. Δεν ξέρω τι παίζει. Και εγώ που σας μιλάω είμαι άνθρωπος συμβιβασμένος, δεν μπορώ να πω την αλήθεια. Είναι μερικά πράγματα που δεν μπορώ να τα πω με το όνομά τους, γιατί όσες φορές το έχω κάνει δέχομαι εκφοβισμό. Στεναχωριέμαι πολύ και κανείς δεν κοιτά την ψυχή μου και τον τρόπο που σκέπτομαι. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με προπονητή σοφό και αγαπητό. Είναι και εμψυχωτής. Έχει νέα παιδιά που μπορούν να διακριθούν σε οποιαδήποτε ομάδα. Διεκδίκησαν και απέσπασαν την εμπιστοσύνη των φιλάθλων. Γενικά το ποδόσφαιρο έχει γίνει εμπόριο. Εγώ εμπιστεύομαι τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Είναι ωραίο να υπάρχουν και ξένοι. Από τους ξένους του Παναθηναϊκού μόνο Μακέντα, Ινσούα και Σένκεφελντ μου αρέσουν. Ούτε ο Ζαχίντ μου είπε κάτι, ούτε κανείς άλλος. Δεν ξέρω τι γίνεται και με τον Ρόκα. Εγώ αν ήμουν ποδοσφαιρικός παράγοντας θα είχα τον προπονητή να καθορίζει ποιος θα έρχεται στην ομάδα. Δεν ξέρω τι προσφέρει ο Ρόκα ή ένας Καρεμπέ στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός όμως για να μη λέμε ό,τι θέλουμε έχει δυναμική. Από καθαρή ανοησία δέχτηκε φέτος κάποια γκολ στο Champions League».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίθανη εξέλιξη: Κοινό μέτωπο Αγγελόπουλων με Γιαννακόπουλο - Δεν ξανάγινε - Γιατί συμμάχησαν!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags