Facebook Pixel Sportdog.gr | Ένα ναυάγιο, μία ταινία, ένα γήπεδο και μία ομάδα στο παγκόσμιο μουσείο της FIFA
| 2020-09-11 16:42:00

Ένα ναυάγιο, μία ταινία, ένα γήπεδο και μία ομάδα στο παγκόσμιο μουσείο της FIFA

Sportdog Team
Ένα ναυάγιο, μία ταινία, ένα γήπεδο και μία ομάδα στο παγκόσμιο μουσείο της FIFA

Ένα ναυάγιο πλοίου με φορτίο ουίσκι, ιστορία που μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, ένα μικρό νησί στις δυτικές ακτές της Σκωτίας, μία ομάδα ποδοσφαίρου που πήρε το όνομα του πλοίου (SS Politician), ένα... αλλόκοτο γήπεδο και το μουσείο της FIFA.

Στοιχεία που συνθέτουν μία μοναδική ιστορία ποδοσφαίρου, όπως την παρουσιάζει, μέσα από την ιστοσελίδα της, η παγκόσμια ομοσπονδία, επιβεβαιώνοντας ότι οι ατέλειες μπορούν επίσης να είναι όμορφες και ένα... άνισο γήπεδο σε ένα μικρό νησί της Σκωτίας, προσφέρει την απόλυτη απόδειξη.

Μέχρι πρόσφατα, το Eriskay, με πληθυσμό λιγότερους από 150 ανθρώπους, ήταν γνωστό από μια διάσημη ταινία της δεκαετίας του 1940, το «Whisky Galore».

Η ταινία, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Κόμπτον ΜακΚένζι και αφηγείται μια εν μέρει αληθινή ιστορία, αυτήν του ναυαγίου του πλοίου S.S. Politician στο νησί του Eriskay.

Το S.S. Politician προσάραξε αρχικά κοντά στο νησί στις 5 Φεβρουαρίου 1941. Το πλοίο μετέφερε 264.000 μπουκάλια ουίσκι, καθώς και προϊόντα, όπως βαμβάκι και μπισκότα, στην Τζαμάικα και στη Νέα Ορλεάνη. Όταν συνέβη το ναυάγιο, οι ντόπιοι ξεκίνησαν την προσπάθεια για να περιέλθει στην κατοχή τους το φορτίο του.

Η μοναχική παμπ του νησιού πήρε το όνομά της από αυτό το πλοίο (SS Politician), που έδωσε επίσης το όνομά του στην ομάδα ποδοσφαίρου του νησιού.

Αυτή η ομάδα, και το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η αιτία, το νησί να αποκτήσει νέα φήμη.

Ο αγωνιστικός χώρος στο γήπεδο είναι... ανώμαλος, υπάρχει ένας λόφος στη μία γωνία, και το μισό είναι σε... υψηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο. Υπάρχουν επίσης πρόβατα, άλογα και αγελάδες που περιπλανιούνται συχνά εκεί. Επιπλέον, είναι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, ανοιχτό σε όλα τα στοιχεία, οπότε έχει πολύ αέρα και είναι δύσκολο να παιχθεί ποδόσφαιρο.

«Η σεζόν μας εδώ, διαρκεί από τα τέλη Μαρτίου έως τον Σεπτέμβριο, οπότε ακυρώθηκε εφέτος λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό. Όμως αυτό το γήπεδο, έτσι όπως είναι, έχει γίνει λίγο τουριστικό αξιοθέατο τώρα. Έρχονται πολλοί για φωτογραφίες και βίντεο. Ετσι, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και σε μερικές εφημερίδες», ανέφερε ο προπονητής της ομάδας, Σον ΜακΚίνον στην ιστοσελίδα της FIFA.

Πάντως, όπως σημειώνεται σχετικά, το παγκόσμιο Μουσείο ποδοσφαίρου της FIFA έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Eriskay FC, όταν το 2015 επελέγη το νησί για το θέμα «Πλανήτης ποδοσφαίρου», προβάλλοντας πλάνα της ομάδας και του... ανώμαλου γηπέδου της, μαζί με εικόνες σε διάφορες, εξαιρετικά διαφορετικές τοποθεσίες, από την έρημο του Μαρόκου έως μια παραλία της Βραζιλίας.

«Το ποδόσφαιρο σε ένα μέρος σαν αυτό, έχει μεγαλύτερη σημασία απ΄ όσο στην ηπειρωτική χώρα. Έζησα στη Γλασκόβη για μερικά χρόνια και έπαιξα ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εκεί, και ήταν απλά ένα χόμπι. Εδώ, εκπροσωπείς το νησί και η ομάδα είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας», πρόσθεσε ο ΜακΚίνον.

Όμως το μέλλον της ομάδας, που υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Ο λιγοστός και γηρασμένος πληθυσμός, έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό την ομάδα σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό εναντίον ομάδων από μεγαλύτερα κοντινά νησιά.

«Δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσουμε 11 παίκτες μερικές φορές», παραδέχθηκε και πρόσθεσε: «Εάν μπορώ να βρω 13 για ένα παιχνίδι, είμαι πολύ χαρούμενος. Δυστυχώς, εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν, η ομάδα τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει. Και αυτό θα ήταν μεγάλη απώλεια για το νησί. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags