Facebook Pixel Sportdog.gr | Αντίο σε γήπεδο ύστερα από 116 χρόνια! Ένα θέμα γεμάτο συγκίνηση
| 2020-10-02 04:33:00

Αντίο σε γήπεδο ύστερα από 116 χρόνια! Ένα θέμα γεμάτο συγκίνηση

Sportdog Team
Αντίο σε γήπεδο ύστερα από 116 χρόνια! Ένα θέμα γεμάτο συγκίνηση

Σαν άλλος νέος που ενηλικιώνεται και αποφασίζει να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι, στο οποίο πέρασε τόσα χρόνια, η Brentford μετακομίζει. Μετά από φιλοξενία 116 ετών, το Griffin Park δεν είναι πλέον η έδρα των «Bees», αλλά παραμένει κλειστό και σε αναμονή της κατεδάφισής του.

Αν βέβαια η Brentford ήταν όντως κάποιος που μετακομίζει από το πατρικό του για να μείνει μόνος, δε θα είχε κάνει καλή αρχή. Το νέο της γήπεδο, Brentford Community Stadium δεν βρίσκεται παρά μόνο ένα χιλιόμετρο μακριά από το Griffin Park, εν αντιθέσει με την τάση τα νέα γήπεδα να χτίζονται μακριά, στα προάστια των πόλεων, όπου υπάρχει και ο απαραίτητος χώρος για να αναδείξουν το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό μεγαλείο τους.

Το Griffin Park, στην καρδιά της γειτονιάς του Μπρέντφορντ, μόλις 500 μέτρα από την στάση του τρένου, ήρθε στη ζωή της ομάδας το 1904 και της έδωσε μία σταθερή έδρα, κάτι που στα 15 χρόνια ύπαρξής που μετρούσε μέχρι τότε, της έλειπε. Σε αυτή την περίοδο είχε αναγκαστεί να αλλάξει πέντε διαφορετικές έδρες, μέχρι ο τότε πρόεδρος της Fulham (μεσίτης στο επάγγελμα) κι ο τότε προπονητής της Brentford, συμφωνήσουν για την παραχώρηση στην ομάδα της «αλάνας», που υπήρχε τότε στον χώρο για 21 χρόνια με οψιόν αγοράς προς πέντε χιλιάδες λίρες. Το γήπεδο ήταν αρκούντως έτοιμο (τα αποδυτήρια για παράδειγμα ήταν μη ολοκληρωμένα) τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και πήρε το όνομά του από την παμπ που βρίσκεται απέναντί του και τιτλοφορείται «The Griffin» και φιλοξενεί τους φίλους των «Bees» μέχρι και σήμερα.

 

Αρχικά η νέα έδρα δεν φαινόταν να είναι γούρικη. Η Brentford θα έπρεπε να περιμένει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου για την πρώτη της εντός έδρας νίκη, κόντρα στην συμπολίτισσα Millwall με 2-0. Όπως συνέβαινε και με τα περισσότερα γήπεδα, η αναβάθμισή τους ερχόταν σταδιακά με ανακαινίσεις ανά τα χρόνια. Μόνο με τα λεφτά από την πορεία στο FA Cup του 1927 μέχρι τον 5ο γύρο, η ομάδα κατάφερε να χτίσει ολόκληρη κερκίδα σε μεριά του γηπέδου, που μέχρι τότε θύμιζε περισσότερο στάβλο παρά στάδιο, ακόμα και της εποχής.

Στο τέλος της χρονιάς, ο χώρος ανακαινίστηκε πλήρως. Μετά από αρκετές εργασίες και πριν την πρώτη χρονιά της Brentford στην First Division (1935/36), η χωρητικότητα είχε φτάσει τις 20,000 θέσεις και είχε προστεθεί και στέγη. Έχοντας χρειαστεί επισκευές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και με τη ομάδα πλέον υποβιβασμένη, σιγά σιγά, κυρίως από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα προστίθενταν χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες που βρίσκει κανείς σε κάθε τουλάχιστον μικρομεσαίο γήπεδο, από κερκίδες διπλών διαζωμάτων και γραφεία της ομάδας μέχρι θερμαινόμενες θέσεις και διαφημιστικές οθόνες. Η τελική χωρητικότητα του γηπέδου είχε πλέον περιοριστεί στις 12,300 θέσεις.

 

Αν κι έχουν περάσει ουκ ολίγες δεκαετίες, η Brentford έκανε ρεκόρ που ακόμα κρατάει και το Griffin Park κέρδισε τον τίτλο του «οχυρού», όταν για την σεζόν του 1929/30, οι «Bees» κέρδισαν κάθε ένα από τα 21 παιχνίδια πρωταθλήματος που έδωσε εντός έδρας για την Third Division South! Το μοναδικό αυτό επίτευγμα δεν βρήκε όση βοήθεια χρειαζόταν από τις εκτός έδρας εμφανίσεις της ομάδας, που όντας μετριότερες την περιόρισαν στην δεύτερη θέση πίσω από την Plymouth Argyle και την κράτησαν στην ίδια κατηγορία.

Το Brentford Community Stadium ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, ετοιμοπαράδοτο για την νέα σεζόν, αλλά οι συζητήσεις για μετακόμιση της ομάδας πηγαίνουν πίσω μέχρι και σχεδόν μισό αιώνα, στο 1973, όταν είχαν υπάρξει φήμες πως ο σύλλογος είχε καταθέσει προσφορά για να χτίσει νέο γήπεδο κοντά στην αγορά του Μπρεντφορντ, χωρίς όμως να μετουσιωθεί κάτι στη πράξη. Γενικευμένες φωνές περί μετακόμισης συνέχισαν να υπάρχουν και το 2002 όταν ο σύλλογος ανακοίνωσε πως σκόπευε να μετακομίσει σε καινούργιο στάδιο 20,000 θέσεων. Πέρασαν χρόνια χωρίς κάτι νεότερο και οι συζητήσεις επανήλθαν το 2007 όταν είχαν την ευκαιρία για αγορά έκτασης κατάλληλης για γήπεδο, όχι πολύ μακριά από το Griffin Park. Αν και σε αυτή την περίπτωση οι υποσχέσεις ήταν πιο απτές, ούτε εδώ προχώρησε η μετακόμιση λόγω οικονομικών δυσκολιών μετά από την απομάκρυνση κάποιων συνεργατών.

 

Ήταν το 2012 όταν υπήρξε επιτέλους κάτι χειροπιαστό. Η ομάδα αγοράζει τον χώρο του νέου γηπέδου στην Λιονέλ Ρόουντ από τον πρώην συνεργάτη της, Barratt Homes. Αν και τα σχέδια ήθελαν το γήπεδο να είναι έτοιμο για τη σεζόν 2016/17, η γραφειοκρατική διαδικασία με άδειες, αλλά και την αγορά τριγύρω οικοπέδων που κρίθηκαν απαραίτητα, μετακίνησαν την αρχή των έργων κάπου στο 2017. Στο μεσοδιάστημα εξασφαλίστηκε και η δευτερεύουσα χρήση του γηπέδου από την ομάδα του ράγκμπι γιούνιον, London Irish, που μέχρι και την τελευταία χρονιά αγωνιζόταν εκτός πόλης, στο Ρέντινγκ και το στάδιο της ομώνυμης ομάδας.

Η ομάδα του Δυτικού Λονδίνου μπορεί να αγωνίζεται μόνιμα στις χαμηλότερες κατηγορίες, όμως αυτό δεν κάνει το «αντίο» καθόλου ευκολότερο. Ένας ντόπιος φίλαθλος που ακολουθεί τη Brentford για τριάντα χρόνια καλείται τώρα να αποχωριστεί τον χώρο με τον οποίο έχει συνδέσει με πολλές στιγμές, από απογοητεύσεις, όπως την ήττα στα play-offs της League One στα πέναλτι από την Huddersfield Town ή την τελευταία αγωνιστική το 2013, όταν στο 90+6′ ένα χαμένο πέναλτι μετατράπηκε σε γκολ του James Coppinger στην αντεπίθεση, έδωσε την άνοδο στην Doncaster κι άφησε την Brentford στα play-offs, όπου αποκλείστηκε από την φουριόζα Yeovil Town, μέχρι χαρές όπως τη νίκη με 1-0 επί της Preston την επόμενη χρονιά με την οποία κλείδωσε τη δεύτερη θέση της ανόδου στην Championship, ή πιο πίσω, όταν στο 1992 στην προτελευταία αγωνιστική η νίκη με 4-0 επί της Fulham έστειλε την ομάδα στην Peterborough με την τύχη της στα χέρια της, όπου και μετά από νίκη με 0-1 τερμάτισαν πρώτοι στην Third Division κι ανέβηκαν για πρώτη φορά στην Second Division μετά το 1954, 36 χρόνια πριν!

 

Κι η ιστορία έμελλε να γράψει πως σε στιγμές σαν αυτές, οι φίλαθλοι δεν θα είχαν την ευκαιρία να προσθέσουν κι ένα αποχαιρετιστήριο αντάξιο της ιστορίας του γηπέδου. Ο τελευταίος αγώνας για τον οποίον γέμισαν οι κερκίδες του Griffin Park, αν και αγωνιστικά θα έδενε υπέροχα ως τελευταίος, κερδίζοντας καθαρά με 5-0 την Sheffield Wednesday, δεν θα ήταν κι ο τελευταίος που θα φιλοξενούσε το Griffin Park. Μετά τις 7 Μαρτίου και τη Sheffield Wednesday, το πρωτάθλημα διακόπτεται.

Οι αρχές καταφέρνουν και παρά την πανδημία καταφέρνουν και συνεχίζουν το πρόγραμμά τους, δυόμιση μήνες μετά, όμως με κλειστές θύρες. Η Brentford πηγαίνει «τρένο», κερδίζοντας κάθε έναν από τους αγώνες της μετά το restart… μέχρι τους δύο τελευταίους, ήττες που της στερούν μία μυθική άνοδο μετά από επτά δεκαετίες απουσίας από την κορυφαία κατηγορία. Ο τελευταίος αγώνας του γηπέδου, ο επαναληπτικός των ημιτελικών των play-offs απέναντι στη Swansea στέλνει τους παίκτες στα αποδυτήρια με χαμόγελο, αλλά και ένα εισιτήριο στο Wembley. Εκείνο το βράδυ, στις 29 Ιουλίου, τα φώτα κλείνουν για τελευταία φορά στο Griffin Park!

Με την νέα σεζόν να είναι, επιτέλους, εδώ, η Brentford είναι έτοιμη για το ποδαρικό στο νέο της σπίτι, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου θα είναι το πρώτο Σάββατο που θα ανοίξει το Community Stadium του Μπρεντφορντ, με αντίπαλο την Huddersfield, χωρίς βέβαια οι φίλαθλοι να μπορούν να παρευρεθούν ούτε σε αυτή την ιστορική στιγμή της ομάδας τους, αλλά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι νεωτέρας, με την πιθανότητα βέβαια στην αρχή τα εισιτήρια που θα εκδοθούν να είναι πολύ λιγότερα από την χωρητικότητα του γηπέδου, για λόγους ασφαλείας.

Μένει μόνο να φανεί κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστεί η Brentford στη νέα της έδρα, ή αν θα ακούγονται τα συνηθισμένα παράπονα από τους φίλους των περισσότερων ομάδων που μετακομίζουν σε κάποιο σύγχρονο, μεγαλύτερο γήπεδο. Αν κι ακόμη το Griffin Park στέκεται όρθιο, είναι θέμα χρόνου οι φίλοι των «Bees» να δοκιμαστούν σε μία ακόμη συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, όταν θα έρθει η ώρα το «a pub in every corner» (παρατσούκλι του γηπέδου όντας το μόνο στη χώρα με μία παμπ σε κάθε γωνία του) να δώσει τη θέση του σε απλά, κτίρια κατοικίας.

 

 

Μόλις στα τέλη Αυγούστου, και με τη νέα έδρα πλέον έτοιμη, η ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα αποχαιρετιστήριο βίντεο στο γήπεδο που για τόσα χρόνια φιλοξένησε την ομάδα. Δυστυχώς, όσο κι αν το πάλεψε, στάθηκε αδύνατο να καταφέρει να πραγματοποιηθεί αγώνας υπό τις τρέχουσες συνθήκες με τον κόσμο της ομάδας στο πλευρό της. Είμαστε σίγουροι πως οι απανταχού φίλοι της ομάδας ελπίζουν πως θα προλάβουν να μαζευτούν οργανωμένα για μία τελευταία φορά στις εξέδρες του παλιού τους δεύτερου «σπιτιού», πριν να είναι πολύ αργά.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags