Facebook Pixel Ολυμπιακός – Ηρακλής Τσίκινης: Βόμβες Τσίκινη στους Αδέσποτους: "Γι’ αυτό μπήκε λάθος η γραμμή - Να βγουν οι διάλογοι με το VAR"!
| 2020-10-07 18:16:00

Βόμβες Τσίκινη στους Αδέσποτους: "Γι’ αυτό μπήκε λάθος η γραμμή - Να βγουν οι διάλογοι με το VAR"!

Του Αδέσποτου
Βόμβες Τσίκινη στους Αδέσποτους: "Γι’ αυτό μπήκε λάθος η γραμμή - Να βγουν οι διάλογοι με το VAR"!

Ολυμπιακός – Ηρακλής Τσίκινης: Καλεσμένος στην καθημερινή εκπομπή του Sportdog.gr στον Alpha 9.89 οι «Αδέσποτοι», με τους Ευάγγελο Μίχο και Άγγελο Κωνσταντούλια, ήταν Ο Ηρακλής Τσίκινης.

Ο καθηγητής διαιτησίας και τηλεκριτικός ανέλυσε πως «λειτουργεί» το VAR, εξήγησε γιατί θεωρεί λανθασμένη την απόφαση να ακυρωθεί ως οφσάιντ το γκολ του Ολυμπιακού στα Γιάννινα και τα… έχωσε άγρια στον Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Στην αρχική του τοποθέτηση στον Alpha 9.89 και στην εκπομπή του Sportdog.gr, ο Ηρακλής Τσίκινης ανέφερε:

«Δικαίως έχει γίνει ντόρος με τη φάση του ακυρωθέν γκολ του Ολυμπιακού μέσω VAR. Δεν έχει σχέση με το παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός, αλλά με το εάν η διαιτητική τριάδα απέδωσε δικαιοσύνη».

Ο Ολυμπιακός δικαιούται να κάνει λόγο για δόλο;

Δεν θέλω να σχολιάσω ανακοινώσεις ομάδων. Οι παράγοντες έχουν δικαίωμα να έχουν τη γνώμη τους. Εγώ έχω τη δική μου άποψη ως τηλεκριτικός και παλιός διαιτητής.

Εσύ λοιπόν έχεις πει πως μπήκε λάθος η γραμμή στο VAR;

Θέλω αρχικά να καταλάβετε πως λειτουργεί το σύστημα. Ο VARίστας που είναι υπεύθυνος, βάζει το χέρι του, δηλαδή έχουμε ανθρώπινη επαφή στο σύστημα. Βάζει το στίγμα από που θα ξεκινήσει η τρισδιάστατη γραμμή. Εκεί μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος. Για λίγα χιλιοστά να βάλω πάνω ή κάτω το σημείο, κατά την άποψή του, μπορεί να αλλάξει μία απόφαση.  

Κατά την άποψή μου λοιπόν, ο Κοτσάνης που ήταν στο VAR έχει κάνει λάθος κι έχει δώσει μία άλλη άποψη, από αυτή που βλέπουμε εμείς, ότι ο Ελ Αραμπί καλύπτεται.

Δεν μπορεί το σύστημα να βγάλει αυτόματα τις γραμμές. Πρέπει το ανθρώπινο χέρι, ο VARίστας να δώσει το στίγμα, το σημείο που βρίσκεται ο τελευταίος αμυντικός και πότε γίνεται η πάσα. Αυτός θα ορίσει πότε θα παγώσει το καρέ.  Στη συγκεκριμένη φάση, θα πρέπει να βάλει το στίγμα, μόλις ο Φορτούνης ακουμπάει ή διώχνει την μπάλα.

Για σένα υπάρχει οφσάιντ στην φάση του Ελ Αραμπί;

Για μένα δεν υπάρχει κανένα οφσάιντ, είναι κανονικό γκολ. Υπάρχει παραποίηση στις γραμμές, εξήγησα παραπάνω τι συνέβη. Ο VARίστας δεν μπορεί να κάνει τέσσερα λεπτά για να βάλει ένα σημείο. Αυτό με έκανε να ανησυχώ. Μέσα σε δύο λεπτά, θα έπρεπε να έχουμε απόφαση. Ειδικά για φάσεις του οφσάιντ, όπως η συγκεκριμένη.

Αν ήσουν στη θέση του διαιτητή Καραντώνη, θα πήγαινες να κοιτάξεις τη φάση στο VAR;

Είναι μία σωστή ερώτηση, που δεν την κάνει κανείς. Σε τέτοιες οριακές φάσεις, παρότι το πρωτόκολλο δεν το επιτρέπει, ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να πάει να ελέγξει τη φάση.

Η φάση είναι πολύ οριακή, αλλά επί της ουσίας καταστρατηγείται ο κανονισμός. Και διαφωνώ με τον κύριο Κλάτενμπεργκ που άλλα λέει στην Ελλάδα και άλλα στην Αγγλία για να δικαιολογεί διάφορες φάσεις. Δεν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση, αλλά κανονισμός. Η αμφισβήτηση είναι υπέρ του επιθετικού, ποδόσφαιρο θέλουμε να δούμε, γκολ και μπάλα!

Ο κύριος Κλάτενμπεργκ έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό, αρκετές φορές, για παρόμοιες φάσεις και έχει καταθέσει την άποψη πως για τέτοιες φάσεις θα πρέπει να καταργηθεί το VAR. Σωστά;

Σωστά! Και συμπληρώνω πως σε μία ανακοίνωση που έβγαλε ο πρόεδρος της UEFA, ενημέρωσε πως άμεσα θα υπάρξει σχετική οδηγία για να μετράνε τέτοιες φάσεις ως γκολ. Είμαι πολύ κοντά σε αυτή την εξέλιξη, ώστε να… ησυχάσει και το ποδόσφαιρο από τέτοιες φάσεις.

Γιατί έκανε εξαίρεση η ΚΕΔ και ο Κλάτενμπεργκ και δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τους διαλόγους του διαιτητή με τον VARίστα από τα Γιάννινα;

Ο τηλεκριτικός κύριος Κλάτενμπεργκ, για μένα τηλεκριτικός είναι και όχι πρόεδρος της ΚΕΔ με όσα κάνει,  δεν θα κάνει επιλεκτική χρήση των αμφισβητούμενων φάσεων. Ειδικά σε τέτοια φάση που έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών.

Έπρεπε να ξεκινήσει και να τελειώσει με αυτή τη φάση. Να τα βγάλει όλα στη φόρα. Όλους τους διαλόγους του VAR, για να δείξει πως ο διαιτητής χειρίστηκε τη φάση και να καταλάβει ο κόσμος πως λειτουργεί το VAR. Όταν δεν βάζεις αυτή τη φάση και δεν την αναλύεις, είναι λογικό να δημιουργούνται σύννεφα.

Για την κόκκινη κάρτα στον Πέτρο Μάνταλο, στο παιχνίδι ΑΕΚ-Ατρόμητος.

Στη συγκεκριμένη φάση, την έχω αναλύσει και θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τον Μάνταλο να χτυπήσει τον αντίπαλο. Όταν το καταλαβαίνει πως θα τον χτυπήσει, προσπαθεί να μαζέψει και το πόδι του. Αλλά ο κανονισμός δεν ξεχωρίζει πρόθεση ή μη πρόθεση στην κάρτα. Αναφέρει πως ακόμα και αν δεν έχει την πρόθεση ο παίκτης, αλλά έχει την ελαφρότητα να παίξει χωρίς να σκεφτεί πως μπορεί να χτυπήσει τον αντίπαλο, πρέπει να πάρει κόκκινη. Πρέπει να τιμωρηθεί για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Η κόκκινη του Μάνταλου είναι μία κόκκινη που δεν μπορεί να παραβλέψει ο διαιτητής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια… πολυιδιοκτησία! Ο Ολυμπιακός πήρε παικταρά από Ξάνθη – Θα γίνει χαμός… στον ΠΑΟΚ

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags