Facebook Pixel Sportdog.gr | Η Μπάρτσα στο δρόμο της Ρεάλ! Με ανακαίνιση του Καμπ Νου σώζεται από τις ζημιές λόγω κορωνοϊού
| 2020-10-08 20:32:00

Η Μπάρτσα στο δρόμο της Ρεάλ! Με ανακαίνιση του Καμπ Νου σώζεται από τις ζημιές λόγω κορωνοϊού

Sportdog Team
Η Μπάρτσα στο δρόμο της Ρεάλ! Με ανακαίνιση του Καμπ Νου σώζεται από τις ζημιές λόγω κορωνοϊού

Η Μπαρτσελόνα οφείλει να συνεχίσει τον σχεδιασμό για την ανακαίνιση του «Καμπ Νου», προκειμένου να αναπληρώσει τα έσοδα που χάθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Τζόρντι Μόιτς, προσθέτοντας ότι το έργο των 815 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Την περασμένη Δευτέρα (5/10) ο σύλλογος ανακοίνωσε τη συμφωνία χρηματοδότησης με τη Goldman Sachs για τον εκσυγχρονισμό του εμβληματικού τους αλλά υποβαθμισμένου σταδίου και την αύξηση της χωρητικότητάς του από 99.000 σε 105.000 θεατές.

Εάν το σχέδιο εγκριθεί από τα μέλη του συλλόγου τον επόμενο χρόνο οι οικοδομικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν έως τον Ιούνιο του 2021 και θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια ημέρα που η Μπαρτσελόνα κυκλοφόρησε ένα θλιβερό σύνολο οικονομικών στοιχείων, εμφανίζοντας απώλειες 97 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος της είχε υπερδιπλασιαστεί στα 488 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα μειώθηκαν επίσης κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ήτοι κατά 135 εκατ. ευρώ, καθώς οι οπαδοί δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν σε αγώνες λόγω των μέτρων ασφαλείας καρά του κορονοϊού.

Ο σύλλογος έχει επίσης πληγεί από την τεράστια πτώση του τουρισμού στην πόλη λόγω της πανδημίας, επηρεάζοντας και το εισόδημα από το μουσείο του, το οποίο συνήθως δέχεται 1.2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και από την πώληση εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον Μόιτς η ανακαίνιση του σταδίου και της γύρω περιοχής, γνωστή ως «Espai Barca», καθίσταται πιο επείγουσα κι από την πανδημία. «Η Espai Barca χρειάζεται περισσότερο από ποτέ λόγω του Covid-19» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Καταλανών σε μια τηλεοπτική συνέντευξη.

«Είναι ένας τρόπος για να επανεκκινήσουμε εκ νέου την οικονομία της πόλης και του συλλόγου και να δημιουργήσουμε νέα έσοδα, αλλά θα πρέπει να επενδύσουμε» πρόσθεσε.

Η συμφωνία χρηματοδότησης με την Goldman Sachs διασφαλίζει ότι το κόστος του σταδίου δεν θα επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία του συλλόγου ούτε θα επηρεάσει την ικανότητά του να προσελκύει και να διατηρεί τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.»

Το κλειδί για το πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι η δημιουργία επιπλέον 150 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν το στάδιο ανακαινιστεί, επιτρέποντας στον σύλλογο να αποπληρώνει τη Goldman Sachs σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Έχουμε ένα γήπεδο όπου δεν έχει γίνει κάτι καινούργιο από το 1982, οπότε υπάρχει μια πληθώρα δραστηριοτήτων και πιθανών εσόδων που δεν έχουμε σε αυτό και που θα δημιουργηθούν στο νέο» εξήγησε ο Μόιτς και συνέχισε: «Συμφωνήσαμε λοιπόν ένα σχέδιο όπου η Goldman έχει το δικαίωμα να πληρώνεται ως εγγύηση για την αποπληρωμή αυτών των εσόδων από έτος σε έτος.»

Πρόσθεσε ότι ο σύλλογος αναμένεται να κερδίσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ ετησίως από πωλήσεις εισιτηρίων και θα έχει αυξημένα εισοδήματα από το φαγητό και τα ποτά λόγω της επέκτασης της χωρητικότητας σε 105.000 θέσεις.

Άλλα 50 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση του αριθμού των εταιρικών δωματίων από 30 σε 100, ενώ άλλα τόσα αναμένεται να εισέλθουν από τα δικαιώματα ονομασίας του σταδίου, καθώς και περισσότερο χώρο για χορηγούς και επιπλέον εμπορικούς χώρους.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags