Facebook Pixel ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: "Κάνει λάθος ο ΠΑΟΚ με το CAS - Κινδυνεύει με μεγαλύτερη ποινή - Δεν σβήνεται η ποινή της Ξάνθης"
| 2020-12-09 18:17:00

"Κάνει λάθος ο ΠΑΟΚ με το CAS - Κινδυνεύει με μεγαλύτερη ποινή - Έτσι δουλεύει ο Σαββίδης"

Sportdog Team
"Κάνει λάθος ο ΠΑΟΚ με το CAS - Κινδυνεύει με μεγαλύτερη ποινή - Έτσι δουλεύει ο Σαββίδης"

Οι… απαντήσεις από την πλευρά του Ολυμπιακού στην Εφέσεων.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής, η νεοσύστατη Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κάλεσε τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων πλευρών για να εξετάσει στην ουσία του το πόρισμα της ΕΕΑ, ώστε να διαπιστώσει αν πράγματι μέσα από αυτό προκύπτει και στοιχειοθετείται η παράβαση της πολυϊδιοκτησίας.

Η απόφαση δεν θα εκδοθεί άμεσα αλλά εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μετά από την υπεράσπιση του ΠΑΟΚ από τους δικηγόρους της ΠΑΕ (μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΟΛΑ όσα είπαν ΕΔΩ), ακολούθησαν οι δικηγόροι του Ολυμπιακού.

«Ο ΠΑΟΚ μπορεί να βρεθεί σε χειρότερη θέση και με πιο μεγάλη τιμωρία…»

Ο κύριος Βενιέρες ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν δικάζουμε εδώ τα πάντα. Εδώ δεν ήρθαμε από την αρχή και του εκ του μηδενός ακυρώνοντας και την απόφαση της Επιτροπής. 'Εάν ακυρωθούν όλα αυτά, πάμε πάλι στο CAS. Το λέω για να περιορίσω το εύρος των κρινόμενων. Δεν είμαστε στο μηδέν. Δικάζεται και η δική μας έφεση. Όχι μόνο η δική τους. Αυτό σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση και με πιο μεγάλη τιμωρία.

'Η παρέμβαση της Ξάνθης δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Έχει αλλάξει ο κανονισμός. Επίσης υπάρχει δεδικασμένο. Η Ξάνθη δεν έχει προσφύγει. Δεν μπορεί αφού δεν έχει προσφύγει να ξαναέρθει. Υπάρχει αμετάκλητη κρίση για αυτήν. Υπάρχει δεδικασμένο και δεν ανατρέπεται

Εδώ δεν ήρθαμε ποτέ για να κρίνουμε τον άμεσο έλεγχο, κανείς δεν τον αμφισβήτησε. Ερχόμαστε για διαφορετική κατηγορία παραβίασης του έμμεσου ελέγχου. Αμφισβητήθηκαν όλοι οι άλλοι παρατρεχάμενοι, όχι η INSPORTS.

Εδώ πρέπει να κυρώνεται κάποιος για την παρανομία του για να αποτρέπονται όλοι οι άλλοι. Το CAS λέει ότι τα όργανα της ΕΠΟ δεν μπορούν να αγνοήσουν ή να παραβλέψουν την απόφαση της ΕΕΑ και ότι ο ΠΑΟΚ έχει το βάρος να αντιστρέψει την εις βάρος του κατηγορία. 

Για τη περίπτωση της μεταβίβασης των μετοχών στον κύριο Πάπας που χρησιμοποιήθηκε, ο ΠΑΟΚ ως τώρα έκανε άρνηση των κατηγοριών. Όταν έρχεσαι με αυτοτελή ισχυρισμό όμως σε ένα Εφετείο, θα απορριπτόταν απλά. Σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να ασκήσεις πρόσθετο λόγο. Και οι συνάδελφοι του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

'Επί παραβίασης του έμμεσου ελέγχου ερχόμαστε εδώ. Δεν ανακλήθηκε ποτέ το πιστοποιητικό συμμετοχών της Ξάνθης. Αμφισβητήθηκαν οι άλλοι παρατρεχάμενοι που έφεραν τον έμμεσο έλεγχο. Εννοείται ότι θα έδινε άδεια η ΕΕΑ. Τι θα κάνανε; Θα καίγανε τις μετοχές; Άπαξ όμως και έχεις παραβιάσει τον Νόμο, τον παραβίασε».

«Η κρίση του CAS ερμηνεύεται λανθασμένα από τον ΠΑΟΚ»

Αμέσως μετά τον κύριος Τσιρωνάς εκ μέρους του Ολυμπιακού και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η διαδικασία δεν μπορεί να έρθει σε ζητήματα που κρίθηκαν και αποφασίστηκαν από το CAS. Η Εφέσεων πρέπει να περιοριστεί στα αναπεμφθέντα από το CAS. Λέει ο ΠΑΟΚ ότι εξαφανίστηκαν οι αποφάσεις του πρωτοβάθμιο οργάνου και της Εφέσεων και αρχίζουμε από το μηδέν.

Δεν ισχύει. Δεν τίθεται ζήτημα να συζητήσουμε όλη την απόφαση. Άρα και η παράσταση των διαδίκων δεν τίθεται σε αμφιβολία. Οι διάδικοι είναι δύο εγκαλούντες και εφεσίδικοι. Δεν υπάρχουν παρεμβαίνοντες. Το CAS αποφαίνεται ότι ο ΠΑΟΚ υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο και δίνει δικαιοδοσία στα ελληνικά όργανα να επιβάλλουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στον νόμο.

Ορίστηκε ότι ανεξάρτητα εάν υπάρχει διάταξη στους κανονισμούς της ομοσπονδίας για την πολυιδιοκτησία και ότι ισχύει η κείμενη νομοθεσία. Δεν ψάχνουμε εάν υπάρχουν άλλες διατάξεις. Δεν μπορεί να επανεξεταστεί η κύρωση της ποινής της Ξάνθης. Η Ξάνθη δεν προσέφυγε στο CAS και άρα η ποινή της δεν σβήνεται. Η Ξάνθη αναγνώρισε και ομολόγησε ότι δεν άσκησε έφεση.

Κρίθηκε από το CAS ότι η απόφαση της ΕΕΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευθεία βάση και η Επιτροπή σας πρέπει να μπει στην ουσία. Παρόλα αυτά, η κρίση του CAS ερμηνεύεται λανθασμένα από τον ΠΑΟΚ. Ακούστηκε ότι η κρίση της ΕΕΑ είναι παράνομη και εσφαλμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ότι θα ακυρωθεί από τα Δικαστήρια. Ότι η Επιτροπή Εφέσεων μπορεί να εξετάσει από την αρχή την υπόθεση. Το CAS όχι μόνο δεν αμφισβήτησε την απόφαση της ΕΕΑ, αλλά επισήμανε ότι η Εφέσεων δεν μπορεί να αγνοήσει την ΕΕΑ γιατί η απόφαση της έχει νομιμότητα.

Ο σκοπός είναι να επανεξεταστεί από την επιτροπή σας αν συμφωνείτε με τα πορίσματα της ΕΕΑ, ακούγοντας τους διαδίκους που δήθεν στερήθηκαν της ακρόασης. Εδώ δεν αρκεί να διατυπώσουμε αμφισβητήσεις. Εδώ ακούσαμε διαφορετικές ερμηνείες των ήδη υπαρχόντων στοιχείων».

«Εντολοδόχοι του Ιβάν Σαββίδη – Αυτό είναι το μοντέλο που ακολουθούν…»

Για την πλευρά του Ολυμπιακού συνέχισε ο κύριος Χατζησαββάογλου λέγοντας: «Εγώ σας καλώ να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν μπορεί να σφάλλει. Οι επιχειρηματίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτοί οι οποίοι ακολουθούν το αμερικάνικο μοντέλο και στελεχώνουν τις εταιρίες τους με τους κατάλληλους ανθρώπους. Υπάρχει το συγκεντρωτικό μοντέλο ακόμα και σε επιχειρηματίες μεγάλης κλίμακας. Αυτοί αν μπορούσαν να κλωνοποιηθούν θα το έκαναν, για να βάλουν τον εαυτό τους σε κάθε επιχείρηση τους.

Επειδή δεν μπορούν, καταφεύγουν σε εντολοδόχους. Αυτοί ενεργούν στο όνομα του κυρίαρχου επιχειρηματία. Αυτό το μοντέλο ακολουθεί ο κύριος Ιβάν Σαββίδης. Αν μπορούσαμε να αποτυπώσουμε σε ένα σχεδιάγραμμα τις επιχειρήσεις του κυρίου Σαββίδη, εμείς θα σας δείξουμε ένα μικρό κομμάτι, αυτό που μας αφορά.

Από 2013 έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο εντολοδόχων για να στελεχώσουν  τις επιχειρήσεις του, κοντά στα 30 χρόνια. Τι κοινό έχουν οι συγκεκριμένοι συνεργάτες; Εντοπίζονται σε διάφορες θέσεις επιχειρήσεων συμφερόντων οικογενείας Σαββίδη που προΐσταται και ελέγχει ο Σαββίδης, χαράζει τη γραμμή στο επιχειρείν και έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Τι εντοπίζετε στα εν λόγω πρόσωπα; Όλοι τους έχουν διατελέσει σε θέση εταιριών συμφερόντων Σαββίδη.

Η Επιτροπή τόνισε ότι τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να στερηθούν του καθήκοντός τους να αξιολογήσουν τα σύνθετα στοιχεία που εμπεριέχονται στην Έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Ο Ανισίμοφ έχει κοινή πορεία σε επιχειρήσεις με τον Καλπαζίδη από το 2013.  Η RFA δημιουργήθηκε από άλλον παρένθετο, από τον κύριο Κοντάρεφ. Δεν απαντούν ποια χαρακτηριστικά είχε ο Κοντάρεφ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε κατά δήλωση τους ως παρένθετο πρόσωπο και δεν είναι ο κύριος Καλπαζίδης. Ο Καλπαζίδης πληροί περισσότερο τα χαρακτηριστικά και επιπλέον είναι συγγενής. Μπορεί να μην εμπίπτει νομικά λόγω τρίτου βαθμού συγγένειας, αλλά ο συγγενικός βαθμός είναι μία ένδειξη που αποδεικνύει ότι είναι παρένθετος του κυρίου Σαββίδη.

Όταν ο Καλπαζίδης απέκτησε την RFA, αυτή δημιουργήθηκε από παρένθετο πρόσωπο, τον κύροο Κοντάρεφ. Η RFA έχει δανειακή σύμβαση με τη BELTERRA τη θυγατρική. Άρχισε η εκδίκαση και η μητρική του ομίλου αποπληρώνει δάνεια στην RFA. Έχουν και την ίδια έδρα. Αυτά τα στοιχεία είναι μέρη της μεγάλης εικόνας, ένα μεγάλο ψηφιδωτό. Αυτό ήθελε να αποτρέψει ο νομοθέτης της αθλητικής νομοθεσίας. Δεν δόθηκαν ποτέ απαντήσεις. Αυτά τα σχεδιαγράμματα και οι δομές δεν έγιναν μόνο για τον έλεγχο της Ξάνθης. Εξυπηρετούσαν και άλλους σκοπούς.

Από το 2015, οι Καλπαζίδης και Ανισίμοφ αποτραβιούνται από άλλες εταιρείες. Πριν το 2016 ο Καλπαζίδης δεν έχει προσκομίσει ούτε μία φορά φορολογική δήλωση. Δεν έκανε δήλωση πάνω από 30.000 ευρώ. Ήταν μέρος στο ΔΣ της ΣΕΚΑΠ. Για πρώτη φορά πήρε μέρισμα από την εταιρία του το 2016 και δεν τα κράτησε ούτε μία μέρα. Έδωσε εντολή αμέσως για να αγοράσει 67 ομολογίες του ΠΑΟΚ. Τις είχε στα χέρια της η dimera από το 2015».

Η διαδικασία συνεχίζεται...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags