Facebook Pixel Sportdog.gr | Πάολο Ρόσι: Το μαγικό κολιέ και η προφητεία για το χατ τρικ στη Βραζιλία
| 2020-12-12 02:31:00

Πάολο Ρόσι: Το μαγικό κολιέ και η προφητεία για το χατ τρικ στη Βραζιλία

Sportdog Team
Πάολο Ρόσι: Το μαγικό κολιέ και η προφητεία για το χατ τρικ στη Βραζιλία

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2020 έφυγε από τη ζωή στα 64 του ο Πάολο Ρόσι, ο ανέλπιστος ήρωας της Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1982 και ένας από τους πιο εμβληματικούς Ιταλούς επιθετικούς όλων των εποχών.

Οι Ιταλοί πάντα θα τον ευγνωμονούν για τα 6 γκολ του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία, όταν ο Ρόσι πήρε από το χέρι τη “σκουάντρα ατζούρα” από τα προημιτελικά και την οδήγησε στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Το χατ τρικ που πέτυχε στη νίκη με 3-2 επί της Βραζιλίας είναι από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των Μουντιάλ, όπως ξεχωριστή είναι και η ιστορία που κρύβεται από πίσω.

Το 1980 στην Ιταλία είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Τοτονέρο που αφορούσε παράνομους στοιχηματισμούς, με τον Ρόσι να βρίσκεται στο επίκεντρο και να του επιβάλλεται τιμωρία αποκλεισμού από τα γήπεδα για τρία χρόνια. Τελικά η ποινή μειώθηκε στα δύο, όμως ο Ρόσι, που διατράνωνε πάντα την αθωότητά του, επηρεάστηκε πολύ από την αποχή.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Enzo Bearzot έκλεισε τα αυτιά του στον Τύπο και τους φιλάθλους και τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Μουντιάλ του 1982. Στα πρώτα ματς η απόδοσή του ήταν κακή και η συνεισφορά του μηδενική, “ένα φάντασμα που περιφέρεται άσκοπα στο γήπεδο”, όπως έγραφαν τα ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Bearzot ήταν απόλυτος όταν τον έκανε αλλαγή στο ημίχρονο με το Περού: “Σταμάτα και προετοιμάσου για το επόμενο ματς”.

Η πεσμένη στα τάρταρα ψυχολογία του Ρόσι άλλαξε άρδην από μια ευχάριστη επίσκεψη. Ένας φίλος του από τη Βιτσέντζα, όπου έγραψε ιστορία με τη φανέλα της τοπικής ομάδας, ήρθε να τον δει και να του κάνει ένα δώρο: ένα κοράλινο κολιέ για τον λαιμό.

“Βάλ’ το και θα σου φέρει τύχη” του είπε, για να τελειώσει τα λόγια του με μια προφητεία: “Θα δεις, με τη Βραζιλία θα βάλεις τρία γκολ”. Ήταν το χαστούκι που ξύπνησε τον Πάολο Ρόσι. “Η ζωή αλλάζει, σε μια εβδομάδα, με μια ριπή οφθαλμού: από ένα “ξέπλυμα”, που ήμουν πριν, έγινα φαινόμενο”, δήλωνε αρκετά χρόνια μετά.

Αυτό ήταν, ο Πάολο Ρόσι είχε πάρει φόρα και δεν σταματιόταν, όπως και η Εθνική Ιταλίας. Στον ημιτελικό αγώνα ενάντια στην Πολωνία, τα δύο γκολ του έκριναν τον αγώνα για την Ιταλία και πάλι, δίνοντάς της μια θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στον τελικό εναντίον της Δυτικής Γερμανίας, ο Ρόσι σημείωσε το πρώτο από τα τρία γκολ της Ιταλίας, βοηθώντας την Ιταλία να κερδίσει τον αγώνα με 3-1 και δίνοντας στην ομάδα του τον τρίτο τίτλο Μουντιάλ.

Διαβάστε επίσης: Ντιέγκο Μαραντόνα: Η αλήθεια πίσω από τη φωτογραφία με τους τρομοκρατημένους Βέλγους

Με έξι γκολ συνολικά, κέρδισε το βραβείο του πρώτου σκόρερ του τουρνουά, το Golden Boot, καθώς και το βραβείο Golden Ball για τον καλύτερο παίκτη του τουρνουά, γράφοντας ακόμα μια χρυσή σελίδα στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων για τους Ιταλούς.

ΠΗΓΗ: iperiodico.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags