Facebook Pixel Sportdog.gr | Γήπεδο ποδοσφαίρου... μεσαιωνικό κάστρο! Η ιστορία μιας καταπληκτικής αρένας
| 2021-04-04 06:35:00

Γήπεδο ποδοσφαίρου... μεσαιωνικό κάστρο! Η ιστορία μιας καταπληκτικής αρένας

Sportdog Team
Γήπεδο ποδοσφαίρου... μεσαιωνικό κάστρο! Η ιστορία μιας καταπληκτικής αρένας

Ένα φρούριο στη Λευκορωσία που χρησιμοποιήθηκε ως γήπεδο ποδοσφαίρου.

Με φόντο τα κάστρα Nesvizh και Mir, οι τοίχοι από τούβλα με δύο τετράγωνους πύργους στη μικρή πόλη της Λίντα φαίνονται μέτριοι.

Χτίστηκε το 1330

Η Λίντα βρίσκεται στην περιοχή του Γκρόντνο, το τοπικό κάστρο, χτισμένο από τούβλα το 1330, είναι το κύριο αξιοθέατο της πόλης. Ιδρύθηκε από τον Λιθουανό πρίγκιπα Γκεντιμίνας για να υπερασπιστεί τη γη από τους σταυροφόρους και μόνο μια φορά οι ιππότες κατάφεραν να καταλάβουν το κάστρο.

Τον 17ο αιώνα, καταστράφηκε σοβαρά από τα ρωσικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του Βόρειου Πολέμου, και το κάστρο σχεδόν μετατράπηκε σε ερείπια. Το 1921 η περιοχή του Γκρόντνο, μαζί με τη Λίντα, πήγε στην Πολωνία.

Τη δεκαετία του 1920 και του 1930, η Λίντα παρέμεινε πολυεθνική πόλη. Οι περισσότεροι ήταν Πολωνοί, αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων της περιοχής ήταν Εβραίοι. Εκείνη την εποχή στην Πολωνία, ο αθλητισμός αναπτύχθηκε ενεργά χάρη σε οργανισμούς που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με εθνικές και θρησκευτικές αρχές.

Περισσότεροι από 30 εβραϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έπαιξαν μόνο στη Βαρσοβία. Υπήρχε επίσης μια ομάδα στη Λίντα, που ονομάστηκε «Kraft», και είχε κυρίως εργάτες από τοπικά εργοστάσια.

Η πόλη θεωρήθηκε όχι μόνο βιομηχανικό, αλλά και σημαντικό στρατιωτικό κέντρο στα ανατολικά της Πολωνίας. Το 77ο Σύνταγμα Πεζικού και το 5ο Σύνταγμα Πτήσης βασίστηκαν εκεί, και το καθένα είχε τις δικές του ομάδες.

Έπαιζαν ποδόσφαιρο και στρατιωτικές ομάδες

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες συμπεριελήφθησαν στην πολεμική εκπαίδευση στρατιωτών που κρατήθηκαν στο Νομό Νοβογκρούντοκ σε περίπτωση πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση - τα σύνορα ήταν μόλις εκατό χιλιόμετρα μακριά.

Η πόλη μεγάλωσε ραγδαία, καθώς το 1921, περίπου 13.000 άνθρωποι έζησαν εκεί. Εκτός από την εβραϊκή λέσχη και ομάδες στρατιωτικών μονάδων, η αστυνομία και οι πυροσβέστες έπαιξαν ποδόσφαιρο, οπότε το ζήτημα της οικοδόμησης του σταδίου ήταν έντονο.

Το γήπεδο μέσα στο κάστρο

Τα κατάλληλα οικόπεδα ήταν ιδιόκτητα, έτσι το 1924 το γήπεδο ιδρύθηκε ακριβώς μέσα στο κάστρο.

Το ύψος των τοίχων ήταν 14 μέτρα και η μπάλα δεν βρέθηκε πότε έξω από αυτά. Σε γενικές γραμμές, το κάστρο δεν υπέφερε από το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο έπαιζε περιτριγυρισμένο από τη μεσαιωνική αρχαιότητα.

Οι θεατές παρακολούθησαν τους αγώνες από τα παγκάκια, αλλά ακόμη και τα πιο ενδιαφέροντα ματς δεν τα παρακολούθησαν περισσότερα από χίλια άτομα. Είναι αλήθεια ότι δεν έπαιζαν μόνο ποδόσφαιρο στο γήπεδο: αθλήματα και παραστάσεις επίδειξης πραγματοποιήθηκαν στο κάστρο. Ξεκίνησε ένα ράλι μοτοσικλετών, ένα παγοδρόμιο δημιουργήθηκε το χειμώνα και το 1930 εμφανίστηκε στο γήπεδο ένα σκοπευτήριο. Αν και το ποδόσφαιρο ήταν ακόμα το κύριο γεγονός.

Το σπάσιμο ποδιού ενός παίκτη

Οι ομάδες της Λίντα έπαιξαν μόνο σε τοπικά πρωταθλήματα και δεν έφεραν μεγάλη επιτυχία. Ένας από τους αγώνες μεταξύ της αστυνομικής λέσχης PKS και των πυροσβεστών από το LOOPS δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, επειδή ένας παίκτης με το όνομα Έισμοντ έσπασε το πόδι του.

Το 1935, χτίστηκε ένα νέο γήπεδο στη Λίντα και μετακινήθηκαν εκεί όλοι οι αγώνες, αλλά το γήπεδο παρέμεινε στο κάστρο. Και το φθινόπωρο του 1939, ως αποτέλεσμα της εισβολής του Ερυθρού Στρατού, η πόλη, μαζί με άλλα εδάφη της ανατολικής Πολωνίας, έγινε μέρος της ΕΣΣΔ.

Ο αθλητισμός στο κάστρο τελείωσε το 1975 όταν οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανασκαφούν.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags