Facebook Pixel Ρεάλ Μαδρίτης: Όταν η Ρεάλ έπαιξε με τη... Ρεάλ στον τελικό του Copa del Rey (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)
| 2021-04-16 17:40:00

Δεν είναι... τρολ: Όταν η Ρεάλ έπαιξε με τη... Ρεάλ στον τελικό του Copa del Rey (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Δεν είναι... τρολ: Όταν η Ρεάλ έπαιξε με τη... Ρεάλ στον τελικό του Copa del Rey (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Πρόκειται, ίσως, για μια από τις τρελές ιστορίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και όχι απλά συνέβη, αλλά έγινε και στο... φινάλε του κυπέλλου Ισπανίας, με τους Μαδριλένους να αντιμετωπίζουν την δεύτερη ομάδα τους, Καστίγια, σε έναν αγώνα που έχει μείνει στη μνήμη όλων των φίλων της ομάδας

Ρεάλ Μαδρίτης: Το ξέρουν όλοι ότι το κύπελλο, σε όλες τις χώρες, είναι ο θεσμός των... εκπλήξεων, με αρκετές μεγάλες ομάδες είτε από ατυχία, είτε από μικρότερο ενδιαφέρον για τον θεσμό πέφτουν... θύματα από συλλόγους χαμηλότερων κατηγοριών. Όμως αυτό που συνέβη στην Ισπανία τη σεζόν 1979/80 ήταν κάτι που δεν είχε ούτε προηγούμενο, αλλά και μέχρι σήμερα δεν το έχουμε ξαναδεί πουθενά.

Στο Copa del Rey εκείνης της χρονιάς πήραν μέρος 226 σύλλογοι, με πολλούς από αυτούς να είναι οι Β' ομάδες κάποιων "μεγάλων". Όπως είναι γνωστό στη χώρα της Ιβηρικές επιτρέπεται σε αυτές να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα με την προϋπόθεση να μην είναι στην ίδια κατηγορία με τη... μαμά, έτσι έλαβαν μέρος κανονικά και στο κύπελλο. Οι περισσότεροι μέχρι τότε δεν πέρναγαν πάνω από δύο γύρους και το θέμα να παίξουν με την πρώτη ομάδα δεν είχε υπάρξει ποτέ.

Το περίεργο, τότε, ήταν ότι η Καστίγια, Β' ομάδα των Μαδριλένων, είχε μια καταπληκτική φουρνιά νεαρών παικτών, που δεν ξεπερνούσαν τα 25 χρόνια, παίζοντας άκρως εντυπωσιακό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Προπονητής ο εξίσου νέος Γκαρθία Σάντος. Η Καστίγια στον πρώτο γύρο διέλυσε την Εξτρεμαδούρα (1-4 εκτός, 6-1 εντός), ενώ συνέχισε με αντίπαλο την Αλκορκόν όπου πάλι με δύο νίκες (1-0 εντός, 1-4 εκτός) βρέθηκε στον τρίτο γύρο. Εκεί αντίπαλος ήταν η Ρασίνγκ Σανταντέρ που και πάλι δεν στάθηκε εμπόδιο (3-1 εντός, 0-0 εκτός). Το πρώτο πρόβλημα ήρθε μετά, με αντίπαλο τη Έρκουλες που ήταν στην Primera Divsion εκείνη τη χρονιά. Στον πρώτο αγώνα της Βαλένθια ο... Ηρακλής δεν συνάντησε δυσκολία και νίκησε με 4-1 με τους πάντες να πιστεύουν ότι το... θαύμα τελείωσε. Η ρεβάνς έγινε στο Μπερναμπέου μπροστά σε 10.000 θεατές της Ρεάλ, που ήθελαν να δουν τα ταλέντα της ομάδας τους, και με νίκη 3-0 θα οδηγήσουν τον αγώνα σε παράταση, μιας και δεν ίσχυε το εκτός έδρας γκολ. Εκεί στο 103' ο Βαλεντίν Σιντόν θα ολοκληρώσει τον θρίαμβο στέλνοντας την Καστίγια στον επόμενο γύρο.

Επόμενος αντίπαλος η πανίσχυρη Μπλιμπάο και όντας αρκετά... ψυλλιασμένη θα φύγει από τη Μαδρίτη με 0-0. Ο επαναληπτικός, όμως, θα είναι ένας ακόμα θρίαμβος για τους πιτσιρικάδες. Δύο γκολ στο δεύτερο μέρος θα κάνουν το τελικό 1-2 και θα τους στείλουν ακόμα πιο μακριά στο Copa del Rey. Και αν η Μπιλμπάο ήταν άθλος, η επόμενη αντίπαλος φάνταζε... βουνό. Η Σοσιεδάδ εκείνη την εποχή ήταν τεράστια ομάδα τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ευρώπη και πίστευε ότι η Καστίγια ήταν ήταν η κατάλληλα αντίπαλος για τα προημιτελικά. Στο πρώτο παιχνίδι οι Βάσκοι θα κερδίσουν με 2-1, έχοντας τεράστια δυσκολία, αλλά η ρεβάνς ήταν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Σε ένα κατάμεστο Μπερναμπέου η Καστίγια θα νικήσει με 2-0 και θα πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά. Το στοιχείο που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την συγκεκριμένη πρόκριση είναι ότι εκείνη τη σεζόν η πρώτη ομάδα της Ρεάλ όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τη Σοσιεδάδ αλλά υπέστη και διασυρμό με 4-0 στον αγώνα του Σαν Σεμπαστιάν.

Εκεί λόγω του ότι δεν μπορούσε να αγωνιστεί με τη Ρεάλ, θα παίξει με την πολύ καλή Χιχόν εκείνης της εποχής, όμως και πάλι θα βρει τον τρόπο να προκριθεί. Με ήττα 2-1 εκτός, αλλά μια εντυπωσιακή νίκη με 4-1 εντός θα βρεθεί στον τελικό του Copa del Rey. Στην άλλη αναμέτρηση, οι Μαδριλένοι θα... ιδρώσουν για να προκριθούν από την Ατλέτικο (0-0 στο Καλντερόν, 1-1 στο Μπερναμπέου και πρόκριση για τη Ρεάλ στα πέναλτι), με τους πάντες να μένουν με το... στόμα ανοιχτό. Τελικός κυπέλλου Ισπανίας με Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης Β'.

Ο Ιστορικός αγώνας θα γίνει στις 4 Ιουνίου 1980, σε ένα κατάμεστο Σαντιάγκο Μπερναμπέου με το κλίμα στις εξέδρες πανηγυρικό, αλλά χωρίς να είναι σίγουροι ποιον υποστηρίζουν. από την μια όλοι ήθελαν έναν ακόμα τίτλο στην τροπαιοθήκη της Ρεάλ, αλλά από την άλλοι οι πάντες ονειρεύονταν να δουν τους... πιτσιρικάδες που έκαναν υπερήφανους να σηκώνουν το κύπελλο...Το τελικό σκορ δεν δείχνει την πραγματική προσπάθεια των μικρών από την Καστίλλη, μιας και η Ρεάλ Μαδρίτης θα κερδίσει με 6-1 και θα πάρει το κύπελλο Ισπανίας, όμως αυτή η ιστορία της Καστίγια είναι από τις ωραιότερες στο ισπανικό, αλλά και παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags