Facebook Pixel Ελληνοτουρκικά: Γκολάρα Δένδια! Πότε η Ελλάδα πέτυχε τέτοια νίκη μέσα στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2021-04-16 09:14:00

Γκολάρα Δένδια! Πότε η Ελλάδα πέτυχε τέτοια νίκη μέσα στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Γκολάρα Δένδια! Πότε η Ελλάδα πέτυχε τέτοια νίκη μέσα στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέτοια ηγετική εμφάνιση είχαμε να δούμε πολλά χρόνια! Πότε ήταν η τελευταία φορά. Τί κέρδισε η Ελλάδα;

Ελληνοτουρκικά: Γκολάρα Δένδια! Πότε η Ελλάδα πέτυχε τέτοια νίκη μέσα στην Τουρκία. Τέτοια ηγετική εμφάνιση είχαμε να δούμε πολλά χρόνια! Πότε ήταν η τελευταία φορά. Τί κέρδισε η χώρα;

Πρώτο θέμα έχει γίνει η στάση του Νίκου Δένδια στην τουρκική πρόκληση στις κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, την Πέμπτη, στην Άγκυρα. Οι επικεφαλής των διπλωματιών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν βολές για ζητήματα από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έως το μεταναστευτικό και τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη, μολονότι νωρίτερα είχαν κάνει και οι δύο αναφορά στη μακρά φιλία που τους συνδέει από το 2003, όταν και είχαν γνωριστεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αποθεώθηκε στα Social Media! Μάλιστα οι ποδοσφαιρόφιλοι ανέφεραν, ότι τετοια ηγετική εμφάνιση Δένδια μέσα στη Τουρκία, είχαμε να δούμε από την νίκη της Εθνικής ομάδας με 0-1με το γκολ του Αμανατίδη.

Ήταν στις 17 Οκτωβρίου 2007! Η Ελλάδα με εξαιρετική εμφάνισηεπικράτησε δίκαια στην Κωνσταντινούπολη των Τούρκωνκαι εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008.

Θυμηθείτε το γκολ:

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, λαμβάνοντας τον λόγο για να απαντήσει στη δεύτερη τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του, που είχε ασκήσει κριτική στην αρχική τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού, "η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, με 400 υπερπτήσεις μάλιστα πάνω από ελληνικό έδαφος, ούτε καν μόνο πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα".

Για δε το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι "μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα".

Για το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, που έθεσε ο κ. Τσαβούσογλου ως ζήτημα "παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης", ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι "στρατός στα νησιά υπάρχει επειδή απειλούνται από κάπου, καθώς απέναντί τους υπάρχει ολόκληρη αποβατική δύναμη. Εάν δεν υπάρχει απειλή ή κίνδυνος, κάποιοι οφείλουν να μας το πουν".

Για τα 10 μίλια εναερίου χώρου έναντι των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι υφίστανται ως καθεστώς από το 1931, ενώ η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά γι’ αυτό το 1975.

Για δε την αποστροφή του λόγου του Τούρκου υπ. Εξωτερικών περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη λόγω της μη αναγνώρισης από την Ελλάδα "τουρκικής εθνικής ταυτότητας" σε αυτήν, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε, όπως είχε αναφέρει και στην αρχική τοποθέτησή του, ότι ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία "αν θυμάμαι καλά", όπως είπε, "έχει υπογράψει και η Τουρκία".

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε κάνει λόγο για τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στη θρησκευτική ελευθερία, με χαρακτηριστική τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, που θα εγκαινιαστεί και επίσημα μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Μίλησε για ανοικτές και ειλικρινείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, ακόμη και για τα θέματα στα οποία οι δύο χώρες διαφωνούν.

"Άξονας μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη, στη βάση των αρχών που διέπουν τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην οποία η Τουρκία έχει δηλώσει την πρόθεση να ενταχθεί", ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

-"Συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις, υπάρχει περιθώριο ανάπτυξής τους, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Συμφωνήσαμε σε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά και να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία, να αλλάξουμε το κλίμα.

-Αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποφυγή δηλώσεων και κινήσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα, καθώς πρόσφατα οι παράνομες ενέργειες είχαν κλιμακωθεί.

-Για μας υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, καθώς τέτοια αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης και άρα και το ελληνικό κράτος

-Ευελπιστούμε ότι όλες οι πλευρές θα προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα στην Πενταμερή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία είναι το μόνο διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο λύσης.

-Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, εφ' όσον η ίδια το επιθυμεί, ενώ εκτιμούμε ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί μια τέτοια ένταξη.

-Στηρίζουμε την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με απαράβατο κανόνα, ωστόσο, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών - μελών της ΕΕ

-Απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά

-Μας λυπεί ιδιαίτερα το casus belli για το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

-Η Τουρκία δεν αποδέχεται το δίκαιο της θάλασσας, με παράδειγμα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι άκυρο, καθώς παραβιάζει δικαιώματα τρίτων κρατών.

-Εκφράσαμε τη βούλησή μας για αναστροφή της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε ισλαμικά τεμένη, κάτι που θα βοηθούσε και τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας

-Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά και περίπλοκα προβλήματα

-Δεν αρνούμαι την πραγματικότητα, έχουμε πολύ δρόμο, μπορούμε όμως να κάνουμε ένα βήμα.

-Απηύθυνα πρόσκληση ο Μ. Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα, ώστε να προετοιμάσουμε μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags