Facebook Pixel Μπαρτσελόνα vs. Μπιλμπάο: Αδέλφια στον Αγώνα, Εχθροί στην Αρένα
| 2021-04-16 23:08:00

Μπαρτσελόνα Vs Αθλετίκ Μπιλμπάο - Όταν οι δύο... φίλοι έπαιξαν ξύλο για τον... Θεό (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Μπαρτσελόνα Vs Αθλετίκ Μπιλμπάο - Όταν οι δύο... φίλοι έπαιξαν ξύλο για τον... Θεό (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Καταλανοί και Βάσκοι θα έρθουν για ακόμα μια φορά αντίπαλοι το βράδυ του Σαββάτου στον τελικό του Copa Del Rey με τους πάντες να θεωρούν τις δύο ομάδες σχεδόν... αδέλφια, όμως για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να χυθεί, κυριολεκτικά, πολύ αίμα

Μπαρτσελόνα - Αθλετίκ Μπιλμπάο: Ολόκληρος ο πλανήτης όταν ακούει αυτό το ζευγάρι σε τελικό κυπέλλου Ισπανίας, θυμάται εκείνον στο Μεστάγια στις 13 Μαΐου 2009, όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν στήσει ένα... αντι-ισπανικό πάρτι στις εξέδρες, ενώ οι 50.000 θεατές χειροκροτούσαν και τους δύο με τον τροπαιούχο να περνάει σε δεύτερη... μοίρα. Όμως για να φτάσουμε σε αυτές τις σκηνές έπρεπε να περάσουμε από πολλές... τρικυμίες και πολύ... ξύλο, όπως το 1984.

Βρισκόμαστε στο γήπεδο Σαντιάγκο Μπερναμπέου στις 5 Μαΐου 1984, όπου Καταλανοί και Βάσκοι είναι αντίπαλοι στον τελικό του Copa del Rey. Ο αγώνας μόλις έχει τελειώσει, όμως το... ροκ έχει ξεκινήσει στα αποδυτήρια. Κεντρικός πρωταγωνιστής ο Ντιέγκο Μαραντόνα, όπου αλλάζει διάφορα... γαλλικά με τον προσωπικό του αντίπαλο, ανάμεσα σε αυτά και πολλά ρατσιστικά σχόλια. Η κατάσταση δεν αργεί να ξεφύγει και άμεσα μετατρέπεται σε αρένα. Η κάμερα καταγράφει το... μενού με αγκωνιές, μπουνιές, σπρωξιές και το λιγότερο δέκα κλωτσιές που θα θύμιζαν ταινία του Μπρους Λι. Ξανά στο επίκεντρο είναι ο Αργεντίνος, όμως ο λόγος δεν είναι ο τωρινός τελικός, αλλά η αναμέτρηση μερικούς μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1983. Τότε στον αγώνα του Καμπ Νόου, ο  Αντονι Γκοϊκοετσέα αποφασίζει, σε μια φάση στο κέντρο του γηπέδου, να κάνει ένα δολοφονικό, κυριολεκτικά, τάκλιν στο Ντιεγκίτο για το οποίο θα τιμωρηθεί με... κίτρινη κάρτα, ενώ ο Αργεντίνος θα περάσει τρεις μήνες εκτός γηπέδων.

Η κατάσταση θα αλλάξει με την Ομοσπονδία τελικά να τον τιμωρεί με 18 αγωνιστικές που μετά την έφεση έγιναν εφτά, ενώ για αντιληφθούμε το μίσος των οπαδών της Αθλετίκ, όποτε ο "Χασάπης του Μπιλμπάο" ακουμπούσε την μπάλα τον... αποθέωναν. Η φήμη πάντως ότι ο ίδιος ο Γκοϊκοετσέα έχει τα παπούτσια που τραυμάτισε τον Μαραντόνα σε γυάλινη προθήκη δεν επιβεβαιώνονται. Το παιχνίδι φυσικά και πέρασε σε δεύτερη...μοίρα. Ο Εντικά στο 14' θα δώσει προβάδισμα στην Αθλετίκ, ενώ ενδεικτικό του τι γινόταν στο παιχνίδι αξίζει να πούμε ότι είχε 7 κίτρινες κάρτες και τα πόδια του Αργεντίνου μέσα στα... αίματα. Η έκρηξη ήρθε με το σφύριγμα της λήξης, σε μια άκρως σουρεαλιστική στιγμή, όταν Βάσκοι και Καταλανοί δέρνονταν στην Μαδρίτη μπροστά στα μάτια του Βασιλιά, Χουάν Κάρλος. Από αυτούς που πήραν μέρος στον καυγά δεν τιμωρήθηκε σχεδόν κανείς εκείνη τη στιγμή. Μερικές μέρες μετά και αφού η Ομοσπονδία θα αναλύσει το βίντεο θα ρίξει... καμπάνα αποκλεισμού τριών μηνών σε έξι παίκτες (ανάμεσα και ο Μαραντόνα),  που τελικά δεν ίσχυσαν ποτέ. 

Το πιο απίστευτο ήταν ότι η εικόνα του Ντιέγκο να παίζει ξύλο ήταν και οι τελευταίες στιγμές του με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, μιας και μετά από τρεις μήνες από τον αγώνα με την Αθλετίκ Μπιλμπάο μετακόμισε στην Ιταλία και τη Νάπολι.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags