Facebook Pixel Champions League: Τρέλανε την Ευρώπη η Τσέλσι - Στην κορυφή η ομαδάρα του Τούχελ, στο... καναβάτσο ο Γκουαρδιόλα! (Vid)
Ποδόσφαιρο
| 2021-05-29 23:58:00

Τρέλανε την Ευρώπη η Τσέλσι- Στην κορυφή η ομαδάρα του Τούχελ, στο... καναβάτσο ο Γκουαρδιόλα! (Vid)

του Δημήτρη Δημητρόπουλου
Τρέλανε την Ευρώπη η Τσέλσι- Στην κορυφή η ομαδάρα του Τούχελ, στο... καναβάτσο ο Γκουαρδιόλα! (Vid)

Οι Λονδρέζοι έκαναν την έκπληξη, μπλοκάροντας κάθε ατού της Μάντσεστερ Σίτι και σήκωσαν το Champions League με νίκη 1-0 στον τελικό του Πόρτο χάρη σε γκολ του Κάι Χάβερτζ!

Champions League: Στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Τσέλσι!

Εννέα χρόνια μετά τον πρώτο τους τίτλο στο Μόναχο, οι Λονδρέζοι θριάμβευσαν και στο Πόρτο, επικρατώντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Χάβερτζ στο 42' και αφήνοντας για ακόμα μια χρονια στα... κρύα του λουτρού τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα!

Πρόκεται για την επόλυτη δικαίωση του Τόμας Τούχελ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φρανκ Λάμπαρντ μεσούσης της σεζόν και μετέτρεψε μια ομάδα που βρισκόταν υπό κατάρρευση σε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Μάλιστα, η επικράτηση της Τσέλσι φέρει απόλυτα τη "σφραγίδα" του Γερμανού τεχνικού, ο οποίος μπλόκαρε κάθε επιθετικό πλάνο της Σίτι, που στο πιο μεγάλο ματς της σεζόν απογοήτευσε, πραγματοποιώντας φτωχή επιθετικά εμφάνιση και δημιουργώντας ελάχιστες ευκαιρίες. Αφανής ήρωας του τελικού ήταν το... μηχανάκι που ονομάζεται Ενγκολό Καντέ, αφού ο αμυντικός χαφ της Τσέλσι.... κατάπιε τους αντιπάλους του με ασταμάτητο τρέξιμο.

Έτσι παρατάχθηκαν

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα παρέταξε τη Μάντσεστερ Σίτι  με σύστημα 4-3-1-2. Ο Έντερσον κάθισε κάτω από τα δοκάρια, με δίδυμο στόπερ τους Στόουνς και Ντίας, δεξί μπακ τον Γουόκερ και αριστερό τον Ζιντσένκο. Γκουντογάν, Φόντεν και Μπερνάρντο Σίλβα αποτέλεσαν την τριάδα στον άξονα και μπροστά τους κινήθηκε ο Ντε Μπρόινε, σε ρόλο "ψευτοεννιαριού". Αντίστοιχα, οι Στέρλινγκ και Μαχρέζ  είτε κινούνταν ως εξτρέμ είτε μεταφέρονταν στο κέντρο της επίθεσης, ανάλογα με τον εκάστοτε σχηματισμό.

Η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ αγωνίστηκε με σχηματισμό 3-4-2-1. Τερματοφύλακας ήταν ο Μεντί, με τριάδα στην άμυνα τους Τιάγκο Σίλβα, Ρίντιγκερ και Αθπιλικουέτα, δεξί μπακ-χαφ τον Τζέιμς και αριστερό τον Τσίλγουελ. Ζορζίνιο και Καντέ συνέθεσαν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, ενώ οι Χάβερτζ και Μάουντ πλαισίωσαν τον Βέρνερ στην επίθεση.

Το ματς

Οι δύο ομάδες μπήκαν στον τελικό με επιθετική διάθεση, με το παιχνίδι να έχει ρυθμό από νωρίς. Όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς, η Μάντσεστερ Σίτι πήρε την κατοχή της μπάλας, με την Τσέλσι όχι μόνο να μην κλείνεται αλλά να εκμεταλλεύεται το παραμικρό λάθος της Σίτι για να χτυπήσει στην κόντρα. Ο Τζέιμς δεν άφησε τη Σίτι να σκοράρει στο 8', προλαβαίνοντας τελευταία στιγμή τον Στέρλινγκ πριν πλασάρει. Εν συνεχεία η Τσέλσι απείλησε δύο φορές, όμως ο Βέρνερ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Έντερσον σε δύο περιπτώσεις (10', 14'). Ακόμα μια καίρια παρέμβαση, αυτή τη φορά από τον Ρίντιγκερ σε σουτ του Φόντεν, γλίτωσε την Τσέλσι στο 27'.

Από το 30' και έπειτα ο ρυθμός έπεσε αισθητά, με τη διαφορά ότι οι παίκτες της Τσέλσι πήραν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους και δικαιώθηκαν για την υπεροχή τους στο 42ο λεπτό. Η άμυνα της Σίτι συνελήφθη... κοιμώμενη και έδωσε την ευκαιρία στον Χάβερτζ να επωφεληθεί. Ο Γερμανός έκανε κίνηση στην πλάτη της άμυνας και ο Μάουντ τον βρήκε με ωραία κάθετη μπαλιά. Ο Χάβερτζ "τσίμπησε" την μπάλα και απέφυγε τον Έντερσον, προτού στείλει την μπάλα στα δίχτυα προ κενής εστίας για το 1-0 της Τσέλσι!

Η Σίτι μπήκε πιο δυναμικά στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά πάνω που έβρισκε ρυθμό είχε την ατυχία να χάσει τον Ντε Μπρόινε. Ο Βέλγος χτύπησε στο κεφάλι και έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 60'. Η απώλεια του καλύτερου δημιουργού της αποσυντόνισε την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, η οποία αδυνατούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ, ειδικά όσο περνούσε ο χρόνος και άρχισε να την κυριεύει το άγχος.

Η μοναδική στιγμή που η Σίτι θύμισε κάτι από την ομάδα που θαυμάσαμε ολόκληρη τη σεζόν ήταν στο 68' , όταν οι παίκτες της άλλαξαν υπέροχα την μπάλα. Ο Μαχρέζ γύρισε προς τη μικρή περιοχή όπου περίμενε για να σκόραρει ο Ζεσούς, αλλά ο Αθπιλικουέτα έκανε μια καταπληκτική επέμβαση με τάκλιν. Στο 73' η Τσέλσι έφυγε στην κόντρα, με τον Χάβερτζ να βγάζει φοβερή κάθετη στον Πούλισικ και τον Αμερικανό να αστοχεί σε ανεπανάληπτο τετ α τετ, χάνοντας την ευκαιρία να "καθαρίσει" το ματς!

Στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Τσέλσι γλίτωσε το... έμφραγμα και η Σίτι τα έβαλε με την τύχη της. Ο Μαχρέζ έπιασε φοβερό σουτ στην κίνηση με το δεξί. Η μπάλα πέρασε ελάχιστα εκατοστά πάνω από το δοκάρι του Μεντί και η Τσέλσι "σφράγισε" την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags