Facebook Pixel Sportdog.gr | Πόλεμος πριν το Euro 2020! "Ντου" στο Αζερμπαϊτζάν! Ξεπλένει ακαθαρσίες – Προκαλεί ένταση
| 2021-06-02 22:54:00

Πόλεμος πριν το Euro 2020! "Ντου" στο Αζερμπαϊτζάν! Ξεπλένει ακαθαρσίες – Προκαλεί ένταση

Sportdog Team
Πόλεμος πριν το Euro 2020! "Ντου" στο Αζερμπαϊτζάν! Ξεπλένει ακαθαρσίες – Προκαλεί ένταση

Πυρά δέχεται ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Αρμενίους.

Αρμενία: Στις αρχές του Απριλίου του 2021, με απόφαση της UEFA, ορίστηκε η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, να φιλοξενήσει τρία παιχνίδια ομίλων και έναν προημιτελικό του Euro 2020. Μάλιστα με απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, θα επιτραπεί στους φιλάθλους να παρακολουθήσουν τους αγώνες που θα διεξαχθούν για την τελική φάση της διοργάνωσης, δίνοντας το «πράσινο φως» για να «ανοίξει» το 50% της χωρητικότητας (68.000 η συνολική) του Ολυμπιακού Σταδίου της πόλης.

Λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, δέχεται σφοδρότατη κριτική σε άρθρο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.! Συγκεκριμένα υποστηρίζεται, ότι ο Αζέρος πρόεδρος προσπαθεί μέσω του Euro 2020 να ξεπλύνει τις ακαθαρσίες του καθεστώτος από τη διαδεδομένη διαφθορά και τις αχαλίνωτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακτιβιστές από το Αζερμπαϊτζάν και το εξωτερικό κατηγορούν τον πρόεδρο της πρώην σοβιετικής χώρας, ότι προσπαθεί να συγκαλύψει σκάνδαλα διαφθοράς μέσω αθλητικών γεγονότων όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

"Το Αζερμπαϊτζάν έχει προϊστορία χρησιμοποίησης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων για να ξεπλύνει το ποινικό μητρώο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε στο AFP ο Γκιόργκι Γκόγια, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης στην Κεντρική Ασία. Το Euro 2020 είναι κάτι περισσότερο από μία επιχείρηση ματαιοδοξίας, ένα πέπλο μίας αυταρχικής κυβέρνησης για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας». Υπενθυμίζεται, ότι το 2019, Άρσεναλ και Τσέλσι διασταύρωσαν τα ξίγη τους στο Μπακού, στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο επικεφαλής του τμήματος αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν Φαρίντ Μανσούροφ δήλωσε ότι «η φιλοξενία μεγάλων αθλητικών αγώνων αποσκοπεί στην προώθηση της εικόνας του Αζερμπαϊτζάν ως αθλητικής χώρας». Ωστόσο, ο δημοσιογράφος Μεχμάν Αλίγεφ, ο οποίος ηγείται του μοναδικού ανεξάρτητου πρακτορείου ειδήσεων της χώρας (Turan), δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφάνεια σχετικά με τις δαπάνες της κυβέρνησης για αθλητικές υποδομές και για τη φιλοξενία αθλητικών εκδηλώσεων».

Η Χαντίζα Ισμαΐλοβα, δημοσιογράφος που εξέτησε πολυετή ποινή, εξαιτίας ρεπορτάζ της σχετικά με τη διαφθορά στην οικογένεια Αλίγεφ, δήλωσε ότι το Euro 2020 «αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο προώθησης της πολιτικής καριέρας» του Αζέρου προέδρου.

"Ο Αλίγεφ είναι φανατικός οπαδός, ενθουσιάζεται με τη διοργάνωση κορυφαίων αθλητικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του ότι η νοοτροπία του συμβάλλει στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας είναι εντελώς λανθασμένη», είπε η Ισμαΐλοβα και κατέληξε:

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ούτε έναν αναγνωρισμένο αθλητή παγκοσμίως».

Σε αντίθεση η Αρμενία έχει να υπερηφανεύεται για τους αθλητικούς της άθλους και τις αθλητικές της προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα ο Χένρικ Μχιταριάν. Μάλιστα την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, η Ρόμα ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του 32χρονου Αρμενίου ποδοσφαιριστή για έναν ακόμη χρόνο, καθώς ο Μουρίνιο εισηγήθηκε την παραμονή του στους Ρωμαίους, παρά τις ψυχρές σχέσεις τους από τη συνύπαρξή τους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Ο Αλίγεφ προκαλεί ένταση»

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, κατηγορείται για αρμενοφοβία, λόγω πρόσφατων δηλώσεών του. Όπως ανέφερε σε τοποθέτησή του ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αρμενία, Αρμάν Τατογιάν, τα Ηνωμένα Έθνη, τα μέλη της ομάδας του Μινσκ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλοι διεθνείς θεσμοί γνωρίζουν για αυτές τις δηλώσεις.

Τί είπε ο Αλίγεφ; Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν σε δηλώσεις του στις 20 και στις 28 Μαΐου 2021 εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Αρμενίας. «Αν υπάρχει έστω και η παραμικρή απειλή στην ασφάλεια του Αζερμπαϊτζάν, ο εχθρός θα καταστραφεί άμεσα και επί τόπου», είπε ο Αλίγεφ, ο οποίος όπως μεταδίδουν άλλα Μέσα, έριξε και ατάκα βόμβα. «Ο αρμενικός λαός δεν μπορεί να χτίσει τη δική του πολιτεία. Μπορούν μόνο να ζήσουν ως μέρος μεγαλύτερων κρατών», ανέφερε μία δήλωση που δείχνει τη διάθεση του Αζερμπαϊτζάν να διαλύσει την Αρμενία ως χώρα…

«Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν μιλάει τη γλώσσα της βίας και των απειλών, χρησιμοποιεί τέτοια ρητορική και λέξεις, οι οποίες προσβάλλουν την αξιοπρέπεια, όλου του αρμενικού λαού και του πληθυσμού της Αρμενίας και του Αρτσάχ και προκαλούν ένταση στην αρμενική κοινωνία», υποστήριξε ο Τατογιάν.

«Αυτές οι τοποθετήσεις βασίζονται στο εθνικισμό», κατέληξε.

Εισβολή Αζερικών στρατευμάτων στην Αρμενία

Οι οπαδοί πρέπει να γνωρίζουν, ότι το πρωί της 12ης Μαΐου, ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Αρμενίας. Στην επαρχία Σιουνίκ Αζέροι στρατιώτες εισήλθαν σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων και περικύκλωσαν τη λίμνη Σεβ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αποτελεί κυρίως τμήμα της Αρμενίας.

Στις 13 Μαΐου συνεχίστηκε η εισβολή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, προχωρώντας μέχρι το Βαρντένι της επαρχίας Κεργακουνίκ και στο Σισιάν (επαρχία Σιουίκ). Αρμενικές πηγές κάνουν λόγο για παρουσία 1000 Αζέρων στρατιωτών εντός αρμενικών συνόρων. Στις 25 Μαΐου σκοτώθηκε Αρμένιος στρατιώτης από αζέρικα πυρά, ενώ στις 27 Μαΐου έξι Αρμένιοι στρατιώτες συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν από τις αζέρικες δυνάμεις.

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags