Τελικά ο Λούκας Τέιλορ, που αποκτήθηκε από την Ντνίπρο, δεν είναι ο μοναδικός παίκτης για τον ΠΑΟΚ στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, που ήρθε από ομάδα της Ουκρανίας, αφού ο Δικέφαλος φέρνει και τον Σίντκλεϊ της Ντιναμό Κιέβου...
Ποιοι άλλοι παίκτες αφίχθηκαν στην Τούμπα κατευθείαν από τη συγκεκριμένη χώρα;
Το καλοκαίρι του 2013 αποκτήθηκε από την Καρπάτι ο Λούκας, αν και στο Δικέφαλο δούλευαν την περίπτωση του ικανότατου μεσοεπιθετικού πριν την έλευση του νυν προέδρου της ΠΑΕ. Ο Ισπανός είχε γοητεύσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ με τις εμφανίσεις στα μεταξύ τους παιχνίδια με την Καρπάτι τον Αύγουστο του 2011 για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Φορώντας τα ασπρόμαυρα, ο Λούκας είχε γεμάτη σεζόν (50 συμμετοχές, 11 γκολ), αλλά γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν, αφού διακαής επιθυμία του ήταν να παίξει στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Tο βέβαιο είναι ότι από τη σύντομη, έστω, θητεία του Λούκας στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ αποκόμισε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Δεν ήταν μόνο το 1,5 εκ. ευρώ, που πήρε από την ισπανική ομάδα, ήταν και τα έξι εκ. ευρώ, που εξασφάλισε ως ποσοστό μεταπώλησης από τη μεταγραφή στην Αρσεναλ. Ο Λούκας, που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κλείσει τα 33 του χρόνια, έχει μείνει πλέον ελεύθερος από την Αλαβές, στην οποία έπαιξε για δύο χρόνια.
Πριν από πέντε χρόνια έφθασαν «πακέτο» στη Θεσσαλονίκη οι Λέο Μάτος και Γεβγέν Σάχοφ, προερχόμενοι από την Ντνίπρο. Οι δύο τους είχαν αποτελέσει τις πρώτες κινήσεις ενίσχυσης του ρόστερ και η απόκτησή τους είχε ανακοινωθεί ήδη από τις 6 Ιουνίου 2016. Για τον Μάτος, που μόλις τον περασμένο Οκτώβριο αποχώρησε με προορισμό τη Βάσκο Ντα Γκάμα, τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Με 168 συμμετοχές, 26 γκολ και δεκαέξι ασίστ, ο Βραζιλιάνος μπακ ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην πορεία κατάκτησης τίτλων. Αλλά και του Σάχοφ αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα χρήσιμη κίνηση, που «έβγαλε τα λεφτά» της.
Ο Μάρσιο Αζεβέδο είχε έρθει στον ΠΑΟΚ ως δανεικός από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ τον Ιανουάριο του 2018 και έπαιξε σε λίγα παιχνίδια, κυρίως στο κύπελλο. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, επέστρεψε στην πατρίδα του για να παίξει στην Ατλέτικο Παραναένσε. Ο Βραζιλιάνος μπακ έχει «πατήσει» τα 35 του χρόνια, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να παραμένει ενεργός, έχοντας κάνει και μια ανανέωση συμβολαίου με την Ατλέτικο (ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο).
Οσο για τον Γεβγέν Χατσερίντι, μετά από δεκαετή παρουσία στην Ντιναμό Κιέβου, είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο ήδη από τις 31 Μαΐου 2018, το οποίο έλυσε ένα χρόνο μετά. Φεύγοντας από την Τούμπα, έπαιξε για ένα χρόνο στη Λευκορωσία με την Ντιναμό Μπρεστ και, πλέον, στα 34 του χρόνια δηλώνει άνεργος.
«Συνδεδεμένοι» με τη Σαχτάρ
Πριν ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς ενταχθεί στο ρόστερ του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2013, ναι μεν έπαιζε στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, ωστόσο νωρίτερα είχε συνδέσει το όνομα του με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, με την οποία αγωνίστηκε περισσότερες φορές από κάθε άλλη ομάδα στην καριέρα του. Στο Δικέφαλο ήρθε σε προχωρημένη-ποδοσφαιρικά-ηλικία (34 χρονών), αλλά τη σεζόν 2013-14 έπαιξε σε 38 ματς, σκοράροντας δεκαπέντε φορές.
Στην ομάδα του Ντόνετσκ έγραψε ιστορία κι ο Ράζβαν Ρατς, ο οποίος πριν υπογράψει στο Δικέφαλο, αγωνίστηκε σε Ράγιο Βαγιεκάνο και Γουέστ Χαμ. Ο Ρουμάνος μπακ είχε 39 συμμετοχές και τρία γκολ τη σεζόν 2014-15, ήρθε σε ρήξη όμως το επόμενο καλοκαίρι με τον Τούντορ και αποχώρησε από την Τούμπα.
Πηγή : FORZA