Facebook Pixel ΠΑΟΚ: Οι εφτά εναλλακτικές της Τούμπας!
Ποδόσφαιρο
| 2021-10-10 21:57:00

Οι εφτά εναλλακτικές της Τούμπας: Το σενάριο... επιστημονικής φαντασίας και ο μονόδρομος (ΦΩΤΟ)

του Λάζαρου Γεωργίδη
Οι εφτά εναλλακτικές της Τούμπας: Το σενάριο... επιστημονικής φαντασίας και ο μονόδρομος (ΦΩΤΟ)

Πού θα παίξει τελικά ο ΠΑΟΚ και το ενδεχόμενο να φύγει από την πόλη. Το Sportdog βάζει κάτω τις λύσεις που υπάρχουν, αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των γηπέδων και όλα τα πιθανά και... απίθανα σενάρια γύρω από το θέμα.

ΠΑΟΚ: Το γηπεδικό είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό την καθημερινότητα της ομάδας.

Ίσως είναι το σημαντικότερο θέμα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αν αναλύσουμε κάποια δεδομένα. Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Ιβάν Σαββίδης σύστησε τον κ. Δημήτρη Μουτσάκη, Γενικό Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του ομίλου Dimera, ως τον υπεύθυνο για τον φάκελο της Νέας Τούμπας και συντονιστή της ομάδας εργασίας. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά το ζήτημα βρίσκεται στην επιφάνεια και διατηρείται πολύ ψηλά στην ειδησεογραφία της ομάδας.

Βλέπετε τα προβλήματα που προκύπτουν για τον σύλλογο, αρχής γενομένης από την έδρα που θα στεγάσει προσωρινά το σύλλογο, όταν κλείσει η Τούμπα, φαντάζουν πολλά.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ βλέπουν εγκλωβισμό και σκόπιμη καθυστέρηση πίσω από τη στάση που τηρεί η διοίκηση του Καυτανζογλείου, ρίχνοντας ευθύνη και στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Υποστηρίζουν, ότι η σύμβαση για τη χρήση του σταδίου από την ομάδα του ΠΑΟΚ Β στάλθηκε μόλις πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της Super league 2.

Με εντολή του Ιβάν Σαββίδη μάλιστα ο ΠΑΟΚ Β αλλάζει έδρα, μετακινείται στο γήπεδο του Μακεδονικού και πλέον εξετάζονται όλα τα δεδομένα για τη μετεγκατάσταση της πρώτης ομάδας. Με σύνθημα «όλα στο φως», οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θα πρέπει πλέον να ενημερώνουν διαρκώς τον κόσμο της ομάδας, για όσα συμβαίνουν και αφορούν το νέο γήπεδο, μέσω νέας στήλης που λειτουργεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ και αφορά τη “Νέα Τούμπα”.

Ποιές εναλλακτικές έχει όμως η πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ για να χρησιμοποιήσει ως έδρα, όταν και εφόσον κλείσει η Τούμπα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης νέου γηπέδου; Το Sportdog βάζει κάτω τις λύσεις που υπάρχουν, αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των γηπέδων και όλα τα πιθανά και... απίθανα σενάρια γύρω από το θέμα.

Καυταντζόγλειο Στάδιο

Χωρητικότητα: 27.700 θεατές

Θετικά: Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά στην παραδοσιακή έδρα του «Δικεφάλου» του Βορρά, την Τούμπα. Οπότε η πρόσβαση θα είναι εύκολη για τους οπαδούς.

Αρνητικά: Το στάδιο υπολειτουργεί και θα χρειαστεί αρκετές επιδιορθώσεις για να αποτελέσει έδρα του ΠΑΟΚ. Πρέπει να υπάρχουν χώροι που θα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της ομάδας, σε Ευρώπη και Ελλάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις (25/10/2019) του πρώην προέδρου του σταδίου το κόστος χρήσης του σταδίου ίσως ξεπεράσει τα 2 εκατ.Ευρώ τον χρόνο.

Το τελευταίο παιχνίδι που έγινε στο στάδιο ήταν στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 όταν η ομάδα νέων (Κ19) του ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τη Ζίλινα για τη Youth League. Σε αυτήν την αναμέτρηση αποκαλύφθηκαν και τηλεοπτικά τα προβλήματα που έχει το στάδιο.

 

Το προηγούμενο ματς είχε γίνει πριν δύο χρόνια ανάμεσα σε Ηρακλή και Βόλο.

Συμπέρασμα: Πρέπει να τα βρει ο ΠΑΟΚ με την τωρινή διοίκηση του σταδίου και την Πολιτεία για υπάρξει συμφωνία και να χρησιμοποιηθεί ως έδρα.

Γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης»

Χωρητικότητα: 22.800 θεατές

Θετικά: Το γήπεδο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Χτίστηκε στην περιοχή Χαριλάου, επί της οδού Παπαναστασίου, η οποία βρίσκεται ανατολικά της πόλης, δίπλα στην παραδοσιακή έδρα του ΠΑΟΚ, την Τούμπα. Οπότε η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

Αρνητικά: Είναι η έδρα του Άρη γεγονός που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και στις δύο πλευρές.

Συμπέρασμα: Η λύση είναι ανέφικτη και μία ρεαλιστική. Θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μόνο σε έναν ιδεατό κόσμο θα μπορέσει ο συμπολίτης στη Θεσσαλονίκη να βοηθήσει άλλο συμπολιτή.

Case study: Στην Αθήνα πάντως όποτε χρειάστηκε οι ομάδες αυτοεξυπηρετήθηκαν. Η ΑΕΚ το 1998 είχε εξυπηρετήσει τον Παναθηναϊκό που είχε χρησιμοποιήσει τη Φιλαδέλφεια σε αγώνα των ομίλων του Champions League κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου, καθώς στο ΟΑΚΑ ήταν προγραμματισμένη η συναυλία των Rolling Stones. Η Ένωση μέχρι τη μετακόμισή της στο ΟΑΚΑ το 2004, είχε χρησιμοποιήσει σε ευρωπαϊκά παιχνίδια τη Λεωφόρο, μετά την κατεδάφιση του ιστορικού «Νίκος Γκούμας» το 2003. Ο Ολυμπιακός είχε παραχωρήσει το στάδιο Καραϊσκάκης στην ΑΕΚ το 2010 για το ματς των προκριματικών του Europa League με, λόγω ακαταλληλότητας του ΟΑΚΑ. Αρχικά είχε προτιμηθεί η Νέα Σμύρνη, αλλά οπαδοί του Πανιωνίου αντέδρασαν και προκάλεσαν ζημιές στο χλοοτάπητα και στις εγκαταστάσεις, προκειμένου να μην παίξει εκεί η Ένωση. Η ομάδα του Πειραιά παραχώρησε το γήπεδό της στον Δικέφαλο, με τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη να δηλώνει «προέχει το εθνικό συμφέρον». Το παιχνίδι έγινε χωρίς παρουσία οπαδών της ελληνικής ομάδας, για λόγους ασφαλείας.

 

 

Γήπεδο Μακεδονικού

Χωρητικότητα: 7.500 θεατές

Θετικά: Βρίσκεται στη στη Νέα Ευκαρπία, μία περιοχή του Δήμου Πολίχνης, στη βορειο-δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη, μιας και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την Περιφερειακή Οδό. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από τον Ηρακλή, όταν έκλεισε το Καυταντζόγλειο στο πλαίσιο εργασιών για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και του Κυπέλλου μπορεί να γίνει καυτή έδρα.

Αρνητικά: Το γήπεδο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, ούτε όσον αφορά τη χωρητικότητα, αλλά ούτε σχετικά με τις εγκαταστάσεις.

Στάδιο Καλαμαριάς

Χωρητικότητα: 6.500 θεατές

Θετικά: Η Καλαμαριά βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης, οπότε η πρόσβαση είναι εύκολη για τους οπαδούς.

Αρνητικά: Τα ιστορικά «Τσαμούρια», όπως αποκαλούν οι οπαδοί του Απόλλωνα Πόντου το γήπεδο της Καλαματιάς είναι μικρής χωρητικότητας. Το γήπεδο δεν πληροί, όχι μόνο τις προϋποθέσεις της UEFA για τη χρησιμοποίησή του σε ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά δεν μπορεί να παιχτεί ούτε αγώνας της Super League.

Συμπέρασμα: Η λύση απορρίπτεται.  

 

AEL FC ARENA

Χωρητικότητας: 16.118 θεατές

Θετικά: Είναι το πιο σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα από τη στιγμή που κτίστηκε το 2010. Είναι διεθνών προδιαγραφών UEFA (3 Αστέρων) με 38 σουίτες 12 ατόμων.

Αρνητικά: Το γήπεδο βρίσκεται στη Λάρισα, η οποία απέχει 156 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς η πρόσβαση είναι δύσκολη για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που είναι και ο βασικότερος λόγος να μη χρησιμοποιηθεί από τους Θεσσαλονικείς, όπως και το γεγονός, ότι είναι κάτω από 20.000 θέσεις. Επίσης η ομάδα της ΑΕΛ (ούτε ο Απόλλων Λάρισας πλέον) δεν παίζει στο συγκεκριμένο γήπεδο, λόγω διαμάχης της διοίκησης της ομάδας με αυτήν του σταδίου. Οπότε υπάρχει παραγκωνισμός και δεδομένα χρειάζονται εργασίες στον χλοοτάπητα.

Συμπέρασμα: Η λύση απορρίπτεται.

 

Πανθεσσαλικό Στάδιο

Χωρητικότητα: 22.700

Θετικά: Το στάδιο με λίγο ρετουσάρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διεθνείς αγώνες.

Αρνητικά: Βρίσκεται στον Βόλο, 206 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Άντε στους αγώνες της Super League, το Σαββατοκύριακο, ο ΠΑΟΚτσής μπορεί να κάνει μία εκδρομή για να δει την ομάδα του. Τις καθημερινές όμως, στους ευρωπαϊκούς αγώνες, οι οπαδοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Συμπέρασμα: Η λύση απορρίπτεται.

Xanthi Fc Arena

Χωρητικότητα: 7.361 θεατές

Θετικά: Είναι σύγχρονο γήπεδο αφού χτίστηκε το 2004.

Αρνητικά: Βρίσκεται στην πόλη της Ξάνθης, 212 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Οπότε η πρόσβαση για τους οπαδούς παρουσιάζει προβήματα. Επίσης είναι μικρής χωρητικότητας.

Συμπέρασμα: Η λύση απορρίπτεται.

Το Καυταντζόγλειο φαντάζει λύση μονόδρομος για τον ΠΑΟΚ! Δεν υπάρχουν σοβαρότερες εναλλακτικές για τον ΠΑΟΚ πέραν του συγκεκριμένου γηπέδου. Γιατί; Επειδή έχει τα χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στα θέλω της ομάδας.

Είναι στη Θεσσαλονίκη, άρα δεν θα χρειαστεί να μετακομίσει σε άλλη πόλη, όσο διαρκέσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας Τούμπας. Επίσης το στάδιο έχει χωρητικότητα πάνω από 20.000 θέσεις. Οπότε μπορεί να εξυπηρετήσει τη δυναμική που έχει ο σύλλογος και τις ανάγκες των οπαδών του.

Οι συζητήσεις για το ζήτημα των έργων που χρειάζονται για να χρησιμοποιηθεί το στάδιο ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια, με την προηγούμενη διοίκηση. Από τότε το θέμα δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν πηγές από τη Θεσσαλονίκη, «να δίνονται πατήματα στον κόσμο, ότι δεν υπάρχουν καλές διαθέσεις», από πλευράς της τωρινής διοίκησης του σταδίου και της Πολιτείας.

Ο ΠΑΟΚ όπως δείχνουν τα δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από τη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσει μικρό γήπεδο, όπως αυτό του Μακεδονικού ή της Καλαμαριάς. Και το όλο θέμα εντοπίζεται στο πως θα βρεθεί φόρμουλα για το Καυταντζόγλειο.

Συνεπώς το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο δίαυλος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ με την κυβέρνηση, να γεφυρωθεί η απόσταση που υπάρχει, να αρθούν τα εμπόδια, να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις και να προχωρήσει το ζήτημα.

Εξάλλου όλα γίνονται για να φτιάξει μία ακόμα μεγάλη ομάδα το γήπεδό της. Τα νέα υπερσύγχρονα γήπεδα άλλωστε, όπως το Καραϊσκάκη του Ολυμπιακού και η «Αγιά Σοφιά» της ΑΕΚ, είναι αυτά που μπορούν να αναβαθμίσουν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags