Facebook Pixel Μάρκο Λιβάγια: Η... επιστροφή Λιβάγια - "Αρχηγός και MVP, ούτε κάρτες δεν παίρνει - Στόχος του να..." (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2021-11-20 15:25:00

Η... επιστροφή Λιβάγια - "Αρχηγός και MVP, ούτε κάρτες δεν παίρνει - Στόχος του να..." (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Η... επιστροφή Λιβάγια - "Αρχηγός και MVP, ούτε κάρτες δεν παίρνει - Στόχος του να..." (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εντυπωσιακή σεζόν στην Κροατία και οι λόγοι της μεγάλης αλλαγής. Ο ρεπόρτερ της Χάιντουκ Σπλιτ, Τόμισλαβ Γκάμπελιτς, μιλάει στο Sportdog για τον Κροάτη πρώην επιθετικό της ΑΕΚ, αναλύει πόσο έχει βελτιωθεί και σχολιάζει τα σενάρια για το μέλλον του.

Ο Μάρκο Λιβάγια ήρθε στην ΑΕΚ ως δανεικός από τη Λας Πάλμας τη σεζόν 2017-2018! Την πρώτη χρονιά του στην Ένωση ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Γι'αυτό η ομάδα του Δικέφαλου αετού ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς, πλήρωσε 1,8 εκατ.Ευρώ και απέκτησε τον Κροάτη από την ισπανική ομάδα.

Με την κιτρινόμαυρη φανέλα έπαιξε 147 παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, σκόραρε 42 γκολ και μοίρασε 28 ασίστ.

Παρά τις αξιοσημείωτες επιδόσεις του η εικόνα του επισκιάστηκε από πειθαρχικά προβλήματα.

Τον Ιανουάριο του 2021 αρνήθηκε πρόταση ανανέωσης της ΑΕΚ. Μετά από τέσσερα χρόνια αποχώρησε από την Ελλάδα και επέστρεψε στην Κροατία.

Συμφώνησε με τη Χάιντουκ Σπλιτ, έπαιξε 17 παιχνίδια, σκόραρε 7 γκολ, έφτιαξε 7 και τον Ιούνιο του 2021 υπέγραψε νέο συμβόλαιο, μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Τη φετινή σεζόν ο Λιβάγια μετρά μέχρι στιγμής 16 συμμετοχές, 11 γκολ και 3 ασίστ με τη Χάιντουκ Σπλιτ, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε σεφτέ στα γκολ με την εθνική Κροατίας, ανοίγοντα το σκορ στην αναμέτρηση κόντρα στη Σλοβενία για την 6η αγωνιστική του 8ου προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Πρόσφατα ο πρώην άσος της ΑΕΚ έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη σε μέσο της Κροατίας. Μίλησε για το πέρασμά του από την Ελλάδα και υποστήριξε, πως αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ένωση παρότι ο Μανόλο Χιμένεθ τον ικέτευε να μείνει στην Αθήνα.

Για την πορεία του Μάρκο Λιβάγια στην Κροατία μίλησε στο Sportdog ο ρεπόρτερ της Χάιντουκ Σπλιτ, Τόμισλαβ Γκάμπελιτς.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο του Sportdog:

 

Ο Λιβάγια επέστρεψε στο Σπλιτ και είδε την καριέρα του να βελτιώνεται! Γιατί συνέβη αυτό κατά τη γνώμη σου;

«Δεν είμαι σίγουρος αν έγινε καλύτερος παίκτης κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα ή τώρα εδώ στην Κροατία. Νομίζω, ότι είναι τώρα σπίτι του με την οικογένειά του, τους φίλους του, στην ομάδα του. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που παίζει καλύτερα. Αν είμαι σωστός, είδα κάποια παιχνίδια στην Ελλάδα, έπαιξε επίσης καλά ματς».

Ο Μάρκο δεν ήταν ευτυχισμένος στην Ελλάδα και την ΑΕΚ;

«Όταν αναφερόταν στην παρουσία του στην Ελλάδα και την ΑΕΚ, πάντα έλεγε καλά πράγματα για την ομάδα, για τα παιχνίδια, τους τίτλους. Δεν έχω άποψη, αν ήταν δυσαρεστημένος την εποχή που ήταν στην ΑΕΚ

Ποιές συνθήκες βρήκε στο Σπλιτ;

«Η Χάιντουκ ήθελε καιρό τον Λιβάγια! Τον προηγούμενο χειμώνα βρέθηκε η ευκαιρία για τον Μάρκο να έρθει εδώ. Είναι πολλοί λόγοι που επέλεξε τη Χάιντουκ. Για παράδειγμα ο πρώτος λόγος ήταν, ότι ήθελε να γυρίσει σπίτι, μετά από 10 χρόνια ποδοσφαίρου εκτός Κροατίας. Η γυναίκα του έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους. Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι ήθελε να φέρει τίτλο στο Σπλιτ. Η ομάδα είναι 10 χρόνια χωρίς κάποιο τρόπαιο και 15 μακριά από το πρωτάθλημα. Ο Λιβάγια είναι σαν αρχηγός για τη νέα γενιά. Θέλει να βοηθήσει το κλαμπ να ξαναχτίσει το στάτους της μεγαλύτερης ομάδας στην Κροατία».

Μπορείς να περιγράψεις την εικόνα του στο κροάτικο πρωτάθλημα και την Εθνική ομάδα; Πώς παίζει ποιά είναι η σχέση του με τη Χάιντουκ και τους οπαδούς;

«Είναι ο καλύτερος παίκτης στο πρωτάθλημα ή ένας από τους δύο-τρεις καλύτερους παίκτες στη λίγκα. Είναι κυρίαρχη φιγούρα για τη Χάιντουκ, είναι κυρίαρχη φιγούρα για τα παιχνίδια. Όλα κινούνται γύρω του. Κάθε μπαλιά περνάει από αυτόν. Οπότε υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του Μάρκο και των άλλων παικτών. Είναι είδος παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο γήπεδο για την ομάδα. Όσον αφορά την Εθνική Ομάδα, υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες. Η Κροατία ήταν 2η στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι δύσκολο να βρει θέση. Αλλά είχε παιχνίδια και έπαιξε καλά και σκόραρε κάποια σημαντικά γκολ. Οπότε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ζλάτκο Ντάλιτς, τον περιμένει στα παιχνίδια. Οπότε πιστεύω, ότι ο Λιβάγια, αν μείνει στο Σπλιτ και συνεχίσει να παίζει όπως παίζει μέχρι τώρα, θα υπολογίζεται για την Εθνική Ομάδα για το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Έχετε πληροφορίες για το μέλλον του;

«Αυτή είναι ερώτηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων και παραπάνω, γιατί κανείς δεν γνωρίζει, τις προθέσεις του, αν θέλει να μείνει στο κλαμπ. Όλοι οπαδοί θέλουν να μείνει. Η ομάδα θέλει να τον κρατήσει. Η κατάσταση είναι ανοικτή στην αγορά».

Στην Ελλάδα ο Λιβάγια εκτός από τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα έδειξε τα στοιχεία του εκρηκτικού του χαρακτήρα! Στην πατρίδα του πώς είναι;

«Υπάρχουν κάποιες φήμες στην καριέρα του. Είχε κάποια προβλήματα στο παρελθόν σε κάποιες ομάδες. Ο Μάρκο σήμερα σε σχέση με τον Μάρκο πριν 5 χρόνια είναι εντελώς διαφορετικό άτομο. Την τελευταία σεζόν δεν γίναμε μάρτυρες κάποιου περιστατικού ή προβλήματος. Πιστεύω, ότι τα χρόνια εμπειρίας, τα παιδιά, το δίχτυ ασφαλείας εδώ στο Σπλιτ, το οικιακό περιβάλλον τον άλλαξαν πολύ. Είναι πιο ώριμος. Είναι σπίτι, πλήρης, ικανοποιημένος. Σε αυτούς τους 10 μήνες, πήρε μόνο μία κίτρινη κάρτα, επειδή μίλησε στον διαιτητή. Ο Μάρκο είναι τώρα εντελώς διαφορετικό άτομο».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags