Το ζήτημα αναδείχθηκε από ερώτηση βουλευτή της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα αναλάβουν τουρκικές δυνάμεις την ασφάλεια των γηπέδων του Κατάρ κατά το Μουντιάλ του 2022 και αν ναι, υπό ποιούς όρους;

Το ερώτημα μοιάζει να είναι εκ των προτέρων απαντημένο, εφόσον οι σχετικές διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο ο Ουτκού Τσακιρεζέρ του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καταγγέλλει ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση μένει στο σκοτάδια.

"Πόσοι αστυνομικοί, χωροφύλακες ή στρατιώτες θα σταλούν; Όλα αυτά μένουν μυστικά. Μας λένε ότι το πρωτόκολλο υλοποίησης θα προκύψει αφού η συμφωνία εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Όμως μαθαίνουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρωτόκολλο έχουν ξεκινήσει στην Άγκυρα, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό αν το κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσακιρεζέρ.

Ο συνάδελφος του από το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο "Καλό Κόμμα” Ζεκί Χακάν Σινταλί έχει τις δικές του απορίες.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας μας αναλαμβάνουν το ρίσκο να δεχθούν επίθεση από το ISIS ή κάποια αντίστοιχη ομάδα κατά τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Πώς συμβαδίζει αυτό με τα εθνικά μας συμφέροντα;” ρωτά, ενώ ταυτοχρόνως χαρακτηρίζει απρεπές να αφιερώνονται τουρκικές κρατικές δυνάμεις στην προστασία των σταδίων μιας άλλης χώρας σαν να ήταν προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας security.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι ήδη από τις 31 Οκτωβρίου 2019 έχει υπογραφεί στην Άγκυρα από τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών Μουχαρέμ Ιντζέ και τον ταξίαρχο Ιμπραχίμ Χαλίλ αλ-Μοχαννάντι, επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας του Κατάρ μνημόνιο δέκα άρθρων για την "συνεργασία σε μεγάλες διοργανώσεις”, το οποίο φέρεται να προβλέπει την εμπλοκή τουρκικών ειδικών μονάδων στην διαχείριση κρίσεων, την άμεση επέμβαση, την ανταλλαγή πληροφοριών, την απομάκρυνση βομβών, την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών απειλών κ.ο.κ.

Και το κυριότερο: η συνεργασία σε αυτούς τους τομείς δεν περιορίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 αλλά προβλέπεται να συνεχισθεί και σε άλλες βιοργανώσεις, αφού η συμφωνία συνεργασίας έχει πενταετή ανανεώσιμη διάρκεια.

Ούτως ή άλλως, Άγκυρα και Ντόχα απαρτίζουν ένα "σφιχτό δίδυμο”, με τις επενδύσεις του εμιράτου στην δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία να αποτελούν το αντίτιμο για την στρατιωτική προστασία του οίκου αλ-Θάνι από δυνάμεις της Τουρκίας, αφότου το Κατάρ είχε τεθεί υπό αποκλεισμό και αντιμετώπιζε ακόμη και απειλή εισβολής από την Σαουδική Αραβία και τους λοιπούς γείτονές του. Το γεγονός ότι το "τουρκο-καταριανό δίδυμο” έχει αυτονομηθεί και έχει θέσει υπό την προστασία του τους κατά τόπους κλάδους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αντιμετωπίζεται από τις λοιπές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου ως υπαρξιακή απειλή.

Η συνεργασία Τουρκίας και Κατάρ στα θέματα ασφαλείας έλαβε άλλωστε περαιτέρω ώθηση κατά την συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας του εμιράτου Χαλί μπιν Μοχάμεντ αλ-Ατίγια. Οι δύο πλευρές επβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για κοινά πρότζεκτ εξοπλιστικής τεχνολογίας και κοινή στρατιωτική εκπαίδευση. Ήδη άλλωστε έχουν συνεργασθεί τόσο στο μέτωπο της Λιβύης όσο και στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν. 

ΠΗΓΗ: Capital.gr