Facebook Pixel Μπαρτσελόνα: Όταν η Μπαρτσελόνα συνέχιζε στο UEFA – Ο Τσάβι, η… ΑΕΚ (x2) και η πως… σώθηκε η χρονιά (ΦΩΤΟ/vid)
Ποδόσφαιρο
| 2021-12-09 16:17:00

Όταν η Μπαρτσελόνα συνέχιζε στο UEFA - Ο Τσάβι, η… ΑΕΚ (x2) και το ψαλιδάκι Ριβάλντο (ΦΩΤΟ/vid)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Όταν η Μπαρτσελόνα συνέχιζε στο UEFA - Ο Τσάβι, η… ΑΕΚ (x2) και το ψαλιδάκι Ριβάλντο (ΦΩΤΟ/vid)

Οι Καταλανοί το βράδυ της Τετάρτης (8/12) γύρισαν… 21 χρόνια πίσω μην καταφέρνοντας να προκριθούν στην επόμενη φάση του Champions League, όμως τι είχε συμβεί τη σεζόν 2000-01 όταν οι Μπλαουγρκάνα είχαν… υποβιβαστεί στο τότε Κύπελλο UEFA;

Η Μπαρτσελόνα βίωσε έναν… οδυνηρό αποκλεισμό από την συνέχεια του Champions League, κάτι που ήταν σχεδόν σίγουρο για όσους παρακολουθούν την ομάδα, φτάνοντας πιθανότατα στο σημείο… μηδέν. Μετά από την ομάδα που, αρχικά με τον Φρανκ Ράικαρντ στο τιμόνι και στη συνέχεια με τους Πεπ Γκουαρδιόλα, Τίτο Βιλανόβα και Λουίς Ενρίκε σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της και προκαλούσε τον… τρόμο στους αντιπάλους της, οι Καταλανοί έζησαν τα τελευταία χρόνια ιστορικούς διασυρμούς, όπως αυτό το 8-2 από την Μπάγερν Μονάχου για τα προημιτελικά του Champions League του 2020, αλλά και το φετινό 4-0 από την Μπενφίκα, αποτέλεσμα που κόστισε και την πρόκριση στην επόμενη φάση στην διοργάνωση.

Παράλληλα εκτός από τον αγωνιστικό κατήφορο το "καμάρι της Καταλονίας" βιώνει μέρες που δεν έχει ξαναζήσει στο παρελθόν με απαγόρευση μεταγραφών, μέχρι ενός ποσού, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και τον τρόπο που ο Λιονέλ Μέσι, παίκτης σύμβολο των "χρυσών χρόνων" του συλλόγου, αποχώρησε με προορισμό την Παρί το καλοκαίρι, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, κάτι που έχει… στραπατσάρει την εικόνα ενός οργανισμού που μέχρι πριν λίγα χρόνια οι περισσότεροι το θεωρούσαν πρότυπο. Βέβαια για δούμε την Μπαρτσελόνα να μην συνεχίζει στο Champions League μετά τον Δεκέμβριο πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πριν, συγκεκριμένα 21, σε μια εποχή τελείως διαφορετική και με τον σύλλογο σε μια εντελώς άλλη κατάσταση  από ότι ήταν τα περασμένα χρόνια.

Η Μπαρτσελόνα του 2000 – 01 που θυμίζει περισσότερο… Βιγιαρεάλ, ο συνδετικός κρίκος Τσάβι και η… ΑΕΚ

Το καλοκαίρι του 2000 είχε κοσμοϊστορικές αλλαγές για τους Καταλανούς, μιας και τότε ήταν η στιγμή που το αγαπημένο παιδί του συλλόγου, Λουίς Φίγκο, έφευγε από την Βαρκελώνη με προορισμό την Μαδρίτη και την μισητή Ρεάλ, ενώ ο ερχομός των Μαρκ Όφερμαρς και Εμανουέλ Πετί, από την Άρσεναλ, δεν κατάφεραν να απαλύνουν τον… πόνο.

Το ρόστερ της Μπαρτσελόνα απαρτιζόταν, εκείνη τη σεζόν από τους: Ντιτριέλ, Ράιτζιγκερ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Πεπ Γκουαρδιόλα, Αμπελάρντο Φερνάντες, Ιβάν ντε λα Πένια, Αλφόνσο Πέρες, Φιλίπ Κοκού, Πάτρικ Κλάιφερτ, Ριβάλντο, Μαρκ Όφερμαρας, Σέρχι Μπαρχουάν, Ζεράρ Λόπες, Γάρι Λίτμανεν, Τσάβι, Εμανουέλ Πετίτ, Γκάμπρι Γκαρσία, Ντάνι Γκαρσία, Σιμάο Σαμπρόσα, Λουίς Ενρίκε, Ζέντεν, Κάρλες Πουγιόλ, Φρανσέκ Αρνάου, Σέρχιο Σάνταρια, Νταβίντ Μπερμούντο, Πέπε Ρέινα.

Την περασμένη χρονιά οι Μπλαουγκράνα είχαν τερματίσει δεύτεροι, πίσω από την Ντερπορτίβο Λα Κορούνια που είχε πάρει το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να προκριθούν στους ομίλους του Champions League, όπου θα βρουν απέναντί τους την Μίλαν, την Λίντς, που θα φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού σε μια εντυπωσιακή ομάδα, και την Μπεσίκτας.

Η ομάδα του, μετέπειτα τεχνικού της ΑΕΚ, Λορέντσο Σέρα Φερέρ θα ξεκινήσει την φάση των ομίλων εντυπωσιακά όταν στις 13 Σεπτεμβρίου θα διαλύσει στο Καμπ Νόου την Λιντς με 4-0, με γκολ των  Ριβάλντο, Ντε Μπουρ και δύο του Κλάιφερτ. Η συνέχεια δεν θα είναι ίδια καθώς έξι βράδια μετά οι Καταλανοί θα υποστούν οδυνηρή ήττα με 3-0 από την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την τρίτη αγωνιστική θα χάσουν και από την Μίλαν, στη Βαρκελώνη με 0-2 από την  Μίλαν με τους Κόκο και Μπίρχοφ να σκοράρουν.

Η Μπαρτσελόνα στο τέλος του πρώτου γύρου είχε μόλις 3 βαθμούς, όσους και η Μπεσίκτας, ενώ Μίλαν και Λιντς είχαν από έξι. Στο τέταρτο παιχνίδι τους οι Μπλαουγκράνα με χατ τρικ του Ριβάλντο θα πάρουν ένα δύσκολο 3-3 στην έδρα των Ροσονέρι, ενώ στον… τελικό με τα Παγώνια στο Λιντς θα σώσουν τον βαθμό στο 90+5' και πάλι με τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ να ισοφαρίζει σε 1-1. Πλέον οι Καταλανοί ήταν με την πλάτη στον… τοίχο καθώς ήθελαν νίκη απέναντι στους Τούρκους εντός έδρας, αλλά παράλληλα την ήττα της Λιντς από την Μίλαν, που ήταν αδιάφορη μιας και είχε προκριθεί και μάλιστα σαν πρώτη. Οι παίκτες του Φερέρ θα κάνουν το… φυσιολογικό νικώντας με 5-0 την Μπεσίκτας, με σκόρερ τους Κοκού, Λουίς Ενρίκε δύο φορές, τον Ριβάλντο και τον Γκάμπρι, όμως το 1-1 στον άλλο αγώνα τους έστελνε στο Κύπελλο UEFA.

Η Μπάρτσα είχε σαν στόχο να… σώσει την χρονιά μέσα από αυτή τη διοργάνωση και να φτάσει μέχρι την κατάκτηση, και πήρε εύκολα την πρόκριση από τον τρίτο γύρο απέναντι στην Μπριζ, νικώντας με 0-2 (Ριβάλντο και Κλάιφερτ) εκτός έδρας και φέρνοντας ισοπαλία με 1-1 (Ριβάλντο) στην Βαρκελώνη. Επόμενος αντίπαλος για τους Καταλανούς η ΑΕΚ! Οι Μπλαουγράνα θα κερδίσουν με 0-1 σε ένα ιστορικό αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με το γκολ του Λουίς Ενρίκε, ενώ σε συνδυασμό με το 5-0 του Καμπ Νόου θα περάσουν στα προημιτελικά.

Εκεί αντίπαλος θα είναι η Θέλτα σε ένα ισπανικό… εμφύλιο που θα βάλει… δύσκολα στην Μπαρτσελόνα. Στον πρώτο αγώνα οι Καταλανοί θα κερδίσουν με 2-1, ενώ στον επαναληπτικό θα ηττηθούν με 3-2 από τους Γαλιθιάνους, όμως τα δύο τέρματα του Ριβάλντο θα αποδειχθούν… χρυσά μιας και θα οδηγήσουν στην πρόκριση λόγω των περισσότερων εκτός έδρας γκολ. Στον ημιτελικό δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν πως θα δουν τον… τελικό που περίμεναν, μιας και οι Μπλαουγκράνα θα αντιμετώπιζαν την  Λίβερπουλ του Ζεράρ Ουγιέ.

Οι Κόκκινοι θα καταφέρουν να πάρουν ένα δύσκολο 0-0 στην Βαρκελώνη, ενώ στην ρεβάνς του Άνφιλντ το εύστοχο πέναλτι του ΜακΆλιστερ θα στείλει την ομάδα του σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από το 1985 και το καταραμένο Χέιζελ. Από την άλλη η Μπαρτσελόνα θα συνεχίσει την τραγική χρονιά της, μιας και θα αποκλειστεί στον ημιτελικό του Copa Del Rey από την Θέλτα σε διπλά παιχνίδια (3-1 εκτός και 1-1 εντός), ενώ θα χρειαστεί το αλησμόνητο ψαλιδάκι του Ριβάλντο στο 88', την τελευταία αγωνιστική, απέναντι στην Βαλένθια για να πάρει την πρόκριση στο Champions League της επόμενης σεζόν κατακτώντας την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα.

Αν σκεφτεί κανείς πάντως οι… ομοιότητες που μπορούν να υπάρξουν με την φετινή σεζόν είναι πολλές, μιας και στις δύο ομάδες υπάρχει ο Τσάβι, τότε σαν παίκτης τώρα σαν προπονητής, ενώ είναι πιθανό η Μπαρτσελόνα να βρει στον δρόμο της ελληνική ομάδα, αυτή τη φορά στον ημιτελικό. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει το déjà vu είναι το γεγονός ότι στους τωρινούς Μπλαουγκράνα δεν υπάρχει ένας… Ριβάλντο για να σκοράρει στο τελευταίο λεπτό και να δώσει την πρόκριση στο επόμενο Champions League…

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags