Facebook Pixel Sportdog.gr | Ήρθαν στη μέση της σεζόν και έγραψαν ιστορία στην ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο
| 2022-01-13 07:36:00

Ήρθαν στη μέση της σεζόν και έγραψαν ιστορία στην ΑΕΚ

Sportdog Team
Ήρθαν στη μέση της σεζόν και έγραψαν ιστορία στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει κάνει στο παρελθόν κάποιες πολύ σημαντικές χειμερινές μεταγραφές.

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος είναι σίγουρα μια δύσκολη μεταγραφική περίοδος, ωστόσο καμιά φορά μπορείς να βρεις κελεπούρια ακόμα και σε αυτή. Η ΑΕΚ στο παρελθόν το έκανε μερικές φορές και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Έφαγε βέβαια και αρκετές… φόλες σε χειμερινές μεταγραφικές περιόδου, αλλά πάντα κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε πέντε από τις καλύτερες χειμερινές προσθήκες της ΑΕΚ. Δεν περιλαμβάνεται ο Αραούχο γιατί είχε έρθει με δανεισμό ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις από τους πέντε ήρθαν με ελεύθερη μεταγραφή ενώ μόνο οι Τσάρτας και Σαβέβσκι είχαν αγοραστεί με ποσά πολύ χαμηλά για την αξία τους. Δύο φορές έχει αποκτηθεί Ιανουάριο και ο Αραούχο όμως ήταν με δανεισμό που δεν μετατράπηκε σε αγορά στο τέλος του.

Μάρτον Εστερχάζι με… σκάουτινγκ «Ζήτα»

Μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Αντώνη Γεωργιάδη, πάρθηκε η απόφαση για την ενίσχυση της ομάδας σε μια χρονική καμπή που η ΑΕΚ δεν τα πήγαινε καλά, στην καρδιά των πέτρινων χρόνων των 80s. Λέγεται ότι η προσθήκη του «κόμη» προέκυψε μετά από… σκάουτινγκ του τότε μεγαλομετόχου της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, ο οποίος είχε πάει σε ένα παιχνίδι για να δει άλλον ποδοσφαιριστή και ξεχώρισε τον Μαγυάρο. Παρότι ο Εστερχάζι εκείνη την περίοδο είχε έρθει σε κοντά σε συμφωνία με ομάδα της Μπουντεσλίγκα, τα πάντα χάλασαν στο παρά ένα και άνοιξε ο δρόμος για να έρθει στην ΑΕΚ συνθέτοντας την μπροστά τριπλέτα εκείνης της εκδοχής της «Ένωσης» μαζί με τους Θωμά Μαύρο και Χόκαν Σάντμπεργκ.

Τόνι Σαβέβσκι, προσωπική επιλογή του Μπάγεβιτς

Τον Δεκέμβρη του 1988 ήρθε στην ΑΕΚ ως επιλογή του Ντούσαν Μπάγεβιτς για να ενισχύσει την ομάδα στην προσπάθεια για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, το οποίο τελικά ήρθε από την πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας -την αμέσως προηγούμενη χρονιά- Βαρντάρ Σκοπίων και «γκρέμισε» τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του ’80. Ο Σαβέβσκι ήταν άσημος πριν έρθει στην Ελλάδα αλλά ενδιαφέρον για την απόκτησή του υπήρξε και από αλλού. Λέγεται ότι στο ίδιο timing τον είχαν προσεγγίσει μικρομεσαίες ομάδες της Ιταλίας και μεγάλες ομάδες της Τουρκίας, ωστόσο για τους δικούς του λόγους επέλεξε να έρθει και τελικά να ρίξει… άγκυρα στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Εκτός από τη συμβολή του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του ’89 στο μεγάλο παλμαρέ του προστίθεται πάνω-πάνω το γεγονός ότι αποτέλεσε τον «εγκέφαλο» της μεγάλης «Ένωσης» της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2001 που κρέμασε τα παπούτσια του, όντας μια από τις σπουδαιότερες μονάδες της ομάδας.

Βασίλης Τσιάρτας, μέσα από τα χέρια του Βαρδινογιάννη

Ήρθε από τη Νάουσα τον Δεκέμβρη του 1992 μετά από ένα γερό μεταγραφικό μπρα ντε φερ με τον Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη. Παρότι οι «πράσινοι» το πάλεψαν όσο πήγαινε καθότι ο Βαρδινογιάννης έβλεπε στο πρόσωπό του μια νέα περίπτωση «Πάρη Γεωργακόπουλου», ο πατέρας του ποδοσφαιριστή ήταν εκείνος που ρύθμισε τις εξελίξεις με τη δήλωση «ευχαριστώ αλλά το μέλλον του παιδιού μου είναι με τον Μπάγεβιτς». Για το αν ήταν αποδοτική η μεταγραφή δε χρειάζεται καν ανάλυση αφού δεδομένα ο Βασίλης Τσιάρτας ήταν το μεγαλύτερο 10άρι όχι μόνο στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ντούσκο στην αρχή τον έβαζε σταδιακά και η εξέλιξή του ήταν φανταστική, με αποκορύφωμα τη σεζόν 1995-96 που ήταν και η κορυφαία του με τη φανέλα της «Ένωσης».

Ίλια Ίβιτς επιλογή Ψωμιάδη, εκνευρισμός Σάντος

Αποτέλεσε την αιτία (ή μέρος αυτής, γιατί αποκτήθηκαν και άλλοι παίκτες εκείνο τον Γενάρη) προστριβής ανάμεσα στον Μάκη Ψωμιάδη και τον Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος δεν μπορούσε με τίποτα να καταπιεί ότι ο Ψωμιάδης θα έπαιρνε πάνω του μια απόφαση που αφορούσε το αγωνιστικό κομμάτι και σε συνδυασμό με κάποιες άλλες παραμέτρους, λίγο έλειψε να τα βροντήξει και να φύγει. Αν δεν έφτανε έξω από το σπίτι του η Original εκείνη τη μέρα μέσα στα χιόνια για να τον μεταπείσει, ενδεχομένως εκείνη η σεζόν να είχε καταστραφεί πρόωρα. Βέβαια ο Ίβιτς εκείνη τη σεζόν βοήθησε, ενώ ήταν και ο άνθρωπος που έδωσε στην ΑΕΚ το Κύπελλο σκοράροντας στον Τελικό και φέρνοντας έναν τίτλο στον σύλλογο. Όπως και να έχει οι ενστάσεις του Σάντος δεν είχαν να κάνουν με την ποδοσφαιρική αξία του Σέρβου, αλλά για το γεγονός ότι δεν ανεχόταν να γίνει κάτι που αφορά την ομάδα χωρίς να είναι μέρος του δικού του προγραμματισμού.

Γιάκομπ Γιόχανσον, το… κομπιούτερ!

Τη σεζόν 14-15 με την ΑΕΚ να βρίσκεται στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, οι τότε ιθύνοντες του αγωνιστικού σχεδιασμού βρίσκονταν, όπως και τώρα, στην αναζήτηση ενός κεντρικού χαφ. Από το τραπέζι πέρασαν πρώτα εγχώριες προτάσεις εκείνη την εποχή, όπως του Κατσουράνη και του Μάκου. Τελικά αποφασίστηκε να αποκτηθεί ο Γιάκομπ Γιόχανσον που έπαιζε στην Γκέτεμποργκ και αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης που του έκανε η πρώτη ομάδα του, επιλέγοντας να δοκιμαστεί στο εξωτερικό. Ο Σουηδός στην ΑΕΚ έγινε σημείο αναφοράς στον άξονα της μεσαίας γραμμής και είναι ένας από τους πιο συνεπείς παίκτες της ομάδας για τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τη σεζόν 17-18. Όπως αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης της Γκέτεμποργκ, έτσι αρνήθηκε και την πρόταση ανανέωσης που του έκανε η ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να χαιρετίσει και να φύγει σαν φίλος. Υπόδειγμα επαγγελματία, σταθερός αγωνιστικά και άψογος χαρακτήρας. Φοβερή προσθήκη εκείνη την περίοδο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags