Facebook Pixel ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: "Τούμπα - Ιράν - Καμπότζη - Βιετνάμ" - Το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός που έγινε στην... κόλαση (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2022-01-30 09:30:00

"Τούμπα- Ιράν - Καμπότζη - Βιετνάμ"! Το ντέρμπι του αίματος - Ξύλο για 90 λεπτά σε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Του Μιχάλη Σοφιανού
"Τούμπα- Ιράν - Καμπότζη - Βιετνάμ"! Το ντέρμπι του αίματος - Ξύλο για 90 λεπτά σε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

BINTEO από ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία για τους λάθος λόγους! Ένα ντέρμπι που μύριζε... μπαρούτι από χιλιόμετρα μακριά και με μια λάθος απόφαση μετέτρεψε την Τούμπα σε... κόλαση με το... ξύλο να πέφτει 90 και παραπάνω λεπτά σε όλες τις γωνίες του γηπέδου.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των φιλάθλων της Ελλάδας. Βέβαια η… κόντρα μεταξύ του… Βορρά και του Νότου δεν είναι κάτι χρόνιο στην χώρα μας με τις μάχες των δύο συλλόγων να έχει περάσει από χίλια κύματα. Μέσα στο πέρασμα των ετών έχουμε δει… προσπάθειες αρπαγής παικτών, παιχνίδια που δεν έχουν τελειώσει, αλλά και δεν έχουν αρχίσει ποτέ, επεισόδια σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και μέχρι και… ελικόπτερα της ΕΛΑΣ να περιπολούν. Βέβαια υπάρχει ένα ντέρμπι το οποίο έχει μείνει στην μνήμη πολλών, μιας και η βία είχε χτυπήσει… κόκκινο και τις μάχες μεταξύ οπαδών να κρατάνε 90 ολόκληρα λεπτά.

Το ντέρμπι του αίματος

Σωτήριο έτος 1990 και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, σε διπλούς αγώνες για την φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας, σε ένα παιχνίδι που μύριζε από μακριά… μπαρούτι. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως η γενιά των χούλιγκαν στην χώρα μας άρχισε να μεταλλάσσεται ήδη από τα τέλη των 80s και οι πιο… σκληροί έχουν αναλάβει τα ηνία. Παράλληλα τόσο ο Δικέφαλος, άλλα και οι Ερυθρόλευκοι βίωναν περίεργες στιγμές. Από την μια ο ΠΑΟΚ περνούσε μια βαθιά κρίση στο εσωτερικό του με τους οπαδούς να εναντιώνονται στην διοίκηση Βουλινού, με συνεχή επεισόδια, με αποκορύφωμα φυσικά 2 χρόνια μετά και τον αγώνα με την Παρί Σεντ Ζερμέν στην Τούμπα που τον έθεσε εκτός Ευρώπης για πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός είχε να γευτεί την χαρά του πρωταθλήματος από το 1987 ενώ προσπαθούσαν να… συνέλθουν από το σοκ της διοίκησης και του σκανδάλου Κοσκωτά.

Το ντέρμπι ήταν προγραμματισμένο για τις 15:00, ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία στους θερμόαιμους των δύο ομάδων να δημιουργήσουν επεισόδια κάτι που φυσικά θα αποδειχθεί μεγάλο λάθος! Η Τούμπα θα είναι ασφυκτικά γεμάτη από 27.000 κόσμο, όμως η έναρξη θα καθυστερήσει μιας και από την Θύρα 4 θα υπάρξει βροχή από πέτρες προς των τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, Ηλία Ταληκριάδη. Η ρίψη αντικειμένων δεν θα σταματήσει, όπως συνήθως γινόταν, αλλά αντίθετα θα ενταθεί ενώ η απόφαση να τοποθετηθεί μια διμοιρία των ΜΑΤ πίσω από το τέρμα του Ολυμπιακού θα βάλει μεγαλύτερη φωτιά!

Οι ίδιες στιγμές θα επαναληφθούν και στην έναρξη του δευτέρου μέρους από την απέναντι πλευρά της Τούμπας, ενώ όπως θα πει αργότερα ο Θωμάς Βουλινός, θα κάνει έκκληση στην αστυνομία να μπει η διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά από την Θύρα 4 χωρίς να εισακουστεί. Στο 57' του ντέρμπι όμως θα γίνει κάτι αδιανόητο. Ενώ η κατάσταση έχει γίνει πιο ομαλή, μια δεύτερη διμοιρία θα επιχειρήσει δύο φορές στην εξέδρα των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ. Ο λόγος, όπως ειπώθηκε αργότερα, ήταν ότι δεν είχαν σταματήσει τελείως να πέφτουν αντικείμενα με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά δύο φορές ο αγώνες, μιας και οι αστυνομικοί έμπαιναν στην μεγάλη περιοχή του αγωνιστικού χώρου ώστε να προστατευθούν.

Με την εμφάνιση της δεύτερης διμοιρίας η Θύρα 4 θα μετατραπεί σε… κόλαση με ξύλο από πλευράς οπαδών και αστυνομίας, ενώ άλλοι που προσπάθησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο θα βρουν μπροστά τους και άλλους αστυνομικούς και την ίδια στιγμή από την άλλη πλευρά του γηπέδου συνεχίζονταν οι πέτρες κατά του Ταληκριάδη με τον αγώνα να μην διακόπτεται. Οι οπαδοί θα κλείσουν τις πόρτες της Θύρας 4 και θα βάλουν φωτιές, με στόχο να κρατήσουν εκτός τους αστυνομικούς και να τα… βάλουν με την διμοιρία που άρχισε τον… πόλεμο. Μέχρι το 86' οι συμπλοκές θα συνεχίζονται αμείωτες, όταν τότε τα κάγκελα θα καταρρεύσουν με αποτέλεσμα οι οπαδοί να έρθουν στα χέρια με την αστυνομία εντός γηπέδου, ενώ σε ένα σκηνικό που θα ζήλευε και ο… Νταλί το ντέρμπι συνεχιζόταν κανονικότατα.

"Τούμπα – Ιράν – Καμπότζη – Βιετνάμ"

Σε εκείνο το σημείο ο διαιτητής Γιώργος Κουκουλάκης θα αναγκαστεί να διακόψει τελικά τον αγώνα, μιας και τα δακρυγόνα και οι φωτιές είχαν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην Τούμπα, όμως δεν θα στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Μετά από διαβουλεύσεις με τον παρατηρητή της ΕΠΟ, το ντέρμπι θα συνεχιστεί για να σφυρίξει την… κανονική του λήξη 40 δευτερόλεπτα μετά.Μάλιστα ο κ. Θωμαΐδης, ο παρατηρητής της ΕΠΟ, θα αναφέρει σε δηλώσεις του ότι "οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποφύγουν την βάναυση στάση της αστυνομίας, δεν πείραξαν τους διαιτητές και τους παίκτες. Ευχαριστώ τις ομάδες γιατί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Ήταν μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο όσα έγιναν".

Τα επεισόδια φυσικά δεν θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχιστούν και όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ των ημερών εκτάθηκαν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το γήπεδο της Τούμπας. Η κατάσταση θα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη με καμένα περιπολικά, καταστροφές, 56 τραυματίες, από τους οποίους οι 36 αστυνομικοί και φυσικά πολλές συλλήψεις. Το ίδιο βράδυ ο Θωμάς Βουλινός θα συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ, όπου θα δηλώσει πως σκέφτεται να παραιτηθεί, κάτι που όμως δεν έγινε, ενώ παράλληλα θα κατηγορήσει την αστυνομία ως υπεύθυνη για τα επεισόδια. Την ίδια στάση θα κρατήσει και ο παρατηρητής της ΕΠΟ λέγοντας χαρακτηριστικά "Οι άνδρες με τα άσπρα κράνη και μόνο φταίνε για όσα είδαμε σήμερα στην Τούμπα". Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ με επίσημη ανακοίνωσή της θα δηλώσει ότι η επέμβαση που έγινε ήταν απολύτως αναγκαία, καθώς υπήρχε περίπτωση μη τέλεσης του αγώνα λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Έγινε και… αγώνας

Στα καθαρά αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, στο μεγαλύτερο μέρος, του ντέρμπι με αποτέλεσμα να πάρει τη νίκη με 1-0, με τέρμα του Λαγωνίδη στο 13', ενώ ο Ολυμπιακός τρεις φορές είδε το Νίκο Αναστόπουλο, στο 22', στο 70' και στο 72', να χάνει τεράστιες ευκαιρίες για να ισοφαρίσει. Έτσι ο Δικέφαλος συνέχισε το αήττητο σερί του με τους Πειραιώτες, φτάνοντας στα 21 χρόνια χωρίς ήττα, με την αρχή να γίνεται το 1969, για να ολοκληρωθεί τελικά τον Μάιο του 1992. Στη ρεβάνς του "Γ. Καραϊσκάκης" οι Ερυθρόλευκοι θα κερδίσουν με 1-0, για να πάρουν τελικά αυτοί την πρόκριση στα πέναλτι με 5-3, ενώ στο τέλος θα πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Κυπέλλου, με τον ΠΑΟΚ να τερματίζει τρίτος στο πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός μια θέση πιο κάτω.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags