Facebook Pixel ΠΑΟΚ: Αυτά φέρνει ο Σοάρες - Ποια η κύρια θέση του, παίζει και "10" - Με ποιον πρώην μοιάζει
Ποδόσφαιρο
| 2022-01-31 16:07:00

Αυτά φέρνει στον ΠΑΟΚ ο Σοάρες - Ποια η κύρια θέση του, παίζει και "10" - Με ποιον πρώην μοιάζει

Sportdog Team
Αυτά φέρνει στον ΠΑΟΚ ο Σοάρες - Ποια η κύρια θέση του, παίζει και "10" - Με ποιον πρώην μοιάζει

Λίγο πριν μπει στα 23 του, ο Φιλίπε Σοάρες αφήνει τη Μορεϊρένσε και καλείται να πραγματοποιήσει όλα αυτά που δείχνει πως μπορεί σε ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον και σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

ΠΑΟΚ: Σκιαγραφώντας το αγωνιστικό προφίλ όχι μόνο του Φιλίπε Σοάρες αλλά κάθε ποδοσφαιριστή που αποκτά ο ΠΑΟΚ, οι ερωτήσεις που έχουν όλοι είναι πολλές αλλά η πλέον χαρακτηριστική είναι με το αν μοιάζει σε κάποιον από τους παίκτες που είχε στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ και το τι διαφορετικό έχει από τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές.

Ο Φιλίπε Σοάρες είναι ένας εσωτερικός μέσος που συν τις άλλοις έχει μερικά από τα στοιχεία ενός ανασταλτικού μέσου και μερικά από τα στοιχεία ενός επιτελικού μέσου. Αυτά σε συνδυασμό με τρία βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε μέσος, τον έκαναν να αναγκάσει τον Δικέφαλο να δώσει τρία εκ. Ευρώ στη Μορεϊρένσε για να τον κάνει δικό του, με τον Πορτογαλική ομάδα να ποντάρει πως ο Σοάρες θα μπορεί να της ξαναφέρει λεφτά, γεγονός που έφερε στη συμφωνία της με τον ΠΑΟΚ και την διατήρηση ενός ποσοστού μεταπώλησης.

Τα στοιχεία του 6αριού

Ο λόγος που σε ένα σχήμα με τρεις μέσους μπορεί να σταθεί ως εκείνος που θα έχει και ανασταλτικές οδηγίες είναι διότι έχει την ταχυδύναμη να πιέσει τον αντίπαλο που θα έχει τη μπάλα και να κινηθεί σωστά στο χώρο πίσω από αυτή. Το μειονέκτημά του είναι πως υπάρχουν φορές που με την ορμή που πηγαίνει, κάνει φάουλ. Βέβαια, ο μέσος όρος των σχεδόν δύο φάουλ ανά 90λεπτο που έχει στην Πορτογαλία είναι ανεκτός. Στη Μορεϊρένσε έπαιζε μπροστά από την αμυντική τριάδα σε ένα 3-4-2-1, που σημαίνει πως είχε μπροστά του άλλους δύο μέσους.

Τα στοιχεία του 8αριού

Αυτή είναι η κύρια θέση του και τα ζητούμενα για ένα σύγχρονο 8άρι είναι η δυνατότητα αλλαγής ρυθμού, η δυνατότητα αλλαγής παιχνιδιού, το κουβάλημα της μπάλας και η είσοδος στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Και αυτό είναι ένα πακέτο που στα 2,5 χρόνια παρουσίας του στη Μορεϊρένσε, ο Φιλίπε Σοάρες έδειξε πως διαθέτει. Αυτά είναι στοιχεία που κάνουν ένα ποδοσφαιριστή χρήσιμο στο πλάνο ενός προπονητή, αλλά πολλές φορές δεν «γράφουν» νούμερα. Ο Σοάρες δεν έχει γράψει γκολ ή ασίστ αλλά συμμετέχει στο να φτιάχνει παιχνίδι για τη Μορεϊρένσε είτε με κουβάλημα της μπάλας είτε με αλλαγή ρυθμού στο παιχνίδι. Το να μπορείς να παίξεις σε υψηλό τέμπο είναι το νο1 ζητούμενο στα μεγάλα παιχνίδια. Το να μπορείς να αλλάξεις τέμπο είναι το Νο1 ζητούμενο σε αγώνες που απέναντί σου έχεις μια κλειστή άμυνα.

Τα στοιχεία του 10αριού

Οι θερμικοί χάρτες του Φιλίπε Σοάρες δείχνουν πως εφόσον χρειαστεί μπορεί να κινηθεί και στα πλάγια, κάτι που έκανε στη Μορεϊρένσε προκειμένου να βοηθήσει τους μπακ που παίρνουν όλη την πλευρά στο 3-4-2-1 που παίζει η Πορτογαλική ομάδα. Δεν είναι από αυτούς που μένουν εκτός περιοχής αλλά θα πρέπει να βελτιώσει τα τελειώματά του ώστε να αξιοποιεί τις παρουσίες του σε αυτή.

Με ποιον πρώην μοιάζει

Ο Φιλίπε Σοάρες έχει κάποια από τα στοιχεία που θυμίζουν τον Γκόικο Τσίμοροτ. Ο Βόσνιος όμως δεν πατούσε σχεδόν ποτέ στην αντίπαλη περιοχή, κάτι που όμως έκανε συχνά ο Μαουρίσιο. Το ιδανικό για τον Σοάρες θα ήταν να κρατήσει την ταχυδύναμη και το τέμπο που τον κάνει να θύμιζε τον Τσίμιροτ και να βελτιώσει την επαφή του με την αντίπαλη εστία, κάτι που είχε ο Μαουρίσιο όποτε πατούσε περιοχή.

*** 79 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ έγραψε με τη φανέλα της Μορεϊρένσε τα τελευταία 2,5 χρόνια στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας.

*** 78,9% ΠΑΣΕΣ. Αυτό είναι το ποσοστό ευστοχίας που έχει στις πάσες την τρέχουσα σεζόν, με μέσο όρο 25 πάσα ανά 90λεπτο.

*** 23,4% ΤΕΛΙΚΕΣ. Αυτό είναι το ποσοστό των τελικών προσπαθειών που έχουν βρει εστία τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Πηγή: FORZA

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags