Άρης - ΠΑΟΚ: Ένα ντέρμπι Άρη και ΠΑΟΚ είναι πάντα τελείως διαφορετικό από όλους του αγώνες της χώρας. Πρόκειται για μια… μάχη δύο διαφορετικών κόσμων που κρατάει σε ένταση στην πόλη τόσο πριν όσο και μετά το τελευταίο σφύριγμα και ανάλογα με το αποτέλεσμα κάνει πολλούς να μην μπορούν να… κυκλοφορήσουν στην Θεσσαλονίκη.
Μέσα στην πάροδο των χρόνων έχουμε δει πολλά σκηνικά εντός, αλλά και εκτός αγωνιστικών χώρων στους αγώνες των Κίτρινων με τον Δικέφαλο του Βορρά, όμως σίγουρα τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν σκεφτεί κανείς τι είχε γίνει στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο συλλόγων της πόλης, όταν το 1925 είχαμε αποχώρηση ομάδας και ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας!
Γυρνάμε στις 9 Αυγούστου 1925 όταν το τότε γήπεδο του Ηρακλή, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Χημείου στην Θεσσαλονίκη, ήταν ο τόπος που η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, ο πρόδρομος του ΠΑΟΚ θα έπαιζε για πρώτη φορά με τον Άρη, που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Μακεδονίας τόσο το 1923, όσο και το επόμενο.
Μάλιστα μπορεί ακόμα να μην είχε εδραιωθεί η κόντρα των δύο αιωνίων στην πόλη, όμως οι Κίτρινοι είχαν δει τη νέα ομάδα να αποκτά άμεσα δυναμική, με παίκτες της ομάδας αλλά και του Ηρακλή να πηγαίνουν να αγωνιστούν εκεί, ενώ υπήρχε και καταγγελία για κλοπή αθλητικού ρουχισμού από τους Αριστείδη Αρμά και Τόνι Σκέμπερ, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.
Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν συναντήσεις των ανθρώπων των δύο συλλόγων ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα που είχε προκαλέσει τεράστιο ντόρο αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα ο Άρης να υποβάλει μήνυση για το περιστατικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ένωση και οι Κίτρινοι πέρασαν τις γραμμές του γηπέδου για να παίξουν έναν φιλικό αγώνα με διαιτητή να έχει οριστεί ο παράγοντας του Ηρακλή Γιάννης Κωτούλας. Η νεοσύστατη ομάδα θα καταφέρει να σοκάρει τον κραταιό Άρη και θα προηγηθεί άμεσα με 2-0, με τους Κίτρινους πάντως να καταφέρνουν να φέρουν τον αγώνα στα ίσια πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Τα πράγματα όμως πήραν άγρια… τροπή όταν παίκτες του Άρη θα επιτεθούν σε αντιπάλους τους με γροθιές, ενώ λίγο αργότερα πήγε να υπάρξει νέα… φωτιά όμως η παρέμβαση του Μιχάλη Βεντουρέλλη, που συγκράτησε τους συμπαίκτες του έφερε και πάλι την ηρεμία.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης θα είναι καταιγιστικός και θα σημειώσει άλλα δύο γκολ μετατρέποντας το σκορ σε 4-2, όμως ο αγώνας δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ! Οι Κίτρινοι θα κερδίσουν πέναλτι, με τους ποδοσφαιριστές της Ένωσης να διαμαρτύρονται πολύ έντονα στον διαιτητή Κωτούλα. Ο τερματοφύλακας του προάγγελου του ΠΑΟΚ, Νικαλάου, τότε θα φύγει από την εστία του, με τον Βεντερούλλη να ευστοχεί στο πέναλτι κάνοντας το σκορ 5-2, την ίδια στιγμή που οι παίκτες των αντιπάλων αποχωρούσαν από το γήπεδο.
Το τρίτο… ημίχρονο, τα νέα επεισόδια και η πρόκληση για ρεβάνς
Οι παίκτες της Ένωσης δεν είχαν παράπονα μόνο για το πέναλτι, αλλά για την γενικότερη διαιτησία του Κωτούλα, με τον πρόεδρο του συλλόγου, Φανούρη Βυζαντινό, μετά το τέλος του αγώνα να κάνει ανακοίνωση όπου έκανε λόγο για "πανθολογούμενη, πρωτοφανή και σκανδαλώδη στάση του διαιτητή" αλλά και "καθόλου αθλητική στάση μερικών παικτών του Άρη και ιδίως του αρχηγού Νακόπουλου". Μάλιστα στη συνέχεια οι Ενωσίτες έριξαν τη… βόμβα "Για να μην νομίζουν ότι η αποχώρηση ήταν φυγομαχία, προκαλούμε την ομάδα του Άρη την μεθεπόμενη Κυριακή 23 Αυγούστου σε επίσημο αγώνα με προσκεκλημένο διαιτητή της Ποδοσφαιρικής Ένωση Αθηνών".
Λίγο αργότερα υπήρξε η είδηση ότι παίκτες των Κίτρινων είχαν επεισόδιο με άλλους πολίτες προς τον φρούραχο, όμως κάτι τέτοιο διαψεύστηκε άμεσα. Για την ιστορία η… ρεβάνς δεν έγινε ποτέ ενώ η Θεσσαλονίκη μέσω των εφημερίδων προχώρησαν σε μια εκστρατεία καταδίκης των επεισοδίων, αλλά και σε πρόταση για να καταργηθούν τα… πέναλτι!
Οι ενδεκάδες του αγώνα όπως έχουν καταγραφεί:
Ένωση Κωνσταντινουπολιτών: Νικολάου, Αρμάς, Βεντερούλλης, Σπανούδης, Γεωργιάδηςμ Σκέμπερ, Καρυωτάκης, Μπατζόγλου, Μακαρονόπουλος, Πάγκαλος, Κούνδουρος
Άρης: Κοτρώτσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Αγοραστός, Κώστας Βικελίδης, Γιακουμής, Αγγελάκης, Βλαχόπουλος, Ιωαννίδης, Μπαρίτας, Παπαϊωάννου.