Facebook Pixel ΑΕΚ - Φερνάντο Σάντος: Ο Πορτογάλος θα φέρει πειθαρχία και σωστή δουλειά!
Ποδόσφαιρο
| 2022-03-12 14:25:00

"Σάντος... πειθαρχία και δουλειά! - Δεν γυρίζει έτσι σε ΑΕΚ - Αυτοί είναι οι όροι για να υπογράψει"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Σάντος... πειθαρχία και δουλειά! - Δεν γυρίζει έτσι σε ΑΕΚ - Αυτοί είναι οι όροι για να υπογράψει"

Ο άτυχος Γιαννίκης και όσα ζητάει ο Φερνάντο για να έρθει πίσω! Ο Βασίλης Πλιάτσικας μιλάει στο Sportdog για τα σενάρια ανάληψης του κιτρινομαυρου πάγκου από τον Πορτογάλο τεχνικό, τα όσα θα αλλάξουν στον σύλλογο, αλλά και τα όσα απαιτεί να γίνουν πριν υπογράψει.
 

Την άποψη, ότι αν ο Φερνάντο Σάντος αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα για την ΑΕΚ θα έρθει με τους δικούς του όρους και άποψη για τον σχεδιασμό, εξέφρασε ο Βασίλης Πλιάτσικας.

Ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος έζησε τη δεύτερη θητεία του Πορτογάλου τεχνικού στον κιτρινόμαυρο πάγκο, τη σεζόν 2005-2006 μίλησε στο Sportdog για το σενάριο το οποίο φούντωσε, μετά την απόλυση του Αργύρη Γιαννίκη και τις αλλαγές στην ομάδα.

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον παλιό προπονητή του. Τον ξεχώρισε για το στοιχείο της πειθαρχίας, υποστηρίζοντας, ότι αυτό έλειπε από την Εθνική Πορτογαλίας για να κάνει το βήμα παραπάνω. «Δούλευε εξαιρετικά και με σοβαρότητα. Αυτό ήταν το στοιχείο, που είχε σε όλες τις ομάδες που πήγε», τόνισε.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ποια ήταν πρώτη σου ανάμνηση από τον Σάντος στην ΑΕΚ;

«Έχω την καλύτερη άποψη. Ήταν ένας προπονητής που με πίστεψε από την πρώτη στιγμή που ήμουν στην ομάδα. Στήριξε πολύ τα νέα παιδιά και το νέο εγχείρημα. Το 2004 η ομάδα κυνήγησε το πρωτάθλημα παίζοντας με νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές σε συνδυασμό με κάποιους παίκτες με μεγαλύτερη εμπειρία. Υπήρξε όμως εξαιρετική ομοιογένεια. Μέσα από τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, νομίζω, ότι το διάστημα που ήταν στην ομάδα, η ΑΕΚ έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ήταν σε όλους τους στόχους μέσα.

Ως ποδοσφαιριστής ποια στοιχεία του Σάντος εκτίμησες;

«Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν η πειθαρχία. Όταν έχεις αυτό το χαρακτηριστικό και κρατάς τα αποδυτήρια ενωμένα και έχοντας χαμηλά τη μπάλα, τότε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Πειθαρχία και δουλειά. Γιατί δούλευε εξαιρετικά και με σοβαρότητα. Αυτό ήταν το στοιχείο, που είχε σε όλες τις ομάδες που πήγε. Ειδικά στην Εθνική Πορτογαλίας έλειπε την προ Σάντος εποχή γι'αυτό και δεν μπορούσε να κάνει το βήμα παραπάνω. Ενώ είχε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές τους έλειπε κάτι άλλο. Αυτό ήταν η πειθαρχία, που έδωσε ο Σάντος».

Ο Σάντος έφυγε με την ταμπέλα ενός προπονητή με αμυντική νοοτροπία, ενώ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για την πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ, τη σεζόν 2001-2022, που κυνήγησε πάλι πρωτάθλημα και είχε πολύ επιθετικογενείς παίκτες, όπως Νικολαΐδης, Τσιάρτας, Ίβιτς, Κασάπης. Άλλα εργαλεία δηλαδή. Θεωρείς ότι άδικα τον χαρακτήρισαν αμυντικογενή;

«Εξαρτάται τι στόχους έχει η ομάδα. Εδώ στην Ελλάδα τα ζητάμε όλα. Αυτό παρατηρώ εγώ. Θέλουμε να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και να μην τρώει και γκολ. Να δημιουργεί φάσεις, να βγάλει και νέους παίκτες. Πρέπει να υπάρχει από την αρχή ένας προγραμματισμός και να ξέρεις τι θέλεις να παίξεις. Η άποψη μου είναι καλύτερα να έχει ένας προπονητής το χαρακτηριστικό, ότι πάει για το αποτέλεσμα. Με τα αποτελέσματα χτίζεται ο χαρακτήρας της ομάδας. Μπορείς να περάσεις κάποια άλλα στοιχεία που θέλεις στην πορεία. Αν παίζεις επιθετικό ποδόσφαιρο και ηττάσαι, χάνοντας πολλές ευκαιρίες, θα φύγει σε χρόνο ρεκόρ. Στην Ελλάδα δυστυχώς παίζεις καλά και κερδίζεις, σου λένε “δεν παίζεις καλά”. Παίζεις καλά και χάνεις, σου λένε “φύγε”. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε».

Ελληνικό πρωτάθλημα παρακολουθείς;

«Βλέπω κάποια παιχνίδια. Είναι τρομερή έκπληξη τα Γιάννινα. Ο Παναιτωλικός έκανε εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο. Θεωρώ, ότι αν ήταν λίγο περισσότερο σοβαρός με τον Ολυμπιακό, γιατί έκανε κάποια λάθη στο τέλος, θα έκανε μία πολύ ιστορική πρόκριση. Η πρόκριση της Λαμίας στα ημιτελικά είναι επίσης πολύ σημαντική επιτυχία για μία επαρχιακή ομάδα. Γίνεται ένα πολύ ωραίο πρωτάθλημα. Οι μικρομεσαίες ομάδες αναπτύσσονται».

Μετά από συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα, ήρθε η απόλυση του Αργύρη Γιαννίκη από τον πάγκο της ΑΕΚ. Τί θεωρείς, ότι πήγε λάθος;

«Δεν θεωρώ, ότι φταίει ο Γιαννίκης, ούτε για τον αποκλεισμό στο Κύπελλο. Ήταν άδικο να γίνει τέτοια κριτική στο πρόσωπό του. Μέχρι το 90' είσαι ήρωας και στο 91' είσαι αποδιοπομπαίος τράγος. Και πριν τον Γιαννίκη ήταν ο Μιλόγεβιτς. Η ομάδα απέκτησε πολλούς νέους ποδοσφαιριστές. Το δέσιμο απαιτεί χρόνο».

Υπάρχει μία άποψη, που λέει, ότι στις μεγάλες ελληνικές ομάδες πρέπει να πηγαίνουν ξένοι και φτασμένοι προπονητές, γιατί με την προσωπικότητά τους επιβάλλονται στα αποδυτήρια. Ο Σάντος που είναι το πρώτο μεγάλο όνομα που ακούγεται μπορεί να σουλουπώσει την κατάσταση στην ΑΕΚ; Γιατί η ομάδα έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, ότι ασθενεί βαριά...

«Είναι θέμα εμπειρίας και προσωπικότητας. Σίγουρα ο Σάντος είναι πιο πλήρης από πλευράς εμπειρίας, παραστάσεων και επιτυχιών από τον Γιαννίκη και από τον κάθε Γιαννίκη σε αυτήν την ηλικία. Θυμάστε όμως, ότι και ο Σάντος, όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό, έκατσε μερικές αγωνιστικές και έφυγε. Πρέπει να υπάρχει γραμμή από την ομάδα. Ο πρόεδρος επιλέγει τον προπονητή και όλοι οι άλλοι ακούν τις οδηγίες. Ο Γιαννίκης είναι ένας νέος προπονητής με πολύ καλές προοπτικές. Το έδειξε αυτό, όχι μόνο στον ΠΑΣ. Και στην ΑΕΚ έπαιξε κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο. Απλά θεωρώ, ότι είναι άτυχος και ίσως δεν ήταν η σωστή χρονική συγκυρία, για να πάει σε αυτήν την ομάδα».

Μπορεί ένας νέος προπονητής να αρνηθεί μία τέτοια πρόταση και να πει, “έρχομαι στο μέλλον όταν θα είμαι πιο έμπειρος και καταξιωμένος”;

«Έχετε δίκιο. Αυτά κακά τα ψέμματα δεν γίνονται! Όταν έρθει μία πρόταση την αποδέχεσαι. Όλοι μας θεωρούμε, ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να κάνουμε τη διαφορά. Απλά το κακό είναι, ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Εδώ δεν έχει ο προπονητής πίστωση χρόνου. Στο εξωτερικό αν ήταν θα είχε περιθώρια ένας προπονητής να δείξει τη δουλειά του».

Δεν είναι δύσκολο για έναν τεχνικό όπως ο Σάντος να επιστρέψει από μία εθνική στην καθημερινότητα μίας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό και η πίεση είναι πιο αυξημένη;

«Είναι δύσκολο σίγουρα. Απλά αυτό εξαρτάται από την όρεξη που έχει ένας προπονητής να δουλέψει. Ο Σάντος, αν έρθει, θα επιστρέψει σε ένα γνωστό περιβάλλον και με τους όρους που θέλει ο ίδιος και τον σχεδιασμό που θα θέλει να κάνει. Πιστεύω, δηλαδή, ότι δεν θα γυρίσει έτσι απλά και τυχαία να αναλάβει μία ομάδα, αλλά εν γνώσει του, με σωστές βάσεις και προοπτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Κόλπο γκρόσο" εκατομμυρίων με Καμαρά - "Τρόμος" στους παίκτες της ΑΕΚ με την ατάκα Μελισσανίδη!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags