Facebook Pixel ΠΑΟΚ: Ατακάρες για όλα από Κυριάκο - Τι είπε για τελικό με ΠΑΟ, Ολυμπιακό, Σαββίδη και μεταγραφές
Ποδόσφαιρο
| 2022-05-04 16:27:00

Ατακάρες για όλα από Κυριάκο - Τι είπε για τελικό με ΠΑΟ, Ολυμπιακό, Σαββίδη και μεταγραφές

Sportdog Team
Ατακάρες για όλα από Κυριάκο - Τι είπε για τελικό με ΠΑΟ, Ολυμπιακό, Σαββίδη και μεταγραφές

Ο Κυριάκος Κυριάκος μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν στον ΠΑΟΚ, στον τελικό του Κυπέλλου, στα οικονομικά θέματα της ομάδας και στον μεταγραφικό σχεδιασμό.

ΠΑΟΚ: Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Primo 106.1 και μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν στην ασπρόμαυρη ΠΑΕ. 

Αναλυτικά παρακάτω η συνέντευξη του κ. Κυριάκου:

Για τον λόγο που δεν είχε τοποθετηθεί δημοσίως για πολύ καιρό:

«Δεν υπάρχει πάντα λόγος να βγαίνεις να μιλάς. Η χρονιά είναι ατελείωτη και… ψυχολογικό τρενάκι τρόμου από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Ευτυχώς τώρα είμαστε στην ευθεία του τρένου, λίγο ανηφορική, αλλά ευθεία. Ήταν μία χρονιά με εντάσεις, που ξεκίνησε με πολύ μεγάλη εσωστρέφεια μεγάλη εσωστρέφεια. Υπήρχαν πολλά δύσκολα γεγονότα προς διαχείριση. Οι δημόσιες τοποθετήσεις δεν είναι πάντα αυτές που λύνουν πάντα τα προβλήματα, πολλές φορές τα δημιουργούν κιόλας, ειδικά όταν υπάρχει μια καχυποψία, μία εσωστρέφεια, μία εσωτερική ένταση που χρειάζεται να κατευναστεί πριν να μπορέσεις να τοποθετηθείς, ουσιαστικά και ειλικρινά για κάποια ζητήματα. Είναι κάποιες φορές που περιμένεις να πέσουν οι τόνοι και μετά να πεις κάποιες αλήθειες.

Αυτή είναι η άποψη μου και επειδή δε μου αρέσει να βγαίνω για να βγω ή να πω πράγματα απλά για να τα πω και δεν είναι και ο ρόλος μου πια αυτός, θεώρησα ότι είναι καλό να αραιώσουν λίγο οι τοποθετήσεις στελεχών γενικά του ΠΑΟΚ και να αφήσουμε τη δουλειά μας να φανεί στο γήπεδο, για την οποία είχαμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, ότι παρά τις δυσκολίες με τις οποίες ξεκίνησε, ότι θα απέδιδε καρπούς. Και θα φαινόταν ουσιαστικά και το σχέδιο κάτω από το οποίο κινηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα».

Για το πώς κρίνεται η χρονιά με τον τελικό Κυπέλλου εν όψει και αν αυτή είναι θετική ως τώρα:

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κρίνεις μία πραγματικότητα. Η μία είναι η επίτευξη των στόχων. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα στόχων, ειδικά τα τελευταία 5-6 χρόνια, είναι ξεκάθαρα μια ομάδα πρωταθλητισμού, είναι ξεκάθαρα μέσα στις δύο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και διεκδικεί τους στόχους που οφείλει να διεκδικεί, μία από τις δύο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ διεκδικούν τίτλους τα τελευταία χρόνια.

Άρα, η επίτευξη στόχων, τόσο εγχώρια όσο και στην Ευρώπη, είναι αυτή που ουσιαστικά, αποτυπώνει πόσο καλά πήγε, ο σχεδιασμός και η χρονιά. Για μια διοίκηση, για μια ομάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία και η δυναμική του πράγματος. Μία χρόνια μπορεί να είναι πετυχημένη και χωρίς να πάρεις τίτλο, αν η απόσταση ανάμεσα σε δεύτερο και πρώτο έχει μειωθεί τόσο, ώστε να ξεκινάς την επόμενη σεζόν διεκδικώντας επί ίσοις όροι ξανά τους εγχώριους τίτλους.

Επί της ουσίας, οι τελικοί, τα νοκ-άουτ παιχνίδια είναι και λίγο συγκυριακοί στόχοι. Στόχο μπορείς να βάλει τον τελικό ή τα ημιτελικά, το αποτέλεσμα τους όμως, έχει τόσες πολλές παραμέτρους που δε μπορείς να πεις αν όλα πήγαν στραβά σε μία χρονιά, επειδή πήγε δοκάρι και έξω ή όλα πήγαν καλά, γιατί πήγε δοκάρι και μέσα. Κρίνονται ο τρόπος με τον οποίο έφτασες εκεί, κρίνεται ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση του υλικού, αν πήρε πολλά πράγματα από τους περισσότερους ποδοσφαιριστές, αν εξέλιξες ποδοσφαιριστές, αν δημιούργησες υπεραξίες. Υπάρχουν κι άλλοι, πολλοί παράπλευροι στόχοι, για να κριθεί διοικητικά μια σεζόν αν είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη.

Ουσιαστικά, αγωνιστικά, εγώ θεωρώ ότι η χρονιά έτσι όπως ξεκίνησε, είναι μια καλή χρονιά για τον ΠΑΟΚ. Η Ευρώπη την κάνει καλύτερη χρονιά από τα συνηθισμένα των τελευταίων ετών. Η Ευρώπη ήταν κάτι επειδή ήταν κάτι ξεχωριστό που επιτεύχθηκε φέτος. Όλοι είδαν και όσοι δεν είχαν την ίδια άποψη ότι τα ευρωπαϊκά ματς είναι αυτά που και την αυτοπεποίθηση δημιουργούν και την ομάδα εκπαιδεύουν περισσότερο, γιατί πρέπει να ανταπεξέλθεις σε διαφορετικά είδη ποδοσφαίρου, με υψηλού επιπέδου ομάδες. Νομίζω ότι αυτό ήταν που κάνει τη διαφορά φέτος και φυσικά, όλοι μας έχουμε μια τρέλα πια, όταν πηγαίνουμε σε τελικούς να τους κερδίζουμε. Κανένας μας δεν πηγαίνει με την αίσθηση ότι πάμε να χαρούμε το παιχνίδι».

Για το σχέδιο της ιδιοκτησίας, την αυτάρκεια της ΠΑΕ και πώς αξιολογείται αυτή:

«Είναι άδικο για τον κόσμο να του ζητήσουμε να κρίνει υπό αυτό το πρίσμα αν του άρεσε η ομάδα ή όχι. Προφανώς υπάρχει μία συναίσθηση ότι οι οικονομικές τρέλες, παγκοσμίως, έχουν στοιχίσει σε ομάδες ακόμα και την ύπαρξή τους. Ο κόσμος πρέπει να ενδιαφέρεται αν το σχέδιο που έχει επιλεγεί από την εκάστοτε διοίκηση, είναι βιώσιμο ή μπορεί να στηριχθεί σε λογικά πλαίσια από την ομάδα και το ιδιοκτήτη.

Είναι άδικο όμως να ζητάμε από τον κόσμο να κρίνει αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι καλά ή αν τον κάνουν χαρούμενο. Κανένα φίλαθλο δεν κάνουν χαρούμενο τα οικονομικά αποτελέσματα. Τους φιλάθλους τους κάνουν χαρούμενους, το ωραίο ποδόσφαιρο, οι νίκες, οι τίτλοι οι ευρωπαϊκές πορείες και το αντιλαμβανόμαστε αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το πρωτάθλημα του 2019, και με δεδομένο ότι υπήρχε τότε και ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο του FFP, βάλαμε έναν όρο στο τραπέζι, τον οποίο θέλαμε να τον καταλαβαίνει και να τον αγκαλιάσει ο κόσμος, που ήταν ο οικονομικός εξορθολογισμός. Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλό μπάτζετ, εξακολουθεί να είναι πρώτος-δεύτερος, ανάλογα τη χρονιά, στην Ελλάδα, εξακολουθεί να κάνει πολλές μεταγραφές, εξακολουθεί να δίνει πολύ μεγάλα συμβόλαια, τα οποία σε σχέση με τον τρίο και τον τέταρτο έχουν πολύ μεγάλη απόσταση στον μέσο όρο τους. Είναι μία ακριβή ομάδα που στηρίζεται στο πάθος που έχει ο ίδιος ιδιοκτήτης για αυτή. Δεν στηρίζεται ακριβώς στον οικονομικό ορθολογισμό, ωστόσο προσπαθήσαμε να βάλουμε αυτόν τον όρο στο τραπέζι γιατί έπρεπε να καταλάβει και ο κόσμος ότι δε μας επιτρέπεται να κάνουμε ό,τι μας καπνίσει στα οικονομικά δεδομένα. Πρέπει να έχουμε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο.

Δεν ξέρω αν αυτό παρεξηγήθηκε, ότι ο ΠΑΟΚ θα πήγαινε σε περικοπές ή ότι ο ΠΑΟΚ θα πηγαίνει να πάρει παίκτες από το «πανέρι» ή θα επιστρέψει σε χρόνια που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε, αυτό πάντως δεν συνέβη.

Παρότι και τα 2-3 τελευταία χρόνια υπάρχει κάθε καλοκαίρι μία εσωστρέφεια, ειδικά την περίοδο των μεταγραφών. Μία δημόσια κουβέντα, πολύ αυστηρή. Κάποιες φορές, έχω τη θεωρώ άδικη».

Για τη δημόσια κουβέντα αυτή που έγινε γύρω από το αν άξιζαν τα λεφτά τους οι κινήσεις που έγιναν:

«Αυτό εγώ δεν θέλω να το κρίνω. Για τον αγωνιστικό σχεδιασμό και για το πώς, κατά τη γνώμη τους, αξιολογείται ή κοστίζει ένας παίκτης, είναι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με αυτόν το ρόλο. Εγώ δεν μπορώ να πω αν άξιζαν τα λεφτά του Κούρτιτς».

Για τον μεταγραφικό προγραμματισμό και αν αυτός ολοκληρώνεται εγκαίρως:

«Το μεταγραφικό σχέδιο κάθε καλοκαιριού, για το οποίο σωστά ο κόσμος ζητάει πολλές φορές ενημέρωση, που κάποιες φορές είναι και δύσκολη ειδικά αν δεν υπάρχει ο άνθρωπος ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη συνολική εικόνα του αγωνιστικού τμήματος, ο οποίος σήμερα είναι ο κ. Μπότο, ακόμα κι αυτό έχει πολλές παραμέτρους. Ψάχνοντας ένα παίκτη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση την απαίτηση του προπονητή και στα οικονομικά δεδομένα τα οποία μπορεί να αντέξει ή δικαιολογεί η ιδιοκτησία να δοθούν, μπορεί να μη βρεθεί ο παίκτης που πληροί τα κριτήρια και να συναποφασίσουν οι συμμετέχοντες στο σχεδιασμό, ότι καλό είναι να μην παρθεί κάποιος άλλος στη θέση του κι ότι οι ανάγκες, καλύπτονται εκ των έσω.

Να δεχτώ ότι μπορεί να γίνει ένα λάθος στο σχεδιασμό ή κάποια καθυστέρηση ή να μην πάνε τα πράγματα όπως είναι, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να δημιουργεί τόση μεγάλη ένταση, όσο γίνεται κάθε φορα 31 Αυγούστου, γιατί ας πούμε βγάζουμε στη βιτρίνα τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν, πριν τους δούμε και σε κάποιους φαίνονται πολύ καλοί, σε κάποιους όχι τόσο καλοί, κάποιοι θα ήθελαν έναν παίκτη διαφορετικών χαρακτηριστικών…

Δεν πρέπει να μπαίνει αυτό στη δημόσια κουβέντα, πριν δούμε τα πράγματα να εξελίσσονται στο χορτάρι. Ούτε πρέπει να μπαίνει στη δημόσια κουβέντα τόσο πολύ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Καλώς ή κακώς, άλλη αξιολόγηση υπήρχε από τον κόσμο για τον Μιτρίτσα τότε, άλλη υπάρχει τώρα. Άλλη υπήρχε π.χ. για τον Σάστρε τη μέρα που ήρθε, άλλη σήμερα. Άλλη υπήρχε για παίκτες που πληρώθηκαν ακριβά και ήρθαν με πολλές ελπίδες, άλλη υπάρχει σήμερα. Εγώ μιλάω από τη διοικητική πλευρά, όχι από την αγωνιστική. Δεν είχα ποτέ λόγο για τα αγωνιστικά και δεν είμαι άνθρωπος που θέλω να έχω λόγο για τα αγωνιστικά».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags