Facebook Pixel "Ήττα χωρίς τον παπά" - Κομποσχοίνι & τίτλος στην Τράμπζονσπορ - Συγκίνηση με φίλο του Τίγρη
| 2022-05-08 11:30:00

"Ήττα χωρίς τον παπά" - Κομποσχοίνι & τίτλος στην Τράμπζονσπορ - Συγκίνηση για φίλο του Τίγρη

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Ήττα χωρίς τον παπά" - Κομποσχοίνι & τίτλος στην Τράμπζονσπορ - Συγκίνηση για φίλο του Τίγρη

Οι αντάρτικες λειτουργίες, η ήττα από την ΑΕΚ στο Europa League και η ατάκα στον πρόεδρο της τουρκικής ομάδας.

Πριν λίγες ημέρες, στις 2 Μαΐου 2022, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος Αποστολίδης. Θα αναρωτηθείτε, πώς μπορεί να συνδεθεί η εκδημία ενός ιεράρχη με τη θεματολογία ενός αθλητικού σάιτ... Εδώ ξεκινά η ιστορία μας.

Ο συγκεκριμένος Δεσπότης δεν υποστήριζε καμία ελληνική ομάδα! Δεν ήταν ούτε Ολυμπιακός, ούτε Παναθηναϊκός, ούτε ΠΑΟΚ που είναι μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ούτε καν ΑΕΚ, της οποίας ηγέτης είναι ο επιστήθιος φίλος του, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος ήταν παρών στην κηδεία του, ενώ η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για το φευγιό του.

Ο Μητροπολίτης Παύλος είχε εκπροσωπήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην παρουσίαση της OPAP ARENA – ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση τον Νοέμβριο του 2013 και είχε ευλογήσει τον αγώνα της ΑΕΚ για την κατασκευή του μεγάλου έργου (φώτο κάτω).

Ο μακαριστός Μητροπολίτης, Παύλος, ο οποίος ήταν ένας ποιμενάρχης πολύ μορφωμένος και αγαπητός σε πολύ λαό, ήταν φίλος της Τράμπζονσπορ. Ήταν γνωστή άλλωστε η αγάπη του για την Τραπεζούντα λόγω της ποντιακής του καταγωγής. Το έργο του εκεί ήταν επίσης μεγάλο, πριν ακόμα ανέλθει στα υψηλότερα σκαλοπάτια της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Το Pontosnews.gr κάνει λόγο για αντάρτικες λειτουργίες. Το 1993, εμφορούμενος από βαθιά πίστη και σεβασμό για τα ιερά και τα όσια του Πόντου, είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ακουστούν μετά από πολλές δεκαετίες το Ευαγγέλιο και η ορθόδοξη ψαλμωδία στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά. Το επανέλαβε δύο χρόνια αργότερα, το 1995, στα ερείπια της ιεράς μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ενώ το 1997 επιχείρησε να τελέσει Θεία Λειτουργία και στα ερείπια του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, αλλά ο σχεδιασμός έγινε γνωστός στις τουρκικές Αρχές, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν στρατοχωροφύλακες και να τον εκδιώξουν. Το 2010 όμως ήταν παρών στην πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστη στο ιστορικό μοναστήρι χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και είχε επίσημη άδεια του τουρκικού κράτους.

Τη σεζόν 2019-2020, η ΑΕΚ αφού απέκλεισε την Κραΐοβα, προκρίθηκε στα play offs του Europa League. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με την Τράμπζονσπορ! Ο Επίσκοπος κατέβηκε στην Αθήνα, για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση. Ο Παύλος, ο οποίος επί δεκαπέντε χρόνια υπηρέτησε ως ηγούμενος στη ανιστορημένη μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας, πριν αναδειχθεί σε Επίσκοπο, συμμετείχε στο δείπνο της ΠΑΕ ΑΕΚ προς τους αξιωματούχους της UEFA και στη διοίκηση της Τράμπζονσπορ. Μάλιστα παρέδωσε στον πρόεδρο της τουρκικής ομάδας, Αχμέτ Αγκάογλου, ένα συμβολικό δώρο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προς έκθεση για μουσειακούς σκοπούς. Παράλληλα του έδωσε και ένα κομποσχοίνι στα χρώματα των «μπορντώ-μαβί» και του ευχήθηκε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Τουρκίας.

Η Τράμπζονσπορ επικράτησε 3-1 στο ΟΑΚΑ παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ και έβαλε ισχυρότατες βάσεις για πρόκριση στους ομίλους του Europa League στη ρεβάνς. Στο μεσοδιάστημα, η ΑΕΚ έχασε από την Ξάνθη στην πρεμιέρα, μια ήττα που οδήγησε στην απόλυση του Πορτογάλου τεχνικού, Μιγκέλ Καρντόσο, με τον Νίκο Κωστένογλου να αναλαμβάνει υπηρεσιακός.

Στον επαναληπτικό της Τραπεζούντας, η Τράμπζονσπορ παραλίγο να μείνει στα κρύα του λουτρού. Η Ένωση μέχρι το 30' είχε πετύχει δύο γκολ (με Λιβάγια και Μάνταλο) και είχε τις ευκαιρίες για να πετύχει και ένα τρίτο και να κλέψει την πρόκριση από την τουρκική ομάδα.

Το 0-2 παρέμεινε, η Τράμπζονσπορ πήρε τελικά το εισιτήριο για την επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης και οι άνθρωποι της ομάδας ανακουφισμένοι από το σοκ, αναζητούσαν να βρουν τα αίτια της ήττας. Τότε ο ηγέτης του συλλόγου, Αχμέτ Αγάογλου, φέρεται να άκουσε από τους συνεργάτες του την εξής ατάκα: «Πρόεδρε σε αυτό το ματς, δεν είχαμε τον παπά, γι'αυτό και χάσαμε». Εννοείται, πως ό,τι ειπώθηκε περιείχε αρκετή δόση χιούμορ, μαρτυρά όμως πόσο προληπτικοί (ειδικά στο ποδόσφαιρο) και θεοσεβούμενοι είναι οι Τούρκοι.

Αυτήν την ιστορία μου είχε πει, έναν χρόνο πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Παύλος, ο οποίος μας έδωσε και μερικά από τα κομποσχοίνια παρόμοια με αυτό που χάρισε στον Αχμέτ Αγάογλου. Εκτός από το ποίμνιό του, οι ευχές του και οι ευλογίες του, θα ακολουθούν και τους οπαδούς της Τράμπζονσπορ που τον γνώρισαν και στενοχωρήθηκαν με τον χαμό του, λίγες ημέρες μετά τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα Τουρκίας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags