Facebook Pixel Άρης - ΑΕΚ: ΠαλικΆΡΗΣ Ευρώπης τιμώρησε την... αυτοκτονική ΑΕΚ - Απίστευτο "χαρακίρι" για την Ένωση στο φινάλε!
Ποδόσφαιρο
| 2022-05-14 22:02:00

ΠαλικΆΡΗΣ Ευρώπης τιμώρησε την... αυτοκτονική ΑΕΚ - Απίστευτο "χαρακίρι" για την Ένωση στο φινάλε!

του Δημήτρη Δημητρόπουλου
ΠαλικΆΡΗΣ Ευρώπης τιμώρησε την... αυτοκτονική ΑΕΚ - Απίστευτο "χαρακίρι" για την Ένωση στο φινάλε!

Στο θρίλερ της χρονιάς, ο Άρης βρέθηκε να χάνει με 2-0 από την ΑΕΚ μέχρι το 78', αλλά κατάφερε να σκοράρει τρία γκολ στο τέλος του αγώνα, να πάρει τη νίκη με 3-2 και να σφραγίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφήνοντας την Ένωση οριστικά στην 5η θέση!

Ο Άρης εξασφάλισε την έξοδο στα προκριματικά του Conference League με μια επική ανατροπή στον ματς... τελικό με την ΑΕΚ, η οποία αυτοκτόνησε και γνώρισε την ήττα με 3-2 παρά το γεγονός ότι βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 2-0 μέχρι το 78'!

Με δύο γκολ στο 53' και στο 59' ο Λιβάι Γκαρσία έδωσε προβάδισμα με 2-0 στην ΑΕΚ, αποτέλεσμα που έδινε στην Ένωση την τέταρτη θέση και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, κι όμως ο Άρης πέτυχε την ολική ανατροπή.

Ο Πάλμα άλλαξε το ματς μπαίνοντας ως αλλαγή και μείωσε σε 2-1 στο 78', με τον Άρη να πιέζει ασφυκτικά την ομάδα του Οφρυδόπουλου. Η ΑΕΚ τα είχε χαμένα και μετά από μπαράζ ευκαιριών του Άρη ο Μαντσίνι ισοφάρισε σε 2-2 στο 85', προτού ο Ματέο Γκαρσία διαμορφώσει το τελικό 3-2 στο 90+3' μέσα σε πανζουρλισμό στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

Τα παιχνίδια για την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ (ΠΑΣ Γιάννινα - Άρης και ΑΕΚ - Ολυμπιακός στις 17/5) δεν έχουν πλέον καμία βαθμολογική σημασία, αφού ο Άρης έφτασε τους 59 βαθμούς και έχει υπέρ του την ισοβαθμία κόντρα στην ΑΕΚ, που έμεινε στους 56.

Έτσι παρατάχθηκαν

Ο Χερμάν Μπούργος παρέταξε τον Άρη με σύστημα 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Κουέστα, με δίδυμο στόπερ τους Φαμπιάνο και Μπράμπετς, δεξί μπακ τον Σούντγκρεν και αριστερό τον Εμπακατά. Ντουκουρέ και Ματίγια ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, Ιτούρμπε και Μαντσίνι ξεκίνησαν στα άκρα της μεσαίας γραμμής, ενώ ο Μπερτόγλιο κινήθηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Καμαρά στην επίθεση.

Με σχηματισμός 4-3-3 αγωνίστηκε η ΑΕΚ του Σωκράτη Οφρυδόπουλου. Τερματοφύλακας ήταν ο Στάνκοβιτς, με τους Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλα και Χατζισαφί να απαρτίζουν την αμυντική τετράδα, από δεξιά προς αριστερά. Σιμάνσκι, Κριχόβιακ και Μάνταλος συνέθεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή, οι Άμραμπατ και Τσούμπερ πήραν θέση στα άκρα της επίθεσης και ο Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή.

Το ματς

Το παιχνίδι είχε από την αρχή χαμηλό τέμπο, με ένταση και αρκετά δυναμικά μαρκαρίσματα αλλά λιγοστές ευκαιρίες για γκολ. Η ΑΕΚ πήρε την κατοχή της μπάλας και την κυκλοφόρησε με υπομονή όμως σπανίως έβρισκε διαδρόμους απέναντι στην αμυντική διάταξη του Άρη, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθούσε να επιτεθεί στην αντεπίθεση, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Το ματς "ζωντάνεψε" μετά το 20ό λεπτό, όταν η ΑΕΚ είχε ένα επιθετικό ξέσπασμα και έφτασε πολύ κοντά στο γκολ. Αρχικά ο Σιμάνσκι σούταρε στην αγκαλιά του Κουέστα στο 21', αλλά δευτερόλεπτα αργότερα η Ένωση σπατάλησε μια τεράστια ευκαιρία. Η ΑΕΚ πίεσε και έκλεψε την μπάλα ψηλά, με τον Ρότα να γίνεται αποδέκτης της και να πατά στην περιοχή του Άρη. Ο Έλληνας μπακ γύρισε προς τη μικρή περιοχή για τον Γκαρσία και αυτός έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια, παρά το γεγονός ότι ο Κουέστα ήταν εξουδετερωμένος! Εν συνεχεία ο Τσούμπερ απείλησε για την Ένωση με ένα καλό σουτ που πέρασε λίγο άουτ στο 22'.

Η επιθετικότητα της ΑΕΚ κόπασε και ο Άρης άρχισε να βρίσκει παραπάνω χώρους για να απειλήσει στην κόντρα. Στο 26' οι Θεσσαλονικείς ζήτησαν πέναλτι για χέρι του Μήτογλου στην περιοχή της ΑΕΚ, όμως το χέρι θεωρήθηκε ακούσιο. Στο 28' ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε την μπάλα μετά από επικίνδυνο παράλληλο γύρισμα του Μαντσίνι. Στη μεγαλύτερη ευκαιρία του Άρη, στο 45+1', ο Μαντσίνι έκανε νέο απειλητικό γύρισμα από τα δεξιά και ο Ιτούρμπε έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με δυνατό σουτ, ενώ στην επαναφορά η μπάλα χτύπησε πάνω στον Μπερτόγλιο, ο οποίος αιφνιδιάστηκε και δεν μπόρεσε να την σπρώξει στα δίχτυα.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε σαφώς πιο... επεισοδιακή εξέλιξη σε σχέση με το πρώτο, αν και ξεκίνησε χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο στα πρώτα λεπτά. Η φάση που... έβαλε φωτιά στο παιχνίδι σημειώθηκε στο 53ο λεπτό, με την ΑΕΚ να ανοίγει το σκορ. Από βαθιά μπαλιά του Χατζισαφί, ο Λιβάι Γκαρσία έμεινε όρθιος σε μονομαχία με τον Εμπακατά, ο οποίος έπεσε στο χορτάρι. Ο Γκαρσία κοντρόλαρε εξαιρετικά την μπάλα και με φοβερό διαγώνιο σουτ με το δεξί την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0. Οι παίκτες του Άρη διαμαρτυρήθηκαν έξαλλα για επιθετικό φάουλ του Γκαρσία στον Εμπακατά, όμως ο VAR είχε άλλη άποψη και το γκολ μέτρησε κανονικά. Μάλιστα οι οπαδοί του Άρη πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, με ένα μπουκάλι νερό να βρίσκει στο κεφάλι τον Λάζαρο Ρότα!



Εκμεταλλευόμενη τη σύγχυση των αντιπάλων της, η ΑΕΚ "χτύπησε" ξανά στο διεύρυνε το προβάδισμά της στο 59'. Ο Τσούμπερ έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Γκαρσία πήρε την κεφαλιά και νικήθηκε από τον Κουέστα σε πρώτο χρόνο, ωστόσο στην επαναφορά η μπάλα έφτασε ξανά στον Γκαρσία και αυτός έκανε το 2-0 από κοντά. Το γκολ αρχικά ακυρώθηκε για οφσάιντ στην αρχή της φάσης, με τον VAR όμως να διαπιστώνει ότι ο Τσούμπερ καλυπτόταν και το τέρμα να μετρά κανονικά εν τέλει!



Η πλάστιγγα έδειχνε να γέρνει οριστικά προς το μέρος της ΑΕΚ, ειδικά όταν στο 67' δόθηκε πέναλτι υπέρ του Άρη για χέρι του Χατζισαφί μετά από σουτ του Πάλμα, όμως η παρέμβαση του VAR πήρε πίσω την απόφαση και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στους παίκτες του Άρη.



Κι όμως, το φινάλε του αγώνα ήταν από αυτα που δεν θαμπορούσε να φανταστεί κανείς. Ο Πάλμα έδωσε πνοή στον Άρη έχοντας μπει ως αλλαγή στο 61' και αποδείχθηκε καταλύτης για την απόλυτη ανατροπή δεδομένων. Ο επιθετικός από την Ονδούρα σκόραρε ένα πολύ όμορφο γκολ με ατομική ενέργεια και εξαιρετικό σουτ στο 78', μειώνοντας σε 2-1.

Η ΑΕΚ "κατέρρευσε" ψυχολογικά και ο Άρης άρχισε να την κλείνει στα καρέ της δημιουργώντας μπαράζ μεγάλων ευκαιριών. Ο Στάνκοβιτς γλίτωσε την ΑΕΚ με δύο τρομερές αποκρούσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (απευθείας φάουλ Πάλμα και προβολή Φαμπιάνο στο 85'), ωστόσο εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από την άμυνά του. Στο 85' ο Μαντσίνι ισοφάρισε σε 2-2 και έδωσε σκορ... Ευρώπης στον Άρη μετά από φάση διαρκείας, στην οποία προηγήθηκε κεφαλιά του Φαμπιάνο και διώξιμο Χατζισαφί πάνω στη γραμμή, προτού ο Μπράμπετς πάρει την κεφαλιά και ο Μαντσίνι στείλει την μπάλα στα δίχτυα προ κενής εστίας.
Στο 90+3' ο Ματέο Γκαρσία έγραψε το τελικό 3-2 με διπλή προσπάθεια από κοντά (το πρώτο του πλασέ πήγε στο δοκάρι) και έδωσε το έναυσμα για τρελούς πανηγυρισμούς στο γήπεδο!

Οι συνθέσεις:

ΑΡΗΣ (Χερμπάν Μπούργος): Κουέστα, Εμπακατά, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Σούντγκρεν (62’ Σάκιτς), Ματίγια, Ντουκουρέ, Μαντσίνι (87’ Μπρούνο Γκάμα), Ιτούρμπε (62’ Πάλμα), Μπερτόγλιο (62’ Ματέο Γκαρσία), Καμαρά (94’ Δεληζήσης).

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (87’ Τάνκοβιτς), Σιμάνσκι, Κριχόβιακ, Μάνταλος (82’ Μοχαμάντι), Γκαρσία (87’ Αραούχο), Τσούμπερ (92’ Ανσαριφάρντ), Άμραμπατ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags