Facebook Pixel ΑΕΚ - Ορμπελίν Πινέδα: Το εργαλείο κάνει μάστορα τον Αλμέιδα! Τον "ήθελε" είπε ο Μουρίνιο - Έδινε 3,5 εκατ.Ευρώ
Ποδόσφαιρο
| 2022-07-15 19:32:00

Ο... υπολογιστής που αλλάζει επίπεδο την ΑΕΚ - Γι’ αυτό τον ήθελε ο Αλμέιδα - Η προφητεία για Πινέδα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ο... υπολογιστής που αλλάζει επίπεδο την ΑΕΚ - Γι’ αυτό τον ήθελε ο Αλμέιδα - Η προφητεία για Πινέδα

Το "πολυεργαλείο" που απέκτησε η Ένωση και ο... μάστορας κόουτς! Γιατί τον ήθελε τόσο ο "Πελάδο" στην Ελλάδα. Ποιά "προφητεία" επαληθεύεται με τον ερχομό του.

Αποτελούσε τον διακαή πόθο του Ματίας Αλμέιδα για το κέντρο της ΑΕΚ. Ο Αργεντινός τεχνικός τον γνώριζε άλλωστε από την εποχή που ήταν στην Τσίβας. Για δυόμιση χρόνια (2015-2016, 2016-2017 και 2017-2018) ο Ορμπελίν Πινέδα είχε συνεργαστεί με τον προπονητή της Ένωσης και αποτέλεσε ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδας της Γουαδαλαχάρα. Την πρώτη (ολόκληρη) σεζόν εκεί υπό τις οδηγίες του «Πελλάδο» έπαιξε 51 ματς, προσφέροντας 2 γκολ και 4 ασίστ, ενώ τη δεύτερη αγωνίστηκε σε 40 παιχνίδια, με 2 και 1 ασίστ.

Γιατί επέλεξε ΑΕΚ

Ο 26χρονος από την Κογιούκα ντε Καταλάν μία πόλη στο νοτιοδυτικό Μεξικό, ανακοινώθηκε επίσημα την Παρασκευή, ενώ έκανε και την πρώτη του προπόνηση στα κιτρινόμαυρρα. Η Ένωση κυνηγούσε τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε προτάση και από την πατρίδα του για επιστροφή στην Τσίβας, ενώ πολύ δυνατά έπαιξε στην υπόθεση και η Σταντάρ Λιέγης. Ο Μεξικανός όμως είχε δύο βασικούς λόγους που δεν γύρισε στο Μεξικό και επέλεξε την ελληνική ομάδα.

  • Πρώτον γιατί ο προπονητής του ομοσπονδιακού συγκροτήματος της χώρας του, Τάτα Μαρτίνο, του είχε ζητήσει να παραμείνει στην Ευρώπη για να εξελιχθεί και να είναι έτοιμος ενόψει του Μουντιάλ του Κατάρ.
  • Δεύτερον ο ποδοσφαιριστής είχε δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ήθελε να συνεργαστεί διακαώς ξανά με τον Ματίας Αλμέιδα, με τον οποίο είχε κατακτήσει τη σεζόν 2016-2017 νταμπλ στο Μεξικό, το Super Cup το 2016 και το Champions League της CONCACAF.

«Ο Ορμπελίν θα πήγαινε είτε με μια τεράστια οψιόν αγοράς ή χωρίς καθόλου οψιόν γιατί τον πιστεύουμε ως ποδοσφαιριστή. Ο Ορμπελίν θα φύγει χωρίς καμία οψιόν. Γιατί ήθελε να πάει πολύ σε αυτήν την ομάδα, γνωρίζει καλά τον προπονητή και ο προπονητής τον ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Θέλτα, δείχνοντας πόσα ψηλά είχε φτάσει η επιθυμία του παίκτη. Σημειωτέον, ότι το ρεπορτάζ ανέφερε, ότι η ελληνική ομάδα πρότεινε να μπει οψιόν αγοράς ύψους 3,5 εκατ.Ευρώ. Η Θέλτα ήθελε 10, αλλά έτσι και αλλιώς ο παίκτης δεν υπολογιζόταν και έτσι προτίμησαν να τον δώσουν δανεικό στην ελληνική ομάδα.

Τί έχει ο Πινέδα που θέλει ο Αλμέιδα

Για το στυλ του παιχνιδιού του Μεξικανού, δεν υπάρχει καλύτερος κριτής από τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος τον ήθελε στην ομάδα του «Δικέφαλου αετού» και είχε εκφραστεί για τον ποδοσφαιριστή σε παλαιότερη συνέντευξη του. Από τα λεγόμενα του Αργετινού τεχνικού μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι ο Πινέδα μπορεί να διαβάζει πολύ καλά ένα παιχνίδι και να γίνει ο «υπολογιστής» που θέλει ο προπονητής της Ένωσης μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Εντοπίζει κενούς χώρους και περνάει μπαλιές και να μετατοπίζει τις γραμμές του αντιπάλου. Τεχνικά είναι πολύ επιδέξιος και οργανωτικά μπορεί να αλλάξει απότομα τον ρυθμό της κυκλοφορίας της μπάλας. Δεν είναι παίκτης με δύναμη, έχει όμως ένταση, εκρηκτικότητα και γρήγορη σκέψη. Σαφώς έχει διαφοροποιηθεί το παιχνίδι του, από το 2014 που ντεπούταρε με την Κερετάρο στην πρώτη κατηγορία μέχρι σήμερα. Από μεσοεπιθετικός μέσος μετατοπίστηκε προς τα πίσω σε ρόλο οργανωτή είτε στο κέντρο, είτε παίζοντας στα άκρα.

Είναι ένας παίκτης που μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις του κέντρου. Μπορεί να γίνει δεκάρι πίσω από τον επιθετικό σε διάταξη 4-2-3-1 ή σαν οχτάρι δίπλα στον αμυντικό χαφ. Επίσης έχει τη δυνατότητα να γίνει εσωτερικός μέσος σε 4-3-3. Επίσης σε σύστημα 4-4-2 μπορεί να μετατοπιστεί στην αριστερή πτέρυγα. Έχει τα χαρακτηριστικά που θέλει ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων» για να δώσει ταχύτητα στο παιχνίδι του. Και το σημαντικότερο έχει σωστή συμπεριφορά μέσα στο χορτάρι. Δεν είναι στατικός. Κάνει συνεχώς κίνηση στο χώρο, ενώ καλύπτει και τους χώρους στην άμυνα.

Επίσης μπορεί να δημιουργήσει, φτιάχνοντας φάσεις. Είναι πολύ δυνατός στο 1-2 και κάποιοι ποδοσφαιρικοί αναλυτές θεωρούν, ότι σε αυτό το κομμάτι θα βγάλει πολύ όμορφα πράγματα με τον Γκατσίνοβιτς. Με απλά λόγια είναι παίκτης που κάνει αρκετές δουλίτσες μέσα στο γήπεδο. Είναι ένα πολυεργαλείο για έναν προπονητή όπως ο Αλμέιδα. Και όπως λέει ο λαός, το εργαλείο κάνει τον μάστορα.

Έτσι η ΑΕΚ, μετά τους Γκατσίνοβιτς και Γιόνσον, ολοκληρώνει τις κινήσεις της για το κέντρο με κερασάκι στην τούρτα την προσθήκη της καψούρας του «Πελλάδο», Ορμπελίν Πινέδα, για τον οποίο είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη συνέντευξή του, ότι είναι ένας από τους παίκτες που πρέπει να καταλήξει σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Προφανώς η προφητεία του Αργεντινού επιβεβαιώνεται τώρα με τον ερχόμο του στην Ένωση, η οποία ετοιμάζεται για την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια.  Και αφού έκλεισε αυτή η εκκρεμότητα, πλέον οι άνθρωποι των «κιτρινόμαυρων» επικεντρώνονται στην εύρεση λύσης για το κέντρο της άμυνας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags