Μία ταξιδιάρικη και συνάμα άκρως ποδοσφαιρική στήλη εγκαινιάζει το Sportdog.gr! Μπορεί η θερινή ραστώνη και τα μελτέμια να μας έχουν πάρει τα μυαλά, το μυαλό μας όμως δεν φεύγει από τη στρογυλλή θέα, για την οποία άπας ο ποδοσφαιρόφιλος οργανισμός ζει και αναπνέει. Ακόμα και στις διακοπές του. Ο κόσμος διαβάζει ρεπορτάζ για τις μεταγραφές και τα νέα της ομάδας που αγαπά και των συλλόγων που εκτιμά.
Γι'αυτό η ιστοσελίδα μας φέρνει στους αναγνώστες της ένα Blog που αφορά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Πρόκειται για το «Γεωγραφόμπαλο», το οποίο παίζει... μπαλίτσα τους τελευταίους μήνες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Συγκεκριμένα η σελίδα του «Γεωγραφόμπαλου» έχει κάνει φοβερή επιτυχία στο Facebook, με φωτογραφίες από γήπεδα στα πιο απίθανα σημεία της Ελλάδας αλλά και του πλανήτη. Πρόκειται για γήπεδα και περιοχές που κρύβουν απίστευες ιστορίες και ταξιδεύουν τους χρήστες του διαδικτύου.
Ποιός όμως είναι ο ιθύνων νους του «Γεωγραγόμπαλου», πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα και ποιοί είναι οι στόχοι της σελίδας; «Το Γεωγραφόμπαλο» συστήνεται στο κοινό του Sportdog.gr στην παρακάτω συνέντευξη:
Αρχικά μπορείτε να μας συστηθείτε; Ποιά η σχέση σας με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό;
«Καλησπέρα στους εκλεκτούς αναγνώστες του Sportdog.gr. Είμαι ο Χάρης Μιλτιάδους, ανήκω στη δημοσιογραφική οικογένεια του ΡΙΚ και γεννήθηκα την ίδια χρονιά με τον Ρομέλου Λουκάκου.
Η σχέση μου με το ποδόσφαιρο είναι σχέση αγάπης και αυτοεκπλήρωσης. Ο λόγος που αγάπησα την στρογγυλή θεά είναι το «Φαινόμενο» (Ρονάλντο) γιατί οι πρώτες μου εικόνες ήταν από το Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία. Ακόμη και η ταύτιση μου με μια ομάδα δεν μου ήταν αποτρεπτική για να ανακαλύψω μια άλλη και όλες τις μικρές ιστορίες που κρύβει. Γενικά, το ποδόσφαιρο λειτουργούσε πάντα ως όχημα μάθησης. Γεωγραφίας, ιστορίας και πολιτισμού. Πλέον ως αθλητικός δημοσιογράφος, έχω περιγράψει δεκάδες αγώνες από κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Γιούρο, στα 4 χρόνια που εργάζομαι, μετά τις σπουδές μου στο Πάντειο και στο Αθλητικό Ινστιτούτο του Γιόχαν Κρόιφ στην Ολλανδία».
Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του Γεωγραφόμπαλου;
«Η ιδέα του Γεωγραφόμπαλου στριφογύριζε για πολλά χρόνια στο μυαλό μου. Αρχικά, ξεκίνησα στην πανδημία να κάνω βιντεάκια στο youtube, όπου αφηγούμουν ιστορίες ποδοσφαιριστών που ξεκίνησαν από το μηδέν και κατέκτησαν τον κόσμο, όπως ο Κρόιφ, ο Τζίτζι Ρίβα, ο Καντέ κ.α. Κάτι που διήρκησε δύο χρόνια και βραβεύτηκε από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου. Στις περιγραφές μου στην τηλεόραση επίσης, πάντα έβρισκα τρόπο να λέω κάποιες πληροφορίες για τις ζωές των ποδοσφαιριστών και των χωρών τους. Αυτό είναι άλλωστε και το ποδόσφαιρο – ένα όμορφο ταξίδι γνώσεων και εμπειριών. Θυμάμαι, όταν αναφέρθηκα στην προσπάθεια του Ενζολά της Σπέτσια να παίξει ποδόσφαιρο στην Ιταλία, πόσο θετικά σχόλια είχα λάβει. Η μεγάλη έκρηξη μέσα μου για να το υλοποιήσω έγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο, που σιγουρεύτηκα ότι αθλητισμός και γεωγραφία είναι φούστα-μπλούζα ή Ρονάλντο-Ριβάλντο (ότι προτιμάτε).
Από τα γήπεδα που έχετε αναζητήσει, ποιό είναι το ομορφότερο, ποιό το πιο περίεργο και ποιό το πιο αστικό (φτιαγμένο μέσα σε αστικό ιστό).
«Το ομορφότερο γήπεδο είναι έκπληξη. Δεν θα ήταν σωστό να το αποκαλύψω γιατί η σελίδα συμπληρώνει μόνο μερικούς μήνες ζωής. Εξάλλου μπορεί ο κόσμος να έχει πάει κάπου που εμείς όχι. Συνεπώς θα είναι υποκειμενική η κρίση μου. Τα πιο περίεργα είναι όσα βρίσκονται σε τοποθεσίες που τα γήπεδα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο εμβαδόν από την υπόλοιπη επιφάνεια της γης. Θα ήταν όμως προκλητικό να πω ότι το πιο περίεργο δεν είναι το γήπεδο Χένινγκσβαρ στα νησιά Λόφετεν, στο ομώνυμο Νορβηγικό αρχιπέλαγος. Σε αστικό ιστό υπάρχουν 2-3 που σκέφτομαι. Στις απομονωμένες φαβέλλες του Σάο Πάουλο και ανάμεσα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Χαρούμενης Κοιλάδας στο Χονκ Κονγκ. Ίσως βέβαια και το γήπεδο της Χιλάλ Αρίχα στην Ιεριχώ, που είναι 26 λεπτά οδικώς από την Νεκρά Θάλασσα».
Πόσα από τα γήπεδα που προβάλλει έχετε επισκεφτεί και ποιά;
«Τα ταξίδια που έχω πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής και η ηλικία μου, δεν μου δίνουν το δικαίωμα να πω πως είμαι πολυταξιδεμένος, ούτε ότι έχω επισκεφτεί τα γήπεδα που θα ήθελα. Παρ’ όλα αυτά αξιοποιώντας τη φύση του επαγγέλματος μας, μου δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσω κάποιες παραστάσεις από ποικίλους ποδοσφαιρικούς προορισμούς (Ευρώπη και Ασία). Επιπλέον, έχω επισκεφτεί ένα αλλόκοτο γήπεδο στο Τόκιο, το οποίο θα δείτε σε μεταγενέστερη ανάρτηση, το οποίο βρίσκεται σε μία όχι και τόσο κλασική τοποθεσία ως κτίσμα».
Ποιά είναι η πιο αγαπημένη έδρα ποδοσφαιρικής ομάδας για τη σελίδα;
«Η αγαπημένη έδρα της σελίδας είναι το γήπεδο «Ότμαρ Χίτσφελντ» στις Ελβετικές Άλπεις, το οποίο είναι το ψηλότερο (σε υψόμετρο) στην Ευρώπη. Είναι η έδρα της τοπικής Γκσπον και έχει φιλοξενήσει το πρωτάθλημα ορεινών χωριών Ευρώπης που συμμετείχαν ομάδες από Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία».
Ποιά είναι η αποδοχή που έχει από τον κόσμο η σελίδα;
«Η αποδοχή του κόσμου από ελληνικής πλευράς είναι συγκλονιστική και έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα φανερώνει και κάτι. Το ελληνικό κοινό, δεν επαναπαύεται, έχει ποιοτικές απαιτήσεις και ανάγκη για νέα πρότζεκτς, μακριά από καθιερωμένες και χιλιοειπωμένες συνταγές. Το γεωγραφόμπαλο ανήκει στην κατηγορία του Sports Infotainment και αυτό υπηρετεί. Στην Κύπρο, χρειαζόμαστε λίγο ακόμα χρόνο για να υιοθετήσουμε πρότζεκτς που προσφέρουν πολύπλευρο περιεχόμενο, πέραν του ποδοσφαίρου».
Ποιός είναι ο στόχος της σελίδας;
«Ο στόχος της σελίδας είναι να κάνει το ποδόσφαιρο-μια Κιβωτό γνώσεων, η οποία με την βοήθεια του κοινού θα ταξιδέψει παρέα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου κυλάει η στρογγυλή θεά, προσφέροντας και αντλώντας ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες πληροφορίες».
Ποιές προσδοκίες δημιουργούνται για τη σελίδα τώρα που θα φιλοξενηθεί στο Sportdog;
«Το Sportdog ανήκει στην κορυφή της ελίτ των αθλητικών ιστοσελίδων της Ελλάδας και αυτή η συνεργασία θα κάνει το γεωγραφόμπαλο, ακόμα πιο προσβάσιμο στο κοινό. Θα του δώσει την ευκαιρία να διαβαστεί και εκτός facebook, με την κοινοποίηση ακόμα καλύτερου περιεχομένου να αποτελεί πλέον κάτι περισσότερο από καθήκον. Είναι η 2η πρόκληση που θα κληθεί να διαχειριστεί η σελίδα, μιας και θα ανοίξει τα φτερά της και εκτός social media».