Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Αντράζ Σποράρ: Τα expected goals του Σποράρ στην Championship δείχνουν γιατί τον επέλεξε ο Γιοβάνοβιτς
Ποδόσφαιρο
| 2022-07-27 17:45:00

Τα expected goals του Σποράρ στην Championship δείχνουν γιατί τον επέλεξε ο Γιοβάνοβιτς

Του Χρήστου Δημόπουλου
Τα expected goals του Σποράρ στην Championship δείχνουν γιατί τον επέλεξε ο Γιοβάνοβιτς

Το "χρυσό" τετραετές συμβόλαιο και η "αναβάθμιση" του Παναθηναϊκού στην κορυφή της επίθεσης. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που τον επέλεξε ο Σέρβος κόουτς;

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να ντύσει στα πράσινα για τα επόμενα 4 χρόνια τον Αντράζ Σποράρ, σε μία μεταγραφή που συνολικά στην τετραετία θα ξεπεράσει τα 7-7,5 εκατ. ευρώ! Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατέληξε στον εκλεκτό για την κορυφή της "πράσινης" επίθεσης και η επιλογή του αυτή, μόνο στην τύχη δεν έγινε.

Στην εποχή των analytics στο ποδόσφαιρο, ο βασικότερος δείκτης για να αξιολογηθεί ένας επιθετικογενής αθλητής δεν είναι αυτά καθ' αυτά τα γκολ που πετυχαίνει. Το στοιχείο που όλες οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη εξετάζουν είναι τα Expected Goals (xGoals). Τα xGoals είναι ένα μοντέλο που δείχνει πόσο πιθανό είναι ένα σουτ να καταλήξει στα δίχτυα. Για τον υπολογισμό τους λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως 1) η απόσταση από το τέρμα και η γωνία εκτέλεσης, 2) ο τρόπος εκτέλεσης (σουτ ή κεφαλιά), 3) το αν ο παίκτης έχει την μπάλα στην κατοχή του ή αυτή έρχεται μετά την απόκρουση αμυντικού ή τερματοφύλακα και 4) το πώς κατέληξε ο παίκτης σε αυτή τη θέση. Δηλαδή αν ήταν αντεπίθεση, στατική φάση ή σέντρα. 

Ουσιαστικά, άρα, τα expected goals δείχνουν την ποιότητα των ευκαιριών που φτιάχνει ένας ποδοσφαιριστής. Όσα περισσότερα xGoals έχει, τόσο πιθανότερο είναι να βρει εν τέλει δίχτυα! Ο Σποράρ λοιπόν την περασμένη σεζόν με την Μίντλεσμπρο στην Championship ήταν 11ος μεταξύ δεκάδων επιθετικών στο Νησί στα xGoals! Δημιούργησε φάσεις τόσο απειλητικές για να σκοράρει 13,5 γκολ, πετυχαίνοντας εν τέλει 8. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά οι μέσοι όροι του στο σκοράρισμα θα είναι κάτω από τα  expected goals του, καθώς κάλλιστα στον Παναθηναϊκό μπορεί να τα ξεπεράσει. 

Συνολικά σε επίπεδο καριέρας είτε πάρεις τον Λεβαντόφσκι και τον Κριστιάνο, είτε τον Μακέντα και τον Κουλούρη, οι παίκτες πετυχαίνουν σχεδόν με ακρίβεια δεκαδικού όσα xGoals δημιουργούν. Και λέμε συνολικά σε επίπεδο καριέρας, γιατί όπως προείπαμε μπορεί μία χρονιά κάποιος να βάλει λιγότερα από τα expected goals του και την άλλη περισσότερα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags