Facebook Pixel Θα κάνει την ΑΕΚ… Άγιαξ ο Αλμέιδα - Άλλη κλάση ο Πινέδα, γι’ αυτό έφερε Ελίασον - Μήνυμα Άμραμπατ
Ποδόσφαιρο
| 2022-09-05 00:02:00

Θα κάνει την ΑΕΚ… Άγιαξ ο Αλμέιδα - Άλλη κλάση ο Πινέδα, γι’ αυτό έφερε Ελίασον - Μήνυμα Άμραμπατ

του Γιώργου Θεοδωράκη
Θα κάνει την ΑΕΚ… Άγιαξ ο Αλμέιδα - Άλλη κλάση ο Πινέδα, γι’ αυτό έφερε Ελίασον - Μήνυμα Άμραμπατ

Ο Αργεντινός που δεν είναι κολλημένος και η αντίδραση των παικτών! Ποιοι ξεχώρισαν στη νίκη της Ένωσης απέναντι στον ΠΑΣ, οι πανηγυρισμοί που απάντησαν στην κριτική των media και των φιλάθλων, αλλά και οι μεταγραφές που ανεβάζουν επίπεδο την ομάδα.

Η νίκη ήταν το ζητούμενο προκειμένου ο Ματίας Αλμέιδα να συνεχίσει τη δουλειά του δίχως να μην μπλέξει σε μία κατάσταση γκρίνιας, που θα έφερνε μια δεύτερη σερί εντός έδρας ήττα, τη στιγμή που η ΑΕΚ έχει ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την επόμενη εβδομάδα.  Η Ένωση πήρε το τρίποντο με 2-0 κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, σε ένα παιχνίδι που "μίλησε" ξανά η κλάση του Πινέδα και που οι Κιτρινόμαυροι έδειξαν βελτίωση σε βασικούς τομείς του παιχνιδιού τους. Με τον Αλμέιδα να αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν είναι "κολλημένος" και να αλλάζει σύστημα (όπως του καταλόγιζαν), από 3-4-2-1 σε 4-2-3-1.

Αρχίζει να γίνεται εμφανές ότι αν η ΑΕΚ μπορέσει να τελειοποιήσει τον τρόπο παιχνιδιού που ζητά ο Αλμέιδα θα γίνει μία πολύ ελκυστική ομάδα. Η φιλοσοφία του Αργεντινού μοιάζει να είναι επηρεασμένη από το "Total Football" του μεγάλου Άγιαξ της δεκαετίας του 70', με τον Γκουαρδιόλα να πηγαίνει τον εν λόγω τρόπο παιχνιδιού στο επόμενο επίπεδο με την εκπληκτική Μπαρτσελόνα της περασμένης δεκαετίας.

Προσοχή, δεν λέμε ότι η ΑEΚ θα γίνει ξαφνικά Άγιαξ και Μπαρτσελόνα, αφού ούτε Κρόιφ διαθέτει ούτε Μέσι. Ωστόσο, ο Αλμέιδα έχει δανειστεί στοιχεία που προσπαθεί να περάσει στην ομάδα του. Η συνεχής κυκλοφορία με την μπάλα να μη σηκώνεται από το χορτάρι, η προσπάθεια να χτυπήσει η Ένωση με κάθετο παιχνίδι ανάμεσα στην αμυντική και τη μεσαία γραμμή του αντιπάλου, η τοποθέτηση της αμυντικής τετράδας/τριάδας ψηλά στο γήπεδο και η συνεχής αλλαγή θέσεων  είναι πράγματα που προσπαθεί να κάνει ο Δικέφαλος.

Φυσικά, όλα αυτά απαιτούν χρόνο, πολλή δουλειά και παίκτες με μεγάλη ποιότητα προκειμένου να διαβάζουν σωστά το παιχνίδι. Απέναντι στον ΠΑΣ, η ΑEΚ εντυπωσίασε με την ικανότητά της να πιέζει ψηλά συνεχόμενα και με μεγάλη ένταση, σε βαθμό που συχνά "έπνιγε" τους αντιπάλους της, οι οποίοι αδυνατούσαν να πάρουν την κατοχή της μπάλας. Η τακτική αυτή εμπεριέχει ρίσκο καθώς οι Κιτρινόμαυροι έπαιζαν με τις γραμμές του πολύ ψηλά και λίγο έλειψε να το πληρώσουν σε αντεπίθεση του ΠΑΣ αλλά ο Γιόνσον τους γλίτωσε με καταπληκτικό τάκλιν στο 38'.

Ο Δανός αμυντικός χαφ αξίζει τα εύσημα για την εξαιρετική του εμφάνιση και δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει τον παίκτη-κλειδί για την ομάδα του. Ένας σύγχρονος μέσος που τρέχει ακατάπαυστα, καλύπτει τους χώρους και παράλληλα προσφέρει ασφάλεια στην κυκλοφορία της μπάλας. Αυτό που μπορεί να βελτιώσει, όπως και ολόκληρη η Ένωση, είναι το κάθετο παιχνίδι, μιας και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα δημιουργίας κόντρα σε κλειστές άμυνες.

Το ματς με τον ΠΑΣ "μύριζε" γκέλα για την AEK, η οποία όμως είδε την ατομική ποιότητα του Πινέδα να το "καθαρίζει". Το γκολ που έβαλε ο Μεξικανός ήταν καταπληκτικό, ξεμπλόκαρε για τα καλά την ομάδα του ψυχολογικά και η τοποθέτησή του σε ρόλο πίσω από τον σέντερ φορ φαίνεται πως... του πάει! Άλλωστε διαθέτει φοβερό σουτ και οι δεύτερες μπάλες του δίνουν τη δυνατότητα να απειλεί από εξαιρετικές θέσεις.

Παράλληλα, ο Νίκλας Ελίασον χρειάστηκε μόλις 1-2 ενέργειες ώστε να δείξει το γιατί αποκτήθηκε. Ποδοσφαιριστής με έφεση στην ντρίμπλα και "γλυκό" αριστερό πόδι, είναι ένας κλασικός εξτρέμ που ήθελε ο Αλμέιδα ώστε να δίνει πλάτος στο παιχνίδι της ομάδας του.

ΥΓ. Ο τρόπος που πανηγύρισαν τα γκολ τους οι Πινέδα και Άμραμπατ, αγκαλιάζοντας τον Αλμέιδα, είναι η απόλυτη απόδειξη ότι οι παίκτες γουστάρουν τον προπονητή τους. Ειδικά ο Άμραμπατ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, τη στιγμή που δημοσιεύματα τον θέλουν να είναι "φευγάτος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουίζει η πιάτσα για τεράστια βόμβα στην ΑΕΚ - Πώληση 10 εκατομμυρίων ευρώ!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags